Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De brug is langer en wat hoger, maar ze bolt veel beter”

- JAN AUMAN

Klokslag negen uur maandagoch­tend namen arbeiders van het Agentschap Wegen en Verkeer de hekken weg die automobili­sten en fietsers twee jaar hadden verhinderd om gebruik te maken van de brug over de E313 tussen Wommelgem en Wijnegem. Het bijna voltallige schepencol­lege van Wommelgem trotseerde het miezerige weer om als eerste en met de fiets de nieuwe brug over te steken.

Toch officieel, want sinds enkele weken werd de veilig verklaarde brug al ‘illegaal’ gebruikt door scholieren en werknemers die met de fiets de omweg via de brug aan de Keerbaan of Doornaards­traat wilden vermijden. “Ondanks het weer is dit een mooie dag voor Wommelgem”, zegt schepen van Mobiliteit Alex Helsen (N-VA) voor wie het gezien zijn verjaardag gisteren dubbel feest was. De andere brug aan de Doornaards­traat wordt vanaf 1 december een fietsbrug.

Twee jaar

“Onze inwoners en werknemers van bedrijven die in Wommelgem gevestigd zijn, hebben twee jaar afgezien. We zijn heel blij dat deze veel gebruikte verbinding in ere hersteld is. De brug is langer en wat hoger dan de vorige, maar ze bolt veel beter”, aldus Alex Helsen, die in zijn vrije tijd ook wel eens op een racefiets durft springen.

Hij had ook zijn collega’s Ann Theys (N-VA), Lise Poelemans (N-VA), Ludo Neyens (Open Vld) en Kelly Joris (Open Vld) kunnen overtuigen om de brug nog voor de vergaderin­g van het schepencol­lege uit te testen. De trots en vreugde om de nochtans Vlaamse investerin­g van 7,1 miljoen euro zijn zo groot, dat de schepenen zelfs hun sjerp droegen tijdens de symbolisch­e klim en afdaling. Alnaardstr­aat, leen burgemeest­er Frank Gys (N-VA) ontbrak. Niet uit vrees dat hij niet boven zou geraken, maar wegens een belangrijk­e ochtendlij­ke vergaderin­g.

Fietsbrug

Alex Helsen kondigde meteen aan dat de dichtstbij­zijnde andere brug over de E313, aan de Door

vanaf 1 december permanent wordt afgesloten voor het autoverkee­r.

“Alleen fietsers en voetganger­s mogen er dan nog over. Het moet de rust in die straat, waar het

Alex Helsen

schepen van Mobiliteit ‘‘We zijn heel blij dat deze veel gebruikte verbinding tussen Wommelgem en Wijnegem in ere hersteld is.’’

Alex Helsen

schepen van Mobiliteit

‘‘De gemeentera­ad heeft beslist om een ontwerper aan te stellen voor de heraanleg van de Oelegemste­enweg.”

twee jaar lang flink drukker is geweest, doen terugkeren.”

Nog een verbeterin­g voor fietsers moet de heraanleg van de Oelegemste­enweg worden. Langs die verbinding­sweg tussen Wommelgem en Oelegem werden dit jaar alle bomen gekapt, wat tot veel protest leidde. “De gemeentera­ad heeft vorige week beslist om weldra een ontwerper aan te stellen voor de Oelegemste­enweg. Die krijgt als opdracht mee nieuwe bomen in te plannen, de waterafvoe­r goed te regelen en vooral ook om veilige fietspaden te voorzien”, aldus Helsen.

Midden 2023

Op de brug van de Wijnegemst­eenweg zijn de fietspaden nog niet afgewerkt. Daarom moet alle verkeer het wegdek van de brug voorlopig delen. De regels van een fietsstraa­t gelden. Automobili­sten mogen fietsers niet inhalen, ook al rijden die in het midden van de weg. De snelheid is er sowieso beperkt tot 30 kilometer per uur.

De fietsbrugg­en kunnen pas midden 2023 geplaatst worden door een grote vertraging bij de producent van de prefab fietsbrugl­iggers. Zolang fietsers de rijweg gebruiken, mag vrachtverk­eer boven de 3,5 ton de brug niet over.

 ?? FOTO JAA ?? Het schepencol­lege van Wommelgem beklom gisteren met sjerp als eerste de nieuwe brug over de E313 op de Wijnegemst­eenweg.
FOTO JAA Het schepencol­lege van Wommelgem beklom gisteren met sjerp als eerste de nieuwe brug over de E313 op de Wijnegemst­eenweg.
 ?? FOTO JAA ?? De fietspaden op de brug zijn nog niet afgewerkt.
FOTO JAA De fietspaden op de brug zijn nog niet afgewerkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium