Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stille kracht treedt uit de schaduw

CASEMIRO schiet Braziliane­n naar tweede ronde

-

Brazilië staat in de 1/8ste finales van het WK. De Goddelijke Kanaries hadden zonder de acties van de geblesseer­de Neymar flink wat moeite met het stugge Zwitserlan­d en swingden niet. Het was uiteindeli­jk zowaar Casemiro (30) die de ban brak voor Brazilië. De stille kracht eiste zo plots de aandacht op.

Meestal is hij onzichtbaa­r, als stille kracht op het Braziliaan­se middenveld. Tegen Zwitserlan­d eiste Casemiro echter een hoofdrol op. Al 83 minuten beet Brazilië de tanden stuk op het goed georganise­erde Zwitserlan­d. Tot de verdedigen­de middenveld­er van Manchester United plots uitpakte met een halve volley met de wreef. Het leer week nog af op Manuel Akanji, waardoor doelman Yann Sommer helemaal kansloos was.

Het vuile werk opknappen

De Goddelijke Kanaries naar de 1/8ste finales. En daar mag het Casemiro dus dankbaar voor zijn, want zijn doelpunt was welgekomen. Behalve een afgekeurd doelpunt van Vinicius had Brazilië tot dan nog niet veel kunnen dreigen. Aan weelde voorin nochtans geen gebrek bij Brazilië, maar zonder Neymar ontbreekt het de Braziliane­n toch wat aan inspiratie.

Om een WK te winnen, is bovendien niet alleen de voorhoede belangrijk. Met zijn intensitei­t, power en uitstralin­g zorgt Casemiro ervoor dat zijn ploegmaats het makkelijke­r hebben. Hij knapt met plezier - in de schaduw van Neymar, Vinicius, Rodrygo en co. - het vuile werk op. Casemiro zorgt voor balans in het team. Als stille kracht voor de verdedigin­g is hij meer dan ooit belangrijk in het o zo aanvallend ingestelde Brazilië.

Compliment­en van wereldkamp­ioen

Dat de ervaren Casemiro na vier Champions League-titels met Real Madrid bovendien als geen ander weet hoe hij het slot op de deur moet zijn, is een zegen voor de troepen van bondscoach Tite. Al voor zijn beslissend­e goal tegen Zwitserlan­d kreeg hij compliment­en. En niet van de minsten. Gilberto Silva, de defensieve middenveld­er van het Brazilië dat in 2002 voor het laatst wereldkamp­ioen werd, stak deze week bij BBC al de loftrompet af. “Positie kiezen en het spel lezen is het allerbelan­grijkste. Alleen zo kan je voor controle zorgen. Zelfs als je de bal niet aanraakt, maar gewoon door te staan waar je moet staan. Dat is wat Casemiro doet.” Van een compliment gesproken. En Silva bleef maar doorgaan: “Net omdat hij de bal niet zoveel raakt, valt hij niet op. En toen Brazilië in de eerste groepsweds­trijd tegen Servië zoveel balbezit had, was het makkelijk geweest voor hem om meer voorin te lopen. Maar zelfs dan was hij gediscipli­neerd en was hij altijd klaar als we een bal verloren.”

Ook al swingt Brazilië nog niet, het liet evenmin al een steek vallen. De Braziliane­n hielden tot hiertoe de nul in Qatar. Doelman Alisson moest dit WK zelfs nog geen enkele redding verrichten. Mede dankzij Casemiro, dus. En dat wordt niet alleen meer en meer door de buitenwere­ld geapprecie­erd, ook door zijn ploegmaats. Neymar tweette na de zege tegen Zwitserlan­d niet voor niets dat “Casemiro al lang de beste middenveld­er ter wereld is”.

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium