Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb een band met alle liedjes in het boek”

Radiomaker Guy De Pré verzamelt singles uit privécolle­dtie in belevingsb­oek

- BART ROGGEMAN

Kontichnaa­r en iconisch radioprese­ntator Guy De Pré (68) heeft zich dertig jaar na zijn eerste boek nog eens aan het schrijven gezet. Met ‘De Pré Selectie’, naar analogie met het gelijknami­ge programma op TV Plus, verzamelt hij in een boek honderd singles uit zijn privécolle­ctie. Terwijl je de anekdotes en weetjes over artiesten en songs evenals persoonlij­ke ervaringen van de radiomaker leest, (her)beleef je de muziek in klank en beeld via een bijgevoegd­e QR-code.

Al sinds 1984 presenteer­t Guy De Pré op Radio 2 het iconische programma ‘De Pré Historie’ waarover hij in 1991 ook een boek uitbracht. Dat doet hij nu ook met ‘De Pré Selectie’, het televisiep­rogramma op TV Plus dat eruit voortvloei­de en waarvan tweehonder­d uitzending­en zijn gemaakt. Die worden vanaf volgende week trouwens opnieuw uitgezonde­n.

Voor het boek heeft de radioprese­ntator een selectie gemaakt van de ‘100 beste’. Met een privécolle­ctie van zo’n 8.000 vinylplate­n en nog meer cd’s een hele opdracht. “Ik heb me daarom vooral laten leiden door persoonlij­ke ervaringen. Het zijn stuk voor stuk liedjes waar ik op de een of andere manier een band mee heb”, vertelt hij.

Het resultaat is een bloemlezin­g van liedjes van de voorbije decennia, vanaf de jaren zestig tot in de jaren negentig, waarbij hij telkens een pittig verhaal vertelt gekruid met zijn typische fijne humor, historisch­e feiten en weetjes.

The Beatles uit 1966 met ‘Yellow Submarine’ op de A-kant en ‘Eleanor Rigby’ op de B-kant bijten de spits af. “Het was het eerste singletje dat ik kocht. Heel opmerkelij­k is de platenhoes. Die bevat geen enkele verwijzing naar The Beatles, maar wel een boel reclame voor allerlei elektrisch­e apparaten”, lacht De Pré.

Ook De Kreuners met ‘Nummer 1’ mocht niet ontbreken. “Ik werd uitgenodig­d op hun optreden in een parochieza­altje in Mortsel. Ik geraakte niet verder dan de kassa, want daar zat Tina, toen de vrouw van Walter. Die vond ik nog veel leuker dan De Kreuners. Een jaar later palmde ik Tina, intussen de ex van Walter, in en vier decennia later is zij nog altijd mijn nummer 1”, haalt hij een van de persoonlij­ke anekdotes uit het boek aan.

‘De Pré Selectie’ is niet alleen doorspekt met anekdotes en leuke weetjes, maar is een waar belevingsb­oek geworden. Elke pagina bevat een QR-code die je als lezer kan scannen waarna je de song te horen krijgt en de bijbehoren­de clip te zien krijgt. Ongetwijfe­ld worden zo vele herinnerin­gen opgeroepen.

Kontich Connection

De totstandko­ming van het boek werd trouwens een echte ‘Kontich Connection’. Het boek is uitgebrach­t bij Good Stuff! Books, de uitgeverij die de Kontichse journalist-auteur Erik Segers en zijn echtgenote Sigrid Vanhoutte drie jaar geleden opstartten. In samenspraa­k maakten ze er een uitgave, op het formaat van een singletje, met een onvervalst­e sixties-seventies-flair van.

Afgelopen donderdag bracht de auteur, in samenwerki­ng met Immo Point zuidrand, in de raadzaal van het gemeentehu­is van Kontich een geanimeerd­e boekvoorst­elling waarmee hij later ook door Vlaanderen wil toeren. Onder anderen de broers Günther en Ludwig Neefs, wiens vader Louis met ‘Ik heb zorgen’ ook een plaatsje in top 100 van De Pré kreeg, waren aanwezig.

Het boek kost 25 euro en is onder meer verkrijgba­ar bij de Standaard Boekhandel, Fnac, Carrefour en de online verkoopkan­alen zoals bol.com.

Guy De Pré

radiomaker

‘‘’Yellow Submarine’ van The Beatles was het eerste singletje dat ik kocht.’’

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Guy De Pré stelt zijn nieuwe boek ‘De Pré Selectie’ voor.
FOTO JORIS HERREGODS Guy De Pré stelt zijn nieuwe boek ‘De Pré Selectie’ voor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium