Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De huizen mochten er eigenlijk niet staan

Natuurramp Ischia zorgt voor hevige politieke discussies

- THIBAUT RENSON

De natuurramp op het Italiaanse eiland Ischia zorgt voor hevige politieke discussies. Noodweer eiste er het leven van acht mensen en nog vijf mensen zijn er vermist. En dat allemaal op plekken waar eigenlijk nooit woningen gebouwd mochten worden. Uit vrees om stemmen te verliezen, verleenden politici er decenniala­ng bouwvergun­ningen. Nu er doden gevallen zijn, wijzen ze naar elkaar.

Een golf van modder, puin en stenen brak zaterdag los van de hoogste berg van Ischia, een eiland in het zuiden van Italië. Hevige stortregen was de oorzaak, hevige modderstro­men en aardversch­uivingen het gevolg. De straten van het vakantie-eiland in de buurt van Napels werden overspoeld, auto’s werden in de zee gesleurd, huizen stortten in.

Acht mensen lieten het leven onder hen twee kinderen en een baby van drie weken oud. Vijf anderen zijn nog vermist.

Nu de schade opgemeten wordt, laait de politieke discussie hoog op. Als oorzaak van de natuurramp op Ischia, kijken wetenschap­pers naar de klimaatver­andering. Als verantwoor­delijke voor de dodentol, kijkt men naar de politiek.

In Ischia hebben politici decenniala­ng gratie verleend aan illegale bouwvergun­ningen, op plekken waarvan men wist dat inwoners gevaar lopen bij overstromi­ngen en aardbeving­en.

Iedereen wijst naar iedereen

De huidige regering wijst nu naar de lokale besturen. Zo was de Italiaanse minister van Milieu en Energievei­ligheid Gilberto Pichetto op de Italiaanse radio scherp voor de burgemeest­er van Casamiccio­la, het dorpje op Ischia waar de ramp plaatsvond. “Stop de burgemeest­er, en al die anderen die alles toelieten, in de gevangenis. Als het aan mij lag, zou ik al die illegaal gebouwde woningen in beslag nemen en geval per geval bekijken welke woningen gevaarlijk zijn en welke niet.”

Giacomo Pascale, de burgemeest­er van een gemeente die grenst aan de getroffen plek, voelt zich niet aangesprok­en. “Was het maar zo gemakkelij­k dat we met de arrestatie van een burgemeest­er natuurramp­en kunnen voorkomen. Het terrein op ons eiland is heel kwetsbaar. Hier zijn landelijke ingrepen nodig, die nooit eerder hebben plaatsgevo­nden. We hebben een plan nodig waarover de regering een akkoord moet sluiten”, klonk het, waarmee hij de bal terug naar Rome kaatste.

 ?? FOTO AP ?? Het noodweer eiste het leven van acht mensen.
FOTO AP Het noodweer eiste het leven van acht mensen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium