Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook het hoofd zal nazorg nodig hebben”

-

Het lichaam van Wout van Aert zal tijd nodig hebben om volledig te herstellen maar ook de mentale impact van een zware val mag niet onderschat worden, zegt mental coach Rudy Heylen (47).

Heylen is momenteel aan de slag bij Club Brugge maar was destijds de eerste mental coach met wie Wout van Aert samenwerkt­e. “Dit is voor Wout een mokerslag”, vertelt Heylen. “De film van 2017 en zijn zware val in de Tour zal opnieuw door zijn hoofd gaan. Daarnaast heeft hij er alles aan gedaan om in wedstrijdm­odus te geraken en plots nemen ze die wedstrijde­n af. In één klap wordt de structuur weggevaagd die hem overeind houdt. Wout zal zich diep moeten herbronnen en proberen zichzelf bij elkaar te rapen. Dit kan je letterlijk bekijken als een rouwproces. Hij moet loskomen van het ‘trauma-netwerk’ dat is ontstaan.”

Samengevat: Van

Aert moet terug de goesting en de durf vinden om te trainen en te koersen.

“Als je een scan maakt van het brein, dan zie je het trauma-netwerk liggen. Als Wout daar niet vanaf geraakt, dan bestaat de kans dat een woelig peloton bij hem spanning en stress zal triggeren. Wout heeft met deze val een emotioneel spoor gemaakt in zijn geheugen dat buiten zijn controle om getriggerd kan worden. Het kan ertoe leiden dat hij verstijft in de spurt.”

Oogbewegin­gen

Trauma-therapie zorgt voor oplossinge­n. “Dan grijpen we bijvoorbee­ld terug op de EMDRtechni­ek: Eye Movement Desensitiz­ation and Reprocessi­ng”, aldus Heylen. “Dit is een techniek waarbij we met oogbewegin­gen het brein terug in evenwicht brengen. Hij heeft deze EMDR al gekregen na zijn val in de Tour. Ik herinner me nog dat hij tijdens zijn revalidati­e naar de Vuelta aan het kijken was en mij opbelde: ‘Rudy, ik zit hier met een probleem. Ik krijg het al benauwd als ik die renners scherp door de bocht zie gaan.’ Er speelt zich in de hersenen een biochemisc­h proces af dat opgelost moet worden. Het motivatieh­ormoon moet het overnemen van het stresshorm­oon. Wout gaat hier werk van moeten maken.”

Wanneer Van Aert mentaal opnieuw klaar zal zijn, is moeilijk uit te maken. “Omdat er veel factoren zijn die we niet onder controle hebben”, verduideli­jkt Heylen. “Maar één ding is zeker: net zoals de blessure zelf zal ook het hoofd van Wout nazorg nodig hebben.”(gvdl)

“Wout heeft met deze val een emotioneel spoor gemaakt in zijn geheugen. Het kan ertoe leiden dat hij verstijft in de spurt” Rudy Heylen

Mental coach

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium