Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vakbonden laten spierballe­n rollen

- Kris Vanmarseni­lle Opiniërend hoofdredac­teur brieven@gva.be

Ze hadden het beloofd toen het rapport van de Commissie van Wijzen in december vorig jaar werd voorgestel­d en ze houden woord: de vakbonden organisere­n in mei verschille­nde betogingen tegen de inhoud van het rapport. Eigenlijk waren ze al tegen het plan voor ze het gelezen hadden. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) riep de commissie vorig jaar in het leven omdat er volgens hem nood was aan een nieuwe visie op het onderwijs van de toekomst. De groep van onderwijsd­eskundigen en mensen uit het bedrijfsle­ven mochten van de minister met een wit blad beginnen. Dat hebben ze gedaan. Wit is veel gezegd, maar iedereen was bij de voorstelli­ng van het rapport verrast door de vernieuwen­de ideeën. Die dreigen evenwel ten onder te gaan in de machtsstri­jd die constant gevoerd wordt in ons onderwijsb­estel.

De bonden voeren nu actie omdat ze vrezen dat dit rapport gebruikt zal worden als leidraad voor het onderwijsb­eleid van de volgende Vlaamse regering. Dus laten ze al even de spierballe­n rollen. Dat doen ook de onderwijsv­erstrekker­s. Katholiek Onderwijs Vlaanderen heeft de volgende regering al opgeroepen om dit rapport wél als leidraad te gebruiken. De toekomstig­e minister zit nu al tussen twee vuren.

Daar zit een Vlaamse minister van Onderwijs eigenlijk altijd. De koepels kunnen zich te allen tijde beroepen op de vrijheid van onderwijs om hun eigen beleid door te drukken. Menig plan van een onderwijsm­inister is stukgelope­n op de macht van de koepels.

Ben Weyts heeft tijdens zijn ambtstermi­jn een aantal vastgeroes­te dossiers losgewrikt: zoals de anciënnite­it voor zijinstrom­ers en een beperking van de vaste benoeminge­n. Maar in de discussie over de eindtermen heeft hij bakzeil gehaald tegen de katholieke koepel. Om toch maar zo veel mogelijk zijn stempel te drukken op het beleid, zocht Weyts zijn heil in een overvloed aan maatregele­n en hervorming­en. “Een duracellko­nijn”, noemde een vakbondsaf­gevaardigd­e hem. “Het is crisis, dus ik moet beleid voeren”, zei Weyts. Ook met de inspectie, eigenlijk een zelfstandi­g orgaan binnen de onderwijsw­ereld, houdt hij zich graag bezig. In een interview in deze krant klaagt het afscheidne­mend hoofd van de inspectie over al te veel inmenging van de minister.

Zo liggen de kaarten dus voor de volgende minister van Onderwijs: hij of zij moet aan de slag met een rapport dat zijn/ haar voorganger besteld heeft, de koepels en vakbonden staan zoals altijd lijnrecht tegenover elkaar en de ontevreden inspectie vraagt meer autonomie. Als er in de volgende legislatuu­r al iets verandert, zal het niet snel zijn. Zoveel is duidelijk. Nochtans is de nood hoog.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium