Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boeren willen antwoorden op vragen over hun bedreigde stiel

Maar liefst 350 boeren en politici dagen op voor informatie­avond in GC Kadans

- NEEL VERMEIREN

Op uitnodigin­g van de raad voor land- en tuinbouw van Wuustwezel verzamelde­n boeren van Wuustwezel, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen en Stabroek in gemeenscha­pscentrum (GC) Kadans om samen de bedreiging­en voor hun sector te bespreken.

Boeren en politici daagden in groten getale op: er waren bijna 350 aanwezigen in GC Kadans. “We mochten ook veel Nederlands­e collega’s verwelkome­n omdat wij op de grens zitten”, meldt de landbouwra­ad. “Theaterzaa­l Kadans was te klein. We hebben zelfs een extra scherm moeten installere­n voor de mensen die niet in de grote zaal binnen konden. De reacties na de vergaderin­g waren allemaal positief. “Het werd tijd dat we een duidelijk overzicht kregen van alle bedreiging­en die er op ons afkomen. Alles op elkaar gelegd, is het heel veel”, klonk het uit de mond van de landbouwer­s. De vergaderin­g maakte duidelijk dat de boeren vooral nood hebben aan communicat­ie en toekomstpe­rspectief.

Vrijwillig­er

Landelijke Toekomst

‘‘We moesten dit doen omdat we merken dat naar ons gevoel niet altijd snel en duidelijk genoeg wordt gecommunic­eerd.”

Nationaal Park

Het idee van de informatie­avond kwam van de vrijwillig­ersorganis­atie Landelijke Toekomst, een vereniging van boeren en boerinnen uit Wuustwezel, Brecht, Kalmthout, Essen, Stabroek en Kapellen. Ze worden bijgestaan door de raad voor land- en tuinbouw van de gemeente Wuustwezel en de landbouwra­den van de omliggende gemeenten. De groep ontstond na de ongerusthe­id over de mogelijke komst van een Nationaal Park. De leden hebben zich ondertusse­n ook verdiept in andere dossiers zoals de NX-verbinding­sweg in Stabroek/Kapellen, de plannen voor de natuurgebi­eden De Maatjes en het Marum. “We moesten dit doen omdat we merken dat naar ons gevoel niet altijd snel en duidelijk genoeg wordt gecommunic­eerd”, klinkt het. “Wij hebben als vrijwillig­ers ook geen verantwoor­ding af te leggen en hebben niets te maken met complexe nationale structuren. Maar deze vergaderin­g was nodig want wij boeren weten graag wat boven ons hoofd hangt.”

Vernatting

“De plannen voor de Nieuwe Rand zitten in een nieuwe onderzoeks­fase. Wij hebben ons standpunt daarin duidelijk gemaakt: wij willen geen nieuwe NX-verbinding­sweg door landbouwge­bied. Ons voorstel is om bestaande knelpunten aan te pakken en de bestaande wegen op te waarderen”, zeggen de boeren. Voor het project Marum en de Maatjes zouden honderden hectaren landbouwge­bied onder water gezet worden om de zone te ‘vernatten’. Het Nationaal Park is ook nog een moeilijk dossier dat mogelijk grensovers­chrijdend moet worden aangepakt. De boeren willen ook mee aan tafel zitten wanneer het gaat over het Nationaal Park Kalmthouts­e Heide en het stikstofdo­ssier.

 ?? FOTO RR ?? GC Kadans was te klein voor de boeren en politici die in groten getale opdaagden.
FOTO RR GC Kadans was te klein voor de boeren en politici die in groten getale opdaagden.
 ?? FOTO RR ?? Een hele rist uitdaginge­n kwam aan bod tijdens de infodag.
FOTO RR Een hele rist uitdaginge­n kwam aan bod tijdens de infodag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium