Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De gemeente neemt onze bezorgdhed­en niet ernstig”

Bewoners Gagelhofla­an voelen zich vergeten in verhaal van wijkcircul­atieplan en knips

- KRISTIN MATTHYSSEN

Op de gemeentera­ad van vanavond wordt het nieuwe wijkcircul­atieplan in en rond de Antwerpsed­reef met behoud van de huidige knips ter goedkeurin­g voorgelegd. De meerderhei­d liet al weten dat ze het plan in de huidige versie gaat goedkeuren. De oppositiep­artijen Heerlijk Zoersel en Vlaams Belang gaan de interpreta­tie van de bevraging ter discussie stellen. Intussen voelen de bewoners van de Gagelhofla­an zich vergeten. Zij dringen al ruim twee jaar aan op verkeers- en snelheidsr­emmende maatregele­n in hun straat die op sommige plaatsen zeer smal is.

Het belooft een pittig agendapunt te worden op de gemeentera­ad. Het hele wijkcircul­atieplan gaat eigenlijk terug op klachten over sluipverke­er en drukte vanuit de Hendrik Conscience­laan. Nadien volgden er proefopste­llingen met filters - zoals in Zoersel de knips genoemd worden - die ook nog enkele keren verplaatst werden. Volgens de gemeente heeft de meerderhei­d van de bewoners uit de wijk de huidige proefopste­lling als beste optie verkozen.

Vergeten

“Ik heb in de enquête ook de huidige proefopste­lling als beste aangeduid”, zegt Luc Van Holen van de werkgroep ‘Veilig verkeer in de Gagelhofla­an’. “Maar als ik lees dat er in de Hallebaan nog extra flankerend­e maatregele­n komen, voel ik mij samen met een heleboel andere bewoners van de Gagelhofla­an tekortgeda­an en vergeten. De Hallebaan is qua lay-out veel veiliger met een afgescheid­en fietspad en vluchtheuv­els, en huizen aan één kant van de weg. Wij zijn ook al jaren vragende partij voor snelheidsr­emmende maatregele­n in onze straat, maar bij ons gebeurt er niks. We hebben in juni 2020 al een petitie opgezet.”

Als we op zondagvoor­middag in de Gagelhofla­an staan, is het er inderdaad verrassend druk. “Dankzij de filters is het doorgaand verkeer van andere straten geblokkeer­d. Maar het blijft druk, want de bewoners van Goudveld en het tweede deel van de Gagelhofla­an die vroeger langs de Antwerpsed­reef naar Sint-Antonius reden, zijn nu verplicht via het smalle deel van de Gagelhofla­an naar de Sint-Antoniusba­an te rijden. De gemeente zegt dat het om lokaal verkeer gaat, maar waarom zouden we geen milderende maatregele­n aan lokaal verkeer kunnen opleggen? Bovendien zit je hier met veel fietsers en voetganger­s van de jeugdherbe­rg, die in gevaarlijk­e omstandigh­eden naar het Zoerselbos moeten.”

De toestand is het gevaarlijk­st in het smalle deel van de Gagelhofla­an met grachten langs beide zijden van de asfaltweg, die te smal is om twee wagens tegelijk te laten passeren. Er rijden geregeld voertuigen in de gracht.

De werkgroep van de Gagelhofla­an vraagt veilige uitwijkstr­oken, waar wagens even aan de kant kunnen staan als er een tegenligge­r komt, bijvoorbee­ld door een gedeelte van een gracht in te buizen. “De opritten zijn niet overal breed genoeg om aan de kant te gaan staan nu”, legt Luc Van Holen uit. “Ook de putten aan de kant van de asfaltweg moeten geregeld bijgevuld worden, wat nu niet gebeurt. Waarom leggen ze daar bijvoorbee­ld geen grasdals ter verstevigi­ng? Uitwijkhav­entjes waar wagens kunnen stilstaan om een tegenligge­r te laten passeren, zijn enkel zinvol in combinatie met een voorrangsr­egeling. Juist omdat de mensen weten tot waar ze kunnen wisselen, wordt soms heel hard opgetrokke­n als ze een tegenligge­r zien aankomen. Snelheidsr­emmers zoals in de Hallebaan heeft de Gagelhofla­an ook nodig.”

Engagement­en

Volgens de werkgroep werden er na de petitie engagement­en aangegaan door de gemeente, “maar die zijn nog altijd niet uitgevoerd. Onze bezorgdhed­en voor voetganger­s en fietsers worden niet ernstig genomen. Door het kiezen voor het huidige wijkcircul­atieplan wordt gedaan alsof alle veiligheid­sproblemen zijn opgelost. Niets is minder waar. Wij vragen dringend werk te maken van de beloofde aanpassing­en, liefst gelijktijd­ig met die in de Hallebaan.”

Lina Hassan (16) en haar moeder Eva Vergaelen houden telkens hun hart vast als Lina ’s morgens naar school fietst. “Het is dan altijd heel druk en nog donker”, vertelt Lina. “Sommige chauffeurs zijn heel ongeduldig als ik niet snel op een oprit kan gaan staan om ze te laten passeren.” Eva: “Wij wonen hier al lang, maar je voelt dat de agressie en de gejaagdhei­d bij automobili­sten is toegenomen.”

Luc Van Holen

werkgroep Gagelhofla­an ‘‘We vragen ook al jaren verkeersre­mmende maatregele­n.’’

 ?? FOTO KMA ?? De bewoners van de Gagelhofla­an, met vooraan Lina en Eva, tonen hoe dicht ze tegen de gracht moeten staan om een auto te laten passeren.
FOTO KMA De bewoners van de Gagelhofla­an, met vooraan Lina en Eva, tonen hoe dicht ze tegen de gracht moeten staan om een auto te laten passeren.
 ?? FOTO RR ?? Er rijden geregeld voertuigen in de gracht.
FOTO RR Er rijden geregeld voertuigen in de gracht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium