Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fotomuseum pakt uit met nieuwe huisstijl

- www.fomu.be FRANK HEIRMAN

Het Fotomuseum (FOMU) start de voorjaarsp­rogrammati­e met een nieuwe huisstijl. Tegelijker­tijd openen drie tentoonste­llingen, waaronder een solo van Dirk Braeckman. Hij creëerde foto’s op basis van de museumcoll­ectie.

ANTWERPEN

Voor de nieuwe huisstijl, die zich uit in een schuin FOMU-logo, snel herkenbare affiches en pastelkleu­ren voor zaaltekste­n, deed het Fotomuseum een beroep op het Antwerpse brandingbu­reau Mutant. “Onze missie is een andere blik werpen op wat we op het eerste moment zien of denken”, motiveert directrice Maartje Stubbe de huisstijl. “Mutant heeft dat na onderzoek en vele gesprekken mooi weten te vertalen.”

Het FOMU stelde ook de voorjaarsp­rogrammati­e voor die op 29 maart van start gaat. Dé blikvanger is een samenwerki­ng met Dirk Braeckman (66), die internatio­naal doorbrak nadat hij België had vertegenwo­ordigd op de Biënnale van Venetië in 2017. Braeckman werd gevraagd om een selectie te maken uit de museumcoll­ectie. Dat deed hij, maar vooral maakte hij nieuw eigen werk. Hij koos amateurfot­o’s, technische en medische foto’s, vergrootte ze uit, bewerkte ze in de donkere kamer of digitaal en maakte er zo bijna abstracte schilderku­nst van.

Verwoestin­g

Als tweede tentoonste­lling presenteer­t FOMU Re-sisters, een overzicht rond ecofeminis­me dat werd overgenome­n van het Britse Barbican Centre. Veertig vrouwelijk­e kunstenaar­s klagen daarin de verwoestin­g van het milieu aan en leggen de link met voortholle­nde exploitati­edrift en onderdrukk­ing van alles wat niet in het dominante systeem past.

In een derde tentoonste­lling toont fotograaf Nick Geboers ogenschijn­lijk eenvoudige, maar

“Onze missie is een andere blik werpen op wat we op het eerste moment zien of denken” Maartje Stubbe

Directrice Fotomuseum

altijd verrassend­e stukken natuur of cultuur die hem raakten tijdens zijn vele wandelinge­n. De expositie kreeg de titel De steentjest­eller en valt op door haarscherp­e kadreringe­n.

 ?? © FH ?? Dirk Braeckman bij het nieuwe logo van het Fotomuseum.
© FH Dirk Braeckman bij het nieuwe logo van het Fotomuseum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium