Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We gaan voor evolutie, niet voor een revolutie”

- TOMMY HUYGHEBAER­T

Machtswiss­el bij de Belgische kledingket­en Bel&Bo. Oprichter Michel Delfosse geeft na 41 jaar de fakkel door aan zijn dochter Charlotte. “Ik weet niet of ik zo lang als mijn vader de juiste persoon op de juiste plaats blijf.”

“Ik hoop dat Maurice nog even stil blijft”, zegt Charlotte Delfosse (36) als we haar spreken. Maurice is haar kersverse baby van amper drieënhalv­e maand oud. Tot na de paasvakant­ie blijft ze nog even thuis voor haar zoon, maar daarna keert ze als de nieuwe CEO van kledingket­en Bel&Bo terug naar de werkvloer. Ze neemt de positie van haar vader Michel Delfosse (65) in die 41 jaar lang aan de leiding van het bedrijf stond. “Het was geen absolute must dat een van mijn vier kinderen mij zou opvolgen, maar Charlotte is volgens iedereen in het bedrijf dé juiste persoon om de fakkel over te nemen. Dat maakt me trots”, zegt hij.

De nieuwe CEO werkte in haar tienerjare­n als jobstudent op het hoofdkanto­or en draaide in het prille begin van haar carrière zelfs heel even mee in de winkels zelf. “Ik werk hier intussen al twaalf jaar. Eerst als aankoper, dan als verantwoor­delijke voor de winkels. Sinds een jaar was ik operatione­el directeur. Het bedrijf kent dus weinig geheimen, ik ken zelfs de meesten van de ruim 600 werknemers.”

Voorzitter, geen moeial

Haar vader zegt dat hij Bel&Bo dan ook met alle vertrouwen kan achterlate­n. “Het zijn na corona en met de inf latie misschien niet de beste tijden, maar ik weet dat mijn dochter weet waar ze aan begint en zal doen wat moet.” Michel Delfosse blijft wel voorzitter van de raad van bestuur, maar vanaf eind april zal hij meer terug te vinden zijn bij zijn acht kleinkinde­ren en op zijn fiets dan op kantoor. “Dat zal na al die jaren vreemd aanvoelen, maar ik ben er klaar voor. En mijn vrouw

ook. (lacht) Ik wil raad geven als ze me dat vragen, maar ik wil helemaal niet dat ze zeggen dat ik me kom moeien of dat ‘de oude zijn gazet komt lezen’.” En weg is hij, naar Bel&Bar, het feestje dat zijn werknemers hebben georganise­erd om de ‘machtswiss­el’ te vieren.

“Op vandaag ben ik inderdaad de juiste persoon op de juiste plaats”, pikt Charlotte in. “Papa zegt altijd dat veranderin­g de enige constante is. Dat geldt meer dan ooit, want de wereld draait nog veel sneller dan vroeger. Ik weet dan ook niet of ik 41 jaar lang de juiste persoon op de juiste plaats blijf, zoals mijn vader dat wel was.”

Terwijl haar baby rustig blijft slapen, vertelt ze dat voor hetzelfde geld haar jongere zus Pauline over enkele jaren de meest geschikte CEO zal zijn. “Niet ik, maar het bedrijf moet vooropgest­eld worden.” Pauline is nu verantwoor­delijk voor de aankoop. Ook de andere twee kinderen

van het gezin krijgen elk een vierde van het bedrijf in handen, maar zij zullen niet actief voor Bel&Bo werken.

Tussen de rekken opgegroeid

Of de nieuwe rol de kersverse CEO Charlotte ook angst inboezemt? Ze komt toch aan het hoofd te staan van een keten met een webshop en 95 vestingen in heel het land. “Er zijn zeker uitdaginge­n, zoals de zware concurrent­ie van sterke internatio­nale ketens, de digitalise­ring, de krimpende vraag en de stijgende kosten. Die scheppen gelukkig ook opportunit­eiten. We gaan voor evolutie, niet voor een revolutie.”

De uitdaginge­n op het werk zijn niet haar enige opdracht, Charlotte blijft ook de CEO van haar gezin. “Mijn vader was ook altijd heel erg aanwezig bij zijn gezin. Dat wil ik niet anders. Georges (6), Achille (4) en later ook Maurice zullen waarschijn­lijk af en toe meekomen naar kantoor. Zo zijn wij ook opgegroeid tussen de rekken en de stoffen staal. Ze zijn trouwens heel erg fan van onze mode. Onlangs zei een van mijn zonen tegen een vrouw met veel f ierheid dat ze een trui droeg van de winkel van zijn mama. Hij kent de collectie blijkbaar al. Wie weet wordt hij mijn opvolger.”

“Het bedrijf kent weinig geheimen, ik ken zelfs de meesten van de ruim 600 werknemers” Charlotte Delfosse

Aantredend CEO Bel&Bo

“Ik wil raad geven als ze me dat vragen, maar ik wil helemaal niet dat ze zeggen dat ik me kom moeien of dat ‘de oude zijn gazet komt lezen’” Michel Delfosse

Afscheidne­mend CEO Bel&Bo

 ?? © NATHALIE SAMAIN ?? Michel Delfosse met zijn dochters Charlotte (links), die hem opvolgt, en Pauline, die instaat voor de aankoop bij Bel&Bo.
© NATHALIE SAMAIN Michel Delfosse met zijn dochters Charlotte (links), die hem opvolgt, en Pauline, die instaat voor de aankoop bij Bel&Bo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium