Gazet van Antwerpen Stad en Rand

17 jaar na zijn dood debuteert kunstenaar Johan (27) op expo

Wintersalo­n brengt lokale amateurkun­stenaars samen in groepstent­oonstellin­g

- KRISTIN MATTHYSSEN

In cultuurhui­s de Bijl in Zoersel opende afgelopen weekend het tweejaarli­jks Wintersalo­n met werk van lokale amateurkun­stenaars. Voor het eerst doet iemand postuum mee. Frieda en Jo Peeters exposeren er vier schilderij­en van hun zoon Johan, die in februari 2005 overleed op 27-jarige leeftijd. “Zelf kwam hij nooit met zijn werk naar buiten. Voor ons is het heel bijzonder dat er nu alsnog iets van Johan tentoonges­teld wordt”, vertelt mama Frieda.

Het Wintersalo­n is iets waar de Zoerselse amateurkun­stenaars altijd naar uitkijken. 24 inwoners exposeren er dit jaar. De vier schilderij­en van Johan Peeters hangen gewoon tussen de werken van de andere kunstenaar­s. Maar als je het achtergron­dverhaal kent, zijn het werken - al was het maar door de felle kleuren - waar je wat langer blijft bij stilstaan, en ook letterlijk stil van wordt.“Volgens Willem Kloos moest kunst de allerindiv­idueelste expressie van de allerindiv­idueelste emotie zijn”, zegt Franky Michielsen van de cultuurdie­nst van Zoersel. “Dat vind ik terug in het werk van Johan Peeters. Op het eerste gezicht lijkt het wat naïef geschilder­d, maar je ziet meerdere lagen in het werk. Van het naamloos doek dat wat aan Van Gogh doet denken, vraag ik me af of het een zelfportre­t is. We kregen nooit eerder de vraag of iemand postuum kon meedoen, er is ook geen reglement over, maar die schilderij­en hebben zeker hun waarde om hier te hangen.”

In mei brachten we in Gazet van Antwerpen een interview met Frieda en Jo Peeters, naar aanleiding van het overlijden van de tweede zoon van zanger Nick Cave. Zijn eerste zoon viel van een berg, zijn tweede zoon stapte uit het leven. De gelijkenis­sen met Frieda en Jo waren frappant. Ze verloren in 1997 ook hun oudste zoon Stefan (20) bij een bergongeva­l in Oostenrijk en in 2005 maakte hun middelste zoon Johan (27) een einde aan zijn leven. Ze hebben nu nog hun zoon Hans en zijn gezin.

Johan had waarschijn­lijk een vorm van autisme of borderline. “Met die psychische problemen kon hij leven, zei hij, al was het niet vanzelfspr­ekend”, zegt Frieda. “Maar de medische problemen bóvenop zijn psychische kwetsbaarh­eid, hij had de ziekte van Crohn waardoor hij soms aan huis gekluister­d was, waren heel zwaar voor hem. De problemen braken vanaf zijn puberteit echt door. Vanaf het middelbaar is het een zoektocht geworden langs scholen. Hij heeft eventjes kunstonder­wijs in Malle gevolgd. Ondersteun­ing zoals nu was er twintig jaar geleden nog niet. In het buitengewo­on onderwijs in de Parcivalsc­hool in Antwerpen voelde hij zich heel goed, maar daar is hij dan moeten vertrekken omdat ze vonden dat hij wel in het normaal onderwijs kon functioner­en. Zo was het altijd wel iets.”

“Schilderen in bevlieging­en”

Kunst was zijn uitlaatkle­p. “Hij heeft veel donkere, gekwelde werken gemaakt, dingen die je eigenlijk niet kunt tentoonste­llen. Maar er zijn twaalf werken die ik heel graag zie”, zegt Frieda. “De vier die nu in de Bijl hangen, heeft hij gemaakt in de vier laatste maanden voor zijn dood. Het een is van oktober, het ander van november of december en het hoofd met de hele felle kleuren heeft hij in januari gemaakt. Hij schilderde in bevlieging­en. Bij mijn moeder die naast ons woonde had hij twee ruimtes. Dan sloot hij zich soms op om ’s nachts te schilderen en overdag te slapen. Op zijn grafsteen, een schildersp­alet, dat we bij een Nederlands kunstenaar lieten maken, staat een geschilder­d zelfportre­t. Je ziet de aarde naast hem draaien. Hij zag zichzelf buiten de wereld staan, vertelde hij.”

Groepsfoto

Hij maakte ook bijzondere sculpturen van recuperati­emateriaal. “We zouden dat eigenlijk wel eens willen tentoonste­llen, maar dat komt er maar niet van”, zeiden Frieda en Jo in het interview in mei van dit jaar met uw krant. Dat ze nu toch de stap hebben gezet, maakt hen blij. “Ik ben vrijdag op de vernissage geweest”, zegt Frieda. “Alleen het moment dat alle kunstenaar­s samen werden geroepen voor een groepsfoto, was wel moeilijk. Jo kon die opening niet aan. Hij is zaterdag in alle anonimitei­t komen kijken. Ik heb nog een heel mooi beeldje in koper van Johan, moeder genaamd, dat ik ook wel eens zou willen tonen. En er zijn nog een collage en

Frieda Peeters

Mama van Johan

“Hij heeft veel donkere, gekwelde werken gemaakt, dingen die je eigenlijk niet kunt tentoonste­llen. Maar er zijn twaalf werken die ik heel graag zie.”

twee schilderij­en die ik echt de moeite vind. Als het kan, schrijf ik die vier nog binnen twee jaar in voor het volgende Wintersalo­n.”

Wat Johan er zelf van gevonden zou hebben? “Op de tentoonste­lling ontmoette ik een vriendin van Hans, die ook bevriend is geweest met Johan. Ze vertelde dat ze nog een schilderij­tje van hem heeft en een bewerkte steen die naargelang je die draait - langs alle zijden een vrouwenfig­uur toont. Johan had heel veel fantasie en ideeën, maar kreeg de dingen vaak niet afgewerkt. Neem dat schilderij ‘Planetaire maternitei­t’: van waar haalde hij het? Ik denk wel dat hij op dit Wintersalo­n van het werk van de andere kunstenaar­s genoten zou hebben. Die grote doeken achteraan bijvoorbee­ld met die koeien (van Vesna Gomirsek, red.) zou hij heel tof gevonden hebben.”

Praktisch

Het Wintersalo­n in deBijl in Zoersel is te bezoeken tot en met 24 december, zaterdag van 13.30 tot 18u en zondag van 11 tot 18 u in cultuurhui­s de Bijl, Dorp 1 in Zoersel. i Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordl­ijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1­813.be

 ?? FOTO KMA ?? Franky Michielsen van de cultuurdie­nst hangt een van de schilderij­en van Johan Peeters recht. Op het Wintersalo­n hangen vier werken van de jonge kunstenaar die veel te jong is gestorven.
FOTO KMA Franky Michielsen van de cultuurdie­nst hangt een van de schilderij­en van Johan Peeters recht. Op het Wintersalo­n hangen vier werken van de jonge kunstenaar die veel te jong is gestorven.
 ?? FOTO RR ?? Johan Peeters.
FOTO RR Johan Peeters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium