Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben de man die de spelers weer op 100% kan krijgen”

ROBERTO MARTINEZ verstopt zich niet na afgang tegen Marokko

- LUDO VANDEWALLE

Bondscoach Roberto Martinez verstopte zich niet na de nederlaag tegen Marokko. Hij stelde zich open voor de netelige vragen. Die gingen vooral over de verdeeldhe­id in de spelersgro­ep na de match tegen Marokko.

Het lijkt dat de groep uit elkaar aan het vallen is. De spelers wijzen allemaal naar elkaar. Dat hebben we nog niet mee gemaakt bij deze generatie.

Roberto Martinez: “Dat is logisch. Zo gaat dat met een groep winnaars, met grote persoonlij­kheden. Ze zitten in de kleedkamer van de grootste clubs ter wereld. Ook daar heerst er spanning na een nederlaag. Daarom kan ik de reacties begrijpen. We hebben een klap gekregen. We hebben nog nooit op een toernooi met twee doelpunten verschil verloren. Elke speler die na de wedstrijd in de kleedkamer kwam, was enorm aangeslage­n.”

Hoe ga je met zo’n situatie om?

“In al die emoties moet ik het hoofd koel houden. Er is veel emotie na zo’n verlies, maar ik blijf rationeel en realistisc­h. We hebben verloren, maar er is nog één wedstrijd te spelen. Toen we na de match terug in het hotel waren, was er een storm. Ik had dat in Qatar nog niet meegemaakt. Maar vanochtend (gisteren, red.) scheen de zon. Dat ga ik ook doen: ik jaag de wolken weg en we gaan in de richting van de zon. Daarom ben ik vanaf vandaag 100% gefocust op hoe we Kroatië kunnen verslaan. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat het onder de spelers hetzelfde is. Vandaag staan ze op 60%, morgen op 70, tot ze op de dag van de wedstrijd op 100% staan. Zodat iedereen gelooft dat we Kroatië kunnen kloppen.”

Maar er is toch verdeeldhe­id?

“Er is niets veranderd in de kleedkamer, hoor. De neuzen staan nog altijd in dezelfde richting. Ik heb altijd gezegd dat we drie matchen nodig zouden hebben om op ons best te zijn.”

Hoe ga je die poging tot wederopsta­nding concreet aanpakken?

“We hebben sportpsych­oloog Jef Brouwers, die vanop afstand werkt met het team. We hebben al een sessie gehad. Laten we pragmatisc­h blijven. We kunnen nog steeds doorstoten naar de tweede ronde. Ik heb al een wedstrijdp­lan. Maar dat plan is niet zo belangrijk als het spelplezie­r en de prestatie die we als team kunnen leveren. Al is het strijdplan nog zo goed, we moeten dat met ons talent goed uitvoeren. Dat is het belangrijk­ste.”

Hoe ga je De Bruyne en Lukaku in zo’n korte tijd op niveau krijgen?

“Lukaku is een groot vraagteken. Hij voelde in elk geval geen reactie na de wedstrijd. We zullen de volgende dagen op training zien of hij kan spelen. Nu zeg ik dat hij geen 90 minuten zal kunnen spelen. Voorts wil ik de vreugde er weer inpompen. Dat is mijn verantwoor­delijkheid, dat is mijn werk. Je mag over tactiek en wedstrijdp­lannen spreken zoveel je wil, het gaat om de vreugde. Die moeten we terugvinde­n. Ik zie geen vreugde meer. Zonder de bal deden we alles wat we moesten doen, maar met de bal durven we niet meer. We gebruikten niet langer het talent dat we onmiskenba­ar in het team hebben. Maar er is nog één match te spelen.”

“Ik zie geen vreugde meer. Die moeten we terugvinde­n.”

Hebben we geen probleem in de aanval nu Lukaku niet helemaal klaar is? Batshuayi speelde slecht en werd terecht vervangen, maar dan viel de keuze op De Ketelaere. Geloof je niet meer in Openda?

“Ik ga niet in op individuel­e prestaties. Ik zeg wel dit over Batshuayi: hij is de enige speler die voor ons heeft gescoord. Je kan zoveel beoordelin­gen maken als je wil, als iemand scoort, doet hij het belangrijk­ste in het voetbal. De Ketelaere was dan weer goed op training en zijn gretigheid om op een WK te spelen was groot. Daarom dat ik hem inbracht. We liepen te veel offside en De Ketelaere is een speler die meer terugzakt. Ik had ook in mijn achterhoof­d om Romelu nog in te brengen, dus kon Openda niet. Met twee diepe spitsen ging het niet lukken. De Ketelaere verdiende dat.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium