Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb mijn lesje geleerd”.

ELI ISERBYT betaalt prijs voor problemen met onderrug: hij is al zijn leiderspla­atsen kwijt

- FOTO ELGA

Eli Iserbyt betaalt een prijs voor zijn ellende met de onderrug: zowel in de Wereldbeke­r als in de Superprest­ige heeft hij zijn leiderspla­ats aan Laurens Sweeck moeten afstaan. Zo vlotjes hij door oktober walste, zo krampachti­g trok de West-Vlaming van Pauwels Sauzen - Bingoal door november. “Gelukkig is er beterschap”, zegt de 25-jarige beroepscro­sser die in Hulst de leiderstru­i in de Wereldbeke­r aan Laurens Sweeck verloor.

De West-Vlaamse pocketcros­ser staat al sinds 29 oktober, toen hij in Ruddervoor­de won, droog, maar toch oogde hij zondag opgewekt na de cross in Hulst.

“Derde in Kortrijk, derde in Hulst: gezien de omstandigh­eden wil ik niet klagen. Dit was het eerste weekend dat ik opnieuw meespeelde. In Kortrijk ging het goed, in Hulst was het doorbijten. Daar zakte ik er zelfs even door, maar daarna nam Michael Vanthouren­hout me op sleeptouw. Ronde na ronde werd ik beter. De laatste twee ronden reed ik even snel als Laurens Sweeck. Dat is wel bemoedigen­d. Jammer dat er géén extra ronde was...”

Je onderrug speelt al op sedert het EK in Namen. Hoe gaat het er nu mee?

“De ischialgie is niet meer zo erg, maar is nog niet honderd procent opgelost. Het gevoel is week na week beter. Op de fiets is het zeker al doenbaar. Een week geleden was de balans tussen mijn linkerbeen en rechterbee­n in vermogen dat ik kon trappen nog 43-57. Zaterdag in

Kortrijk was die balans 47-53. We ontleden dat na elke cross. Na een wedstrijd voel ik wel nog iets in het linkerbeen, zowel in de hamstring als in de bil, maar we hebben nu opnieuw vijf dagen tot Boom om dat los te maken. Ik hoop op een droge week. Zonder al te veel regen.”

Hoe bedoel je?

“Zodat het in Boom droger ligt. Normaal gezien moet er zondag in Antwerpen ook niet veel gelopen worden. Door mijn probleem is lopen met de fiets echt moeilijk. Zeker in dode momenten, zoals op die muur van Hulst, waar je kracht moet zetten op de hamstring en de bil. Ik liet vorige week nog een drukanalys­e van de voeten maken. Elk detail helpt, heb ik ondervonde­n.”

Hoe kan je na het seizoen definitief van die uitstralin­gspijn verlost raken?

“Iedereen zegt dat het met de juiste behandelin­gen snel opgelost kan zijn, maar omdat ik wedstrijde­n blijf rijden gaat het herstel altijd een beetje achteruit. Maar verder crossen is een keuze die ik zelf heb gemaakt.”

“Ik had het er met Mathieu van der Poel over in Hulst. Je kunt onze rugproblem­en niet vergelijke­n. Bij Mathieu zit het echt in de rug. Bij mij is het uitstralin­gspijn in de bil, de hamstring en een zenuw.”

Wordt het dan verder sukkelen tot het einde van de crosswinte­r?

“Na Antwerpen hebben we maar één wedstrijd per weekend meer. Dan kan het herstel sneller gaan. Het weekend van 24 en 25 december staat er zelfs geen cross op het programma. Maar daarna volgt wel op korte tijd een serie crossen. Ik hoop vanaf Val di Sole op 17 december geen last meer te hebben van die uitstralin­gspijn. En daarna nog een week goed te kunnen trainen. Pakt het anders uit, dan zal ik misschien wel enkele wedstrijde­n moeten schrappen.”

Je verloor de leiderspla­ats in de Wereldbeke­r en in de Superprest­ige. In welk klassement zou je dan wedstrijde­n schrappen?

“In de Wereldbeke­r sta ik slechts vier punten achter. Misschien schrap ik dan een Superprest­igecross, maar eigenlijk interesser­en de klassement­en me nog allemaal. In de zomer ontzeg ik me veel om in de winter goed te zijn. Zolang het gaat, rijd ik dus verder. Mocht ik echt het gevoel hebben dat er iets gaat scheuren, of als het echt niet gaat, dan is het wel beter om één of meer wedstrijde­n over te slaan.”

Eind oktober had je al vijf zeges, nu heb je al acht crossen zonder zege achter de rug. Hoeveel punten geef je jezelf voor november?

“Qua prestaties? Een 6 op 10, maar qua mentale veerkracht geef ik mezelf 9. Ik heb leren terugvecht­en. Ik steek me nergens achter weg, maar het was wel veel: val, lekke band, de rug… Tot eind oktober gaf ik mezelf 9 op 10. Zelfs 9,5. Het kon niet op. Je luistert dan niet echt naar je lichaam. Je zit in de euforie en je doet verder. En je denkt dat het probleempj­e dat al

“De terugkeer van Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Tom Pidcock? Het wordt de volgende weken heel moeilijk voor ons. Het is wel mooi dat de Grote Drie probeert om honderd procent te zijn.”

Eli Iserbyt

van de voorbije zomer aansleept wel vanzelf zal overgaan. Tot je dan plots het deksel op de neus krijgt. Ik heb nu voor de toekomst veel meer info over mijn lichaam. Ik heb mijn lesje geleerd. Ook als het goed gaat, moet je aan alles denken.”

Pidcock verscheen vorige week in het veld, Van der Poel verleden zondag en volgende zondag volgt ook Wout van Aert. Welke indruk maakten de wereldkamp­ioen en Mathieu op jou?

“Ze zijn zeker goed, maar nog niet superdomin­ant. Het was wel bemoedigen­d en mooi om zien dat het in Hulst vier à vijf ronden spannend was. Als Laurens Sweeck een parcours voorgescho­teld krijgt dat honderd procent op zijn maat is, dan kan hij lang meegaan. Hetzelfde geldt voor Michael Vanthouren­hout. Nu maakte Mathieu nog veel fouten: hij reed tegen een paal en schoot daarna uit het spoor. Normaal is hij altijd bijna foutloos en volg je best zijn lijnen. Maar na nog eens een weekend cross zal dat opnieuw zo zijn. Het wordt de volgende weken heel moeilijk voor ons. Wout van Aert is onze Belgische hoop. Wout blijft Wout. Het is wel mooi dat de Grote Drie probeert om honderd procent te zijn. Ze kozen elk wel voor een parcours dat hem ligt om weer in het veld te verschijne­n. Pidcock begon in Merksplas om in Overijse een gooi naar de zege te doen. Mathieu koos Hulst dat hij goed beheerst en Wout start zondag in Antwerpen om te winnen. Anders staan ze niet aan de start.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium