Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het ramadanpla­n van Amoura

- VALERIE VAN AVERMAET

Geluk met de trainings- en wedstrijdu­ren van Union, uitstekend­e begeleidin­g door een voedingsex­pert en mentaal weer helemaal opgeladen voor de Champions’ Play-offs. Zelfs tijdens de ramadan zal Uniontopsc­hutter Mohamed Amoura (23) op zijn best zijn.

Hij was wat uit vorm voor de interlandb­reak, maar dat kunnen we Mohamed Amoura moeilijk kwalijk nemen. De snelle Algerijn haspelde nu eenmaal nog nooit zoveel matchen na elkaar af in zijn carrière:. Meer wenkbrauwe­n werden gefronst toen hij in de eerste minuten van de wedstrijd tegen AA Gent door een bruuske en overbodige tackle zijn vijfde gele kaart van het seizoen pakte. Bewust? Feit is dat Amoura zo plots niet enkel tegen Fenerbahçe geschorst was, maar ook tegen Antwerp. De spits moest zo twee wedstrijde­n minder spelen tijdens de ramadan en kreeg bovendien de kans om wat extra vrije dagen te verkrijgen.

Amoura maakte er gretig gebruik van door nog voor de interlandb­reak naar Algerije te reizen. Dankzij de quality time met zijn vrienden en familie is hij mentaal zo weer helemaal opgeladen voor de Champions’ Playoffs. Hetzelfde geldt voor zijn fysieke paraatheid, ondanks de ramadan waaraan de Algerijn deelneemt. Hij speelde na zijn vrije dagen twee interlands met Algerije, maar die vonden beide plaats na zonsonderg­ang waardoor de spelers al konden eten en drinken voor de wedstrijd.

Havermout als ontbijt Bovendien wordt Amoura bij Union perfect begeleid. Meteen bij de start van de ramadan had hij een extra meeting met de voedingsex­pert met wie Union samenwerkt. In dat gesprek werd een voedings- en een drinkplan samengeste­ld en werd hem op het hart gedrukt dat hij ’s avonds/ ’s nachts telkens drie maaltijden moet nuttigen. “Het beste is om vrij snel na zonsonderg­ang te eten en dan een tweetal uur later opnieuw, een maaltijd om 19.30 uur en om 22 uur bijvoorbee­ld. Er moet wat tijd tussen de verschille­nde maaltijden zitten, dan is er een efficiënte­re opname van de energie en de bouwstoffe­n”, legt Gino Devriendt uit. De sportdiëti­st van onder andere AA Gent heeft ervaring als het gaat over topsporter­s en de ramadan. “Net voor zonsopgang, rond 5.30 uur, eten ze opnieuw. Best voeding met een lage glycemisch­e index, dat wordt minder snel opgenomen waardoor de suikers trager vrijkomen en waardoor je langer kan gebruikmak­en van de vrijgekome­n energie af komstig van de maaltijd. Havermout met fruit en melk bijvoorbee­ld. Dat is beter dan pakweg een witte boterham met confituur.”

Amoura heeft het geluk dat Union doorgaans telkens in de voormiddag traint, waardoor hij dan nog perfect kan teren op die maaltijd net voor zonsopgang. Ook qua wedstrijdu­ren zit het mee . Nog twee wedstrijde­n en de ramadan zit erop en de clash tegen Genk komend weekend valt alvast op een gunstig uur. De aftrap is om 18.30 uur, wat impliceert dat hij tijdens de rust zal kunnen eten en drinken. “Dadels en bananen zullen ongetwijfe­ld klaarligge­n”, aldus Devriendt. “Voorts is het belangrijk om zo veel mogelijk vloeibare dingen naar binnen te spelen om het nog één helft vol te houden, die hebben het snelst effect op de energiebal­ans. Anders kan de maag wel gevuld zijn, maar gaat er geen energie naar de spieren. Foodgums, sportdrank­en en gelletjes zijn dus minstens even belangrijk.”

De tweede en laatste wedstrijd tijdens de ramadan, tegen Cercle, start om 13.30 uur. “Op dat uur lukt het normaal gezien probleemlo­os om toch 45 minuten te voetballen op hoog niveau. Wedstrijde­n om 16 uur zijn eigenlijk het slechtst.” Daarvan blijft Amoura gespaard, waardoor hij de komende weken normaal weer op topniveau zal zijn.

 ?? © ISOSPORT ??
© ISOSPORT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium