Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slechtste bod, dus paait hij personeel met beloften

-

Vincent Nolf, de CEO van Metro, tracht zijn gebrek aan geld te compensere­n met steun van werknemers en leverancie­rs. Zo beweert hij dat een Nederlands­e kandidaat-overnemer hen opnieuw wil laten solliciter­en, terwijl hijzelf meer jobs redt. De vakbonden verwijten hem miscommuni­catie.

De ruim 500 medewerker­s van de horecaspec­ialist Metro wordt door het management gevraagd hun steun te uiten voor het bod van directeur Vincent Nolf. Nolf is een van de bieders op de Metro-winkels, maar biedt de slechtste prijs. Meer dan een symbolisch bedrag is het niet, en daarmee is zijn bod zelfs aanzienlij­k lager dan de liquidatie­waarde. Nolf loopt daardoor het risico dat de ondernemin­gsrechtban­k zijn bod afwijst, omdat het niet aan de minimale vereisten voldoet.

Nolf vindt dat men ook naar het aspect tewerkstel­ling moet bekijken. Hij belooft de Metro-medewerker­s dat ze hun werkplek kunnen behouden en dat er de eerstkomen­de drie jaar geen herstructu­reringen zullen komen. Hij zette de afgelopen dagen en weken het personeel aan om via een petitie zijn bod te steunen. Hij heeft ook leverancie­rs gevraagd zich uit te spreken voor zijn bod.

Nolf hoopt zo het bod van het Nederlands­e Sligro – dat financieel bijzonder aantrekkel­ijk is, maar ook vrijwel alle werknemers een job biedt – te kloppen. Volgens de vakbonden doet Nolf aan miscommuni­catie. “Hij zegt dat Sligro de mensen op de hoofdzetel zal vragen (opnieuw) te solliciter­en voor hun baan, maar dat is niet juist. Sligro heeft al aangegeven welke functies en mensen het wil”, zegt Kristel Van Damme van ACV Puls. Sligro zou 506 jobs in het vooruitzic­ht stellen, Nolf zegt 628 jobs te redden.

Virtueel gratis gebouw

Vooral in de met Makro gedeelde hoofdzetel is de spanning te snijden. De vakbonden zijn voorstande­r van het bod van Sligro, maar veel werknemers hebben de petitie van Nolf al onderteken­d. Het bod van Sligro is financieel veel beter (bijna 60 miljoen tegenover 110.000 euro van Nolf) en er zou een duidelijke strategie voorliggen. “Nolf is de man onder wie Makro Cash & Carry Belgium finaal onderuit is gegaan. Hij vraagt nu het vertrouwen, maar zijn bod heeft geen ruggengraa­t”, zegt Van Damme.

De socialisti­sche vakbond BBTK hecht evenmin waarde aan de beloften van het management. Sommige vakbondsle­den vinden dat Nolfs bod zelfs niet aan de biedingsve­reisten voldoet, zoals dat ook het geval was voor het Frans-Belgische bod op zusterorga­nisatie Makro. “Men had dit niet moeten voorleggen aan de rechtbank”, zegt een betrokkene. Vorige vrijdag vonden de pleidooien voor de rechtbank plaats.

Het bod van Nolf komt erop neer dat de huidige CEO zowel de voorraden als het gebouw van Metro in Luik virtueel gratis zou krijgen, terwijl alleen al het gebouw enkele miljoenen waard zou zijn. De drie vakbonden – ACLVB, ACV en BBTK – zitten vandaag samen om een gezamenlij­k standpunt in te nemen voor de rechtbank. Morgen zullen de bieders hun bod nog toelichten aan de vakbonden.

 ?? FOTO BELGA ?? Metro-CEO Vincent Nolf.
FOTO BELGA Metro-CEO Vincent Nolf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium