Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Misschien hadden mijn overgrooto­uders wel Vlaams bloed” Tekenbeet mogelijke oorzaak van mindere vorm De Lie

- STIJN JORIS HUGO COOREVITS

Na het afhaken van Wout van Aert hopen ze bij VismaLease a Bike nog meer dat Dylan van Baarle (31) op tijd fit

is. De nummer twee van de Ronde van 2022 hoopt na Roubaix ook Vlaanderen­s Mooiste op zijn palmares te kunnen bijschrijv­en. We belden hem toen hij van zijn woonplaats Monaco naar Vlaanderen reed en legden hem voor één keer niet de gebruikeli­jke vragen voor.

Als ik een Vlaming was, zou ik als eerste…

“Belgische frieten eten, al vind ik Nederlands­e frietjes wel lekkerder, die zijn dunner en krokanter. Koersen in Vlaanderen is natuurlijk ook geweldig, iets helemaal anders. Ik kom er altijd graag. Soms heb ik moeite met het dialect. Tiesj moet ik soms wel eens twee keer vragen wat hij bedoelt, als is dat ook vaak om hem te plagen.” (lacht)

Als ik de fietsstijl van een andere renner zou mogen overnemen, dan wil ik die van… en zeker niet die van…

“Ik zou zeker niet die van Mauri Vansevenan­t willen hebben. Dat lijkt me veel werken. Je pikt hem er zo uit. In de Strade Bianche zag ik hem weer zwoegen. Af en toe doet het pijn aan je ogen, maar er zijn er nog zo, hoor. Christophe Laporte vind ik wel mooi zitten. Wout trouwens ook, hoor. Het schijnt dat ik dat ook doe, ja. Ik ben er dan ook veel mee bezig. Ik zit elke dag een uurtje op de rollen voor de spiegel. Neen, helemaal niet. (lacht) Dat moet aangeboren zijn.”

Als Pauline (Ferrand-Prévot, de vriendin van Van Baarle en ook wielrenste­r en mountainbi­kester) een belangrijk­e wedstrijd heeft, dan moet ik zeker…

“Het liefst kijken, natuurlijk. Maar ja, we hebben zulke verschille­nde schema’s dat dat niet vaak lukt. Ik ben pas in Marseille nog eens gaan kijken. Vooraf sturen we mekaar altijd wel een berichtje om succes te wensen, maar niets speciaals, hoor. Zij is zo goed in wat ze doet dat ik echt niets kan vinden wat haar nog zou kunnen helpen. Aan haar denken, dat is al goed.”

Als ik ons hondje Kumo een week bij een ploegmaat moet achterlate­n, dan vertrouw ik op…

“Goh, ik zou Nathan (Van Hooydonck, red.) hebben gezegd. Maar het is niet mijn hond, trouwens.

Arnaud De Lie (22) weet wat mogelijk de reden is waarom hij ineens zijn conditie kwijtspeel­de. Er werden antistoffe­n van de ziekte van Lyme aangetroff­en.

Bloedonder­zoek bracht dat woensdag aan het licht. Die ziekte van Lyme wordt veroorzaak­t door een beet af komstig van een teek die besmet is met de bacterie Borrelia burgdorfer­i. De infectiezi­ekte wordt per def initie bestreden met een antibiotic­abehandeli­ng van minimaal tien dagen.

“Na een controle werd Arnaud gediagnost­iceerd met de ziekte van Lyme. Er werden antistoffe­n in zijn bloed gevonden”, liet zijn ploeg Lotto Dstny weten. “Een Lyme-diagnose is nooit honderd procent sluitend, maar het is mogelijk de reden waarom De Lie de afgelopen wedstrijde­n niet op hoog niveau kon presteren. Een behandelin­g met antibiotic­a werd opgestart.”

Het positieve van het negatieve is dat De Lie en zijn werkgever nu mogelijk een verklaring hebben over waarom het in de E3 en Gent-Wevelgem voor geen meter liep.

Nieuwe trainer

De Lie werkt ook niet langer samen met trainer Jeroen Dingemans, op wiens advies hij voorafgaan­d aan de Omloop het Nieuwsblad een stage van een drietal weken hield op de Teide. Ex-renner Gaëtan Bille neemt die rol over. Hoelang de Stier van Lescheret uit het peloton blijft, is nog niet duidelijk, maar op 28 april is er de Lotto Famenne Ardenne Classic, een eendagswed­strijd bij De Lie thuis om de hoek. Is de kopman van Lotto Dstny tegen die tijd opnieuw competitie­klaar, dan lijkt dit ideaal als tweede start van zijn seizoen.(hc)

 ?? © GETTY IMAGES ?? Van Baarle bewondert de leiderscap­aciteiten van Van Aert.
© GETTY IMAGES Van Baarle bewondert de leiderscap­aciteiten van Van Aert.
 ?? © BELGA ??
© BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium