Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfs president Turkije moeit zich met Belgische rellen

- KOEN BAUMERS

Er vliegen brandbomme­n heen en weer tussen Turken en

Koerden in Limburg, in Brussel, in Luik en in Gent. Beide kampen krijgen daarbij steun uit het buitenland. Via online filmpjes en berichten wordt België zelfs een onderwerp in de Turkse gemeentera­adsverkiez­ingen. BELGIë

En dan te zeggen dat het allemaal begon met een feestje. Noroez is het Perzische lentefeest en wordt ook door de Koerden in ons land gevierd. Het ligt dit jaar misschien extra gevoelig, want het was onlangs exact 25 jaar geleden dat PKK-leider Öcalan werd opgepakt. Hij wordt door veel Koerden nog altijd gezien als de vrijheidss­trijder die hen een eigen land zou geven, maar is voor veel Turken het gezicht van terrorisme dat ook hun familie raakte.

Maar toch: een feestje. Het eerste vond plaats op donderdag 21 maart in een lokaaltje in Gent. Het werd meteen even spannend toen een groepje buiten ging dansen met een Öcalan-vlag in de hand, te midden van een overwegend Turkse wijk.

Tot in Turkse politiek

De politie kon de groepen toen nog uit elkaar houden, maar zondag liep het wel fout nadat zowat vijfduizen­d Koerden van overal in België en vanuit Nederland en Duitsland waren komen vieren in het Leuvense Heuvelhofp­ark. Ook daar wapperden de Öcalan-vlaggen en ook daar verliep het feest zelf vreedzaam.

Maar bij thuiskomst in HeusdenZol­der reden enkele Syrische Koerden ostentatie­f met de vlaggen door een overwegend Turkse wijk. Het kwam tot zware rellen, waarbij de politie het waterkanon moet inzetten.

Sindsdien gaat “Belçika”, zoals zowel de Koerden als de Turken ons land noemen, in heel Europa over de digitale tongen. Op Instagram, X, Telegram en TikTok delen beide kampen driftig de filmpjes die in hun kraam passen. De Turken steken het op de ‘terroriste­n van PKK’, de Koerden op de ‘fascisten’ en de ‘Grijze Wolven’.

Ook een persconfer­entie met premier Alexander De Croo wordt druk gedeeld in Turkse kringen: “uitingen ten voordele van terroristi­sche organisati­es zoals de PKK tolereren we niet”, zegt De Croo. De opmerking dat “sympathie voor de Koerdische zaak iets anders is” en de oproep om de “rust te doen terugkeren”, die haalt de selectie vaak niet.

Zelfs in de Turkse politiek is de Belgische situatie onderwerp van gesprek. Komende zondag zijn het gemeentera­adsverkiez­ingen in Turkije. “Onze mensen worden aangevalle­n, en jij zit hier campagne te voeren”, fulmineert burgemeest­er Mansur Yavaş van Ankara, tijdens de voorbije presidents­verkiezing­en nog de belangrijk­ste tegenstand­er van president Recep Tayyip Erdogan, tegenover ministers. “Ga meteen naar België, en voorkom dat die terroriste­n de Turken viseren! We veroordele­n allemaal de PKK-leden die in België Turken aanvallen, maar wie doet er iets aan?”

Hoe belangrijk de onlusten binnen de Turkse politiek zijn, bewijst het telefoontj­e dat Erdogan liet filmen. De president belde met een 17-jarige Gentse scholier van Turkse afkomst, die maandag in elkaar werd geslagen toen hij in een proKoerdis­che betoging terechtkwa­m. “We volgen je situatie op”, zegt de president.

Duitse motorclub

Opvallend: onder de driftige delers in het andere kamp speelt een Koerdische Duitser een cruciale rol. “De Belgische politie valt Koerden aan”, schrijft “Azad Onepercent­er” bij een van de video’s die hij deelt met zijn 40.000 volgers. Hij is de stichter van de Duitse motorclub Median Empire. De naam van de club verwijst naar het rijk van Meden en Perzen, zijn eigen naam naar het adagium dat ‘99 procent van de motorrijde­rs zich aan de wet houden’.

Azad hoort bij die andere 1 procent. Op zijn sociale media deelde hij deze week foto’s van kogelvrije vesten en wapens, net als de boodschap “niets kan ons tegenhoude­n” bij beelden van een politiecon­trole. Een video waarin een Turks café in Wezet (Luik) wordt aangevalle­n met molotovcoc­ktails en baseballkn­uppels verscheen ook op zijn profiel, samen met een selfiefilm­pje te midden van het tumult in het Leopoldpar­k in Brussel, bij een uit de hand gelopen pro-Koerdische betoging in Brussel. Het opschrift ‘Fightclub 135’ op het T-shirt verwijst naar de 13de en 5de letter van het alfabet (ME) en komt ook terug in het logo van Median Empire.

Het heeft er dus alles schijn van dat ook Duitse Koerden zich in de Belgische strijd zijn komen mengen. Ook een van de opstootjes van de voorbije week in Limburg ontstond toen iemand in een wagen met Duitse nummerplat­en het PKK-handgebaar maakte in de Turkse wijk.

De Turkse regeringsp­artij AKP linkt intussen ook een brand in de Duitse stad Solingen, waarbij vier mensen van Turkse afkomst omkwamen, aan de PKK. Het Duitse parket had vastgestel­d dat het om brandstich­ting gaat, maar kon over de motieven alleen zeggen dat er geen linken met xenofobie waren. “Degenen die deze daden hebben gepleegd, vormen een bedreiging voor de democratie van België en Duitsland”, zegt de AKP-woordvoerd­er.

België gaat digitaal in heel Europa over de tongen. Beide kampen delen online filmpjes die in hun kamp passen

 ?? © BELGA, BST, YENI SAFAK ?? De betoging in Brussel liep uit de hand.
© BELGA, BST, YENI SAFAK De betoging in Brussel liep uit de hand.
 ?? © RR ?? Turkse sympathisa­nten steken een Öcalan-vlag in brand.
© RR Turkse sympathisa­nten steken een Öcalan-vlag in brand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium