Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Poging tot oplichting doet ‘De Kok’ de das om

Pionier van Antwerpse cokesmokke­l en kompaan opgepakt in Dubai

-

Eén van de kopstukken van het vermeende ‘superkarte­l’ die de voorbije weken werden gearrestee­rd in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), is de 41-jarige Hoesny A. uit Antwerpen. A. is een van de pioniers van de cokesmokke­l in Antwerpen. Hij hoort bij de rijkste drugsbazen van ons land.

Hoesny A. werd op 23 oktober gearrestee­rd, op het moment dat hij samen met zijn compagnon Rabhioui B. probeerde om de Verenigde Arabische Emiraten te verlaten. Hoewel Hoesny in een aantal drugsonder­zoeken in ons land opduikt, werd hij niet actief opgespoord door de Belgische politiedie­nsten en het gerecht. Hoesny A. en zijn gezel werden in de boeien geslagen door de Dubai Police omdat de Franse gerechteli­jke autoriteit­en via Interpol een Red Notice, een arrestatie­bevel, hadden uitgevaard­igd. Het nieuws over de arrestatie van Hoesny A. circuleerd­e al een tijdje in Antwerpse misdaadmil­ieu. Maar de officiële instanties konden de berichten over zijn aanhouding niet bevestigen, om de eenvoudige reden dat de Verenigde Arabische Emiraten ons land niet op de hoogte hadden gebracht.

Europol maakte maandag de resultaten bekend van een internatio­nale politieact­ie die Operatie Desert Light werd gedoopt. Eentje die was gericht op het neerhalen van een internatio­naal cocaïnekar­tel dat verantwoor­delijk zou zijn voor aanvoer van één derde van de coke naar Europa. In dat zogenaamde ‘superkarte­l’ zouden Bosnische, Nederlands­e, Belgische, Marokkaans­e, Spaanse, Ierse en Italiaanse topcrimine­len samenwerke­n vanuit Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Niet alleen de gevreesde Nederlands-Marokkaans­e topcrimine­el Riduan Taghi zou binnen dat ‘superkarte­l’ hebben geopereerd. Ook de Italiaanse Camorrabaa­s Raffaele Imperiale, de Ierse godfather Christophe­r ‘Christy’ Kinahan en zijn zonen zouden deel uitmaken van dit kartel. De Kinahan’s zijn al een tijdje op de vlucht. Taghi zit al enige tijd achter de tralies in Nederland.

Miljoen euro in beslag genomen

Tijdens Operatie Desert Light werkten de Belgische, Nederlands­e, Franse en Spaanse politiedie­nsten samen in aparte dossiers. Zo deelde de federale gerechteli­jke politie van Antwerpen in augustus al een klap uit aan het witwascirc­uit door de geldstrome­n richting Dubai in kaart te brengen tijdens Operatie La Chiffre. Als gevolg van dat onderzoek werden zes verdachten opgepakt. Zo kon 1 miljoen euro in beslag worden genomen. In dat dossier kwam Hoesny A. ook al in beeld. Samen met de Fransen werkte de Belgische politie ook aan Operatie Zapoi, een onderzoek waar Hoesny A. wellicht ook in de kijker kwam van de Franse speurders.

De naam Hoesny A. dook in het verleden slechts heel sporadisch op in de media, in tegenstell­ing tot sommige andere drugsbazen. Volgens insiders is hij niet alleen een van de pioniers van de cocaïnesmo­kkel, de in de omgeving van het Sportpalei­s opgegroeid­e Hoesny A. zou ook een van de grootste en rijkste drugsbaron­nen van ons land zijn. Hij zou ooit de bijnaam de ‘De Kok’ hebben gehad, omdat hij in Zuid-Amerika over een eigen productie-eenheid zou hebben beschikt. In het milieu was zijn reputatie niet al te best. Zo zou hij ooit zwaar zijn mishandeld, omdat hij een partij van 900 kilogram zou hebben achtergeho­uden van Italiaanse criminelen uit Limburg.

Hoesny A. en zijn kompaan zouden bovendien gezondigd hebben tegen het eerste gebod voor elke succesvoll­e drugsbaron in Dubai.

Dat luidt: pleeg nooit strafbare feiten in Dubai. Hoesny A. en Rabhioui B. zouden in Dubai betrokken zijn geweest bij oplichting­spraktijke­n, waarbij ze geprobeerd zouden hebben om een groep Chinezen zomaar eventjes 23 miljoen euro afhandig te maken. Na de poging tot oplichting zou hij geprobeerd hebben om Dubai te ontvluchte­n. Maar dat mislukte dus.

Tito

Tijdens Operatie Desert Light werden ook twee Nederlands­e kopstukken van het ‘superkarte­l’ gearrestee­rd. Het gaat om de Bosniër Edin G., bijgenaamd Tito. G. verbleef ook al jaren in Dubai, maar groeide op in de buurt van Breda. Een aantal mensen uit de entourage van Edin G. duiken ook op in het onderzoek naar de cocainesmo­kkel via het Antwerpse waterzuive­ringsbedri­jf Kriva Rochem. Edin G. is een van de hoofdverda­chten in een onderzoek van de Nederlands­e politie.

Ook de 37-jarige Zohair B., alias Beertje, werd in Dubai opgepakt. Hij is een Nederlands­e Marokkaan uit de buurt van Rotterdam. Ook hij staat bekend als een van de grootste cocaïnetra­fikanten in Europa. Zijn broer werd eerder al opgepakt in Dubai, maar is intussen alweer vrijgelate­n.

JORIS VAN DER AA

SAM REYNTJENS

 ?? FOTO RR, SHUTTERSTO­CK ?? Hoesny A.
FOTO RR, SHUTTERSTO­CK Hoesny A.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium