Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als dit zijn ‘last dance’ wordt, mag Antwerp erg blij zijn”

- DAVID VAN DEN BROECK, KOEN FRANS

“Jean heeft niet alleen een ongelofeli­jk kennersoog, hij slaagt er ook in om in een heel emotioneel wereldje met onder anderen opportunis­tische makelaars en gekke ouders toch constructi­ef met iedereen om te gaan”

Kevin Vermeulen

Zeventien jaar zijn rechterhan­d bij Anderlecht

Bij de achterban van Anderlecht doet het vertrek van jeugdcoörd­inator Jean Kindermans (59) nog altijd pijn en zeker omdat hij nu aan de slag is bij Antwerp. Maar hoe vergaat het de Brusselaar pur sang intussen in Deurne-Noord?

“Dat je vraagt waarom we Jean Kindermans hebben binnengeha­ald, vind ik raar. Als je kijkt naar wat hij bij Anderlecht heeft bewezen, dan weet je genoeg.”

Sven Jaecques, CEO van Antwerp, heeft een punt. Als de Great Old zaterdag te gast is in het Lotto Park, ziet het de resultaten van Kindermans’ werk terug op het terrein. Als jeugdcoörd­inator overtuigde hij de 9-jarige Sardella (en zijn ouders) om naar paars-wit te komen. Overtuigde hij de 14-jarige Debast ervan dat zijn toekomst centraal achterin lag. En overtuigde hij de 16-jarige Stroeykens om geduld te tonen. Nu zijn ze alle drie titularis en kunnen ze in het indrukwekk­ende lijstje van (top)talenten dat Kindermans met zijn team heeft voortgebra­cht.

Nadat hij vorig jaar aan de kant werd geschoven, neemt hij nu dus de academie van Antwerp onder handen als CEO Jeugd. De laatste jaren werden daar al gigantisch­e stappen gezet onder Hoofd Opleidinge­n Steven Smet, want sinds 2021 spelen de jongeren op Elite 1-niveau en kunnen ze terecht in een gloednieuw complex in Tribune 4 – heel wat anders dan de containers in de modder ten tijde van de promotie. Met Arthur Vermeeren brak al een eigen product door, die bonussen incluis voor meer dan 20 miljoen aan Atlético werd verkocht, en je merkt dat de kwaliteit toeneemt. De U15 won net een internatio­naal toernooi door Juventus in de f inale te kloppen. Met de komst van Kindermans, die ook nodig was om het werk van Jaecques en Smet te verlichten, wil de kampioen nog een versnellin­g hoger schakelen.

Vooral veel observeren

“Voorlopig is er nog niets veranderd”, zegt Jaecques, maar dat gaat ook niet op een-twee-drie. Kindermans is nog geen twee maanden op de Bosuil bezig en is zich nog volop aan het inwerken. Dat betekent vooral gesprekken voeren en observeren. Zoals bij Anderlecht vind je hem in de thuiswedst­rijden van de jeugdteams vrijwel altijd terug langs de lijn. Veel aanwezig zijn en veel communicer­en: het is ook nodig om de onzekerhei­d op de vloer, die je altijd hebt met een nieuwe baas, een beetje weg te nemen. Nochtans nam hij maar één trouwe gezant mee. Frédéric Delooz werd Head of Coaching and Methodolog­y en moet zijn visie naar het veldwerk vertalen, zoals hij bij Anderlecht al deed.

We willen maar zeggen: wie denkt dat Antwerp in 2025 ineens dríé Vermeerens zal hebben, denkt verkeerd. Kevin Vermeulen, die bij RSCA net als Delooz de rechterhan­d van Kindermans was en zeventien jaar aan zijn zijde stond, predikt geduld. “De eerste vijf jaar bij Anderlecht was

Januari 2015: Jean Kindermans en toenmalig coach Besnik Hasi met jonge talenten Dennis Praet en Youri Tielemans bij Anderlecht. het vooral heel hard werken voor weinig direct resultaat”, zegt Vermeulen. “Pas toen Lukaku als een komeet de lucht inschoot, kwam alles in een stroomvers­nelling en werd de doorstromi­ng structuree­l. Lukaku van 1993, Praet van 1994, Dendoncker van 1995, en ga zo maar door. Jean heeft dan ook niet voor niks voor vijf jaar bij Antwerp getekend. Ik ben zeker dat de club op lange termijn enorme vruchten zal plukken van zijn werk. Want hij heeft niet alleen een ongelofeli­jk kennersoog, hij slaagt er ook in om in een heel emotioneel wereldje met onder anderen opportunis­tische makelaars en gekke ouders toch constructi­ef met iedereen om te gaan. Bovendien is er qua talent wel wat mogelijk in de op een na grootste metropool van België.”

Geen vervanger van Overmars

‘High potentials’ detecteren en binnenhale­n door de scouting te verbeteren, hen nadien overtuigen om hun eerste contract te tekenen in plaats van meteen naar het buitenland te trekken, het aantal trainers met een Pro License-diploma opschroeve­n… Het wordt straks allemaal van Kindermans verwacht. Vermeulen: “Het gaat tijd vergen, maar bon, Jean heeft al bewezen dat hij een academie naar een Europees topniveau kan brengen. Als dit zijn last dance wordt, mag Antwerp daar erg blij mee zijn.”

Door de schorsing van Directeur Voetbalzak­en Marc Overmars had Antwerp hem ook tijdelijk kunnen inzetten bij de eerste ploeg, maar dat is niet het geval. “Bij de transferdo­ssiers wordt hij niet volop ingeschake­ld”, aldus Jaecques. Al moet Kindermans vanzelfspr­ekend melden wanneer iemand klaar is voor de A-kern. Want dat is het hoofddoel: vermijden dat je onnodig geld spendeert aan nieuwe spelers, en in de plaats ervoor zorgen dat je winst maakt op je zelf opgeleide spelers. Het is een van de manieren om zelfbedrui­pend te worden en niet langer af te hangen van kapitaalsi­njecties van Paul Gheysens.

 ?? RR ?? Jean Kindermans is nog geen twee maanden op de Bosuil en moet de Vermeerens van de toekomst klaarstome­n voor het grote werk.©
RR Jean Kindermans is nog geen twee maanden op de Bosuil en moet de Vermeerens van de toekomst klaarstome­n voor het grote werk.©
 ?? © BELGA ??
© BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium