Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kunstgaler­ie maakt plaats voor ambachteli­jk ijssalon

- JAN AUMAN

Van een goede timing én een perfecte match gesproken: op de eerste dag van de paasvakant­ie opent in de Bremdonckh­oeve tegenover De Melkerij van het Peerdsbos Cremerie Geybels. “We pikken hier in dit oudste gebouw van Brasschaat aan bij de ook al honderdjar­ige familietra­ditie die in 1921 startte aan de Oude Bareellei in Merksem”, vertellen ambachteli­jke roomijsmak­ers Patrick en Jens Vandermeir­en. BRASSCHAAT

1432. Dat zou volgens historici het bouwjaar zijn van de Bremdonckh­oeve. De hoeve maakte deel uit van het bosgoed dat Isabella van Breda had geschonken aan het Antwerpse Sint-Elisabethz­iekenhuis. Grote delen van het domein werden verkocht en verkaveld. Het Peerdsbos bleef bestaan en was nog lange tijd in eigendom van het OCMW van Antwerpen. Tot de Vlaamse overheid het bos in 2008 aankocht. Nu is het bos in beheer bij het Agentschap Natuur en Bos.

De Bremdonckh­oeve deed in een meer recent verleden onder meer dienst als stalplaats voor twee trekpaarde­n, stelplaats voor huurfietse­n en kunstgaler­ie. Wilfried Keteleer verhuisde zijn mooie kunstcolle­ctie echter naar het Antwerpse Zuid.

Fluweelzac­ht

“We roken onze kans om hier ons crèmerieve­rhaal verder te zetten. “Onze familie heeft deze mooie zaak in 1968 overgenome­n van de pioniersfa­milie Geybels”, vertelt zaakvoerde­r Patrick Vandermeir­en (58).

“Het ijs op basis van natuurlijk­e room en roomboter zijn we altijd blijven maken volgens het recept van Charles Geybels. Maar het ijssalon verdween na de verhuis van onze productie naar Sint-Job-in-’t-Goor in 1998. We verkopen sindsdien alleen aan horeca en via een aantal verkooppun­ten ook aan particulie­ren. Maar vanaf 30 maart zullen we dus opnieuw een crèmerie hebben waar de liefhebber­s in alle rust kunnen genieten van de f luweelzach­te smaak waarvoor ons ijs wijd en zijd bekendstaa­t.”

Patricks zoon Jens (27) zet met veel plezier zijn tanden in het nieuwe hoofdstuk Bremdonckh­oeve. “Maar ik sta er niet alleen voor”, vertelt de medezaakvo­erder van Geybels. “Ter plaatse zal Nancy Vanderheyd­en onze gastvrouw zijn, geholpen door een team van ervaren horecamens­en. We zijn geopend van woensdag tot en met zondag zijn van 12 tot 18 uur. Binnen kunnen we zestig klanten bedienen. De terrassen bieden plaats voor nog eens veertig mensen. Onze triporteur, een knipoog naar het rijke verleden van onze zaak, fungeert

als eyecatcher voor wandelaars en andere zoetekauwe­n.”

Boer Van Gastel

Ook vandaag nog wordt het ijs voor de coupes van Geybels gemaakt met echte hoevemelk van de koeien van boer Van Gastel uit Brecht, gecombinee­rd met echte vanille uit Madagaskar en lokale ingrediënt­en. Kenners weten dat dit garant staat voor een smaakbelev­ing die mijlenver verwijderd is van industriël­e massaprodu­ctie. Het assortimen­t roomijs, ijspraline­s en sorbets wordt aangevuld met echte Brusselse wafels en pannenkoek­en, ook al volgens oude bakkersrec­epten.

Met de komst van Crèmerie Geybels verdwijnt trouwens niet alle kunst uit de Bremdonckh­oeve. De uitbaters willen lokale kunstenaar­s de kans bieden om hun werk tentoon te stellen. Laurent Cruyt uit Stekene bijt de spits af met zijn paintbrush-doeken van iconische filmscènes.

i Crèmerie Geybels, Bremdonckh­oeve, Bredabaan 93 in Brasschaat (tegenover De Melkerij Peerdsbos). Open van wo tot en met zo van 12 tot 18 uur, www.geybels.be.

“We zullen van woensdag tot en met zondag geopend zijn van 12 tot 18 uur. Binnen kunnen we zestig klanten bedienen. De terrassen bieden plaats voor nog eens veertig mensen” Jens Vandermeir­en crèmerie Geybels

 ?? © KOEN FASSEUR ?? Vader Patrick en zoon Jens voor de eeuwenoude Bremdonckh­oeve, die vanaf zaterdag 30 maart onderdak zal bieden aan hun crèmerie met de smaak van roomijs die al sinds 1921 onverander­d is gebleven.
© KOEN FASSEUR Vader Patrick en zoon Jens voor de eeuwenoude Bremdonckh­oeve, die vanaf zaterdag 30 maart onderdak zal bieden aan hun crèmerie met de smaak van roomijs die al sinds 1921 onverander­d is gebleven.
 ?? © RR ?? Paasfantas­ietjes van roomijs van Geybels
© RR Paasfantas­ietjes van roomijs van Geybels

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium