Gazet van Antwerpen Stad en Rand

JODY (16),

ZOON VAN STIJN DEVOLDER

-

Vader Stijn won de Ronde van Vlaanderen liefst tweemaal, in 2008 en 2009. Zelf is Jody Devolder (16) sinds kort eerstejaar­sjunior. De bewonderin­g voor pa Stijn is sindsdien alleen maar gegroeid bij Jody Devolder. Lachend: “We kunnen geen plek passeren of hij heeft er ooit gewonnen.”

Hijzelf wilde al langer koersen. Maar van zijn vader moest Jody wachten tot de nieuweling­en. “Ik denk dat hij eerst wilde zien of ik het wel meende”, zegt Jody. Maar hij meent het zeker. Na twee jaar bij de nieuweling­en heeft Jody de smaak helemaal te pakken. “Ook al heb ik nog niet kunnen winnen”, gaat hij verder. “Mijn beste resultaat? Een zesde plek vorig jaar in Ploegsteer­t.” Sinds hij zelf koerst, wil Jody al eens wat vaker naar het palmares van zijn vader kijken. Van alle fietsende zonen op deze dubbele pagina is hij niet toevallig de enige die zijn pa daadwerkel­ijk nog heeft zien koersen. “Hij is heel lang doorgegaan”, beaamt Jody. “Ik was al een jaar of 10 en toen was hij nog prof. Maar bij zijn zeges in de Ronde van Vlaanderen moet ook ik naar YouTube grijpen. Wat ik dan denk? Pfff. Ik krijg er elke keer kippenvel van. Zo indrukwekk­end. Zeker nu ik zelf koers. Dat heeft mijn bewonderin­g nog doen stijgen.”

Hoe goed zijn pa ooit was, merkt Jody Devolder ook op als ze af en toe samen gaan trainen. “We kunnen geen plek passeren,” lacht hij, “of hij laat vallen dat hij er ooit gewonnen heeft. En ook op de koers merk ik het. Hij gaat elke keer mee. Dan zet hij mijn fiets klaar en wrijft mijn benen in. Iedereen kent hem.”

Of die achternaam, nu hij zelf koerst, soms ook een last kan zijn? Jody twijfelt. “Het is niet altijd even gemakkelij­k. Je wordt snel vergeleken. Dat maakt de druk groter. Anderzijds: het geeft me nog meer motivatie om het goed te doen.” Want ook hij wil ooit profrenner worden? “Goh, als dat zou kunnen. Maar eerst een koers proberen winnen bij de junioren.”

 ?? © GIL PLAQUET ?? Als twee druppels water: Jody en Stijn Devolder: “Je wordt snel vergeleken.”
© GIL PLAQUET Als twee druppels water: Jody en Stijn Devolder: “Je wordt snel vergeleken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium