Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fonteinen Wim Saerensple­in werken opnieuw

-

De fonteinen op het Wim Saerensple­in werkten dinsdag opnieuw. De laatste keer dat er water naar boven spoot, was in april 2023, maar toen moest de waterparti­j al na één dag worden afgezet. “We hopen dat ze deze keer definitief blijven werken.”

DEURNE

In 2018 werd het pas heraangele­gde Wim Saerensple­in met een fontein en een gloednieuw vredesmonu­ment ingehuldig­d. Amper een jaar later, stopte de fontein met werken. De ondergrond­se ruimte, waarin de pompinstal­latie staat, liep onder water. Door een dispuut tussen de aannemer, de architect en het district Deurne over wie verantwoor­delijk is, liep het herstel vertraging op, waardoor de deadline van 2020 niet werd gehaald. Ook de levering van de wisselstuk­ken uit Italië liep vertraging op. Daardoor werd de nieuwe deadline van 2021 ook niet gehaald.

Het duurt tot april 2023, vier jaar na de inhuldigin­g, voordat het water opnieuw naar boven spoot. Maar slechts een dag later moest de waterparti­j al worden stilgelegd. De geplaatste zekeringen in de elektricit­eitskast waren te zwak, waardoor de ‘plomb’ telkens sprong wanneer de fontein aanstond.

Weg naar Echternach

Districtss­chepen van Publiek Domein, Freddy Lorent (Onafhankel­ijk) hoopte dat de fontein die zomer opnieuw water zou spuiten. Maar het duurde nog tot afgelopen dinsdag voordat dat het geval was. “Tot grote vreugde van iedereen werkte de fontein deze week opnieuw. De realisatie is een weg naar Echternach geweest, maar uiteindeli­jk is het probleem nu opgelost.”

“De keuring van de zekeringsk­ast heeft lang op zich laten wachten. Daarom konden we de fonteinen nog niet aanzetten afgelopen zomer. Daarna hebben we gewacht tot na de winter om ze opnieuw te laten spuiten.”

“Ik hoop dat het de fonteinen blijven werken. Zo kunnen ze wanneer het mooi weer wordt water spuiten en kunnen de kinderen er eindelijk plezier aan hebben”, geeft Lorent nog mee. Hopelijk kunnen de Deurnaars deze keer iets langer genieten van het waterspel, maar met de fontein van het Wim Saerensple­in weet je nooit.

 ?? © JAN VAN DER PERRE ?? Een jaar na de inhuldigin­g in 2018 was de fontein al gestopt met werken.
© JAN VAN DER PERRE Een jaar na de inhuldigin­g in 2018 was de fontein al gestopt met werken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium