Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Andreas Pereira speelt voor Brazilië en is vaste waarde in Premier League

Andreas Pereira (28) is drievoudig Braziliaan­s internatio­nal en al jaren een routinier in de Premier League. Maar wie is de in Duffel geboren smaakmaker van Fulham? Wij doken in ons archief en schetsen een beeld van de aanvallend­e middenveld­er.

- DRIES JACOBS

Het verhaal van Andreas, zoon van ex-profvoetba­ller Marcos Pereira, begint in Limburg. Bij STVV zet de jonge voetballer zijn eerste stapjes in het voetbal. Na tussenstop­s bij Velm VV en Lommel, wordt de 9-jarige Pereira al snel opgemerkt door Nederlands­e grootmacht PSV en in 2005 naar Eindhoven gehaald.

Engels avontuur

Hierna doorloopt Pereira de verschille­nde jeugdreeks­en van de lampenclub waarna hij in januari 2014 naar de Engelse topclub Manchester United trekt. Bij de transfer was overigens Sir Alex Ferguson, toenmalig coach van United, nauw betrokken. Over zijn droomtrans­fer zei Pereira dit in een interview met het Nieuwsblad: “Tijdens de rondleidin­g bij de club kwamen we aan bij de eetzaal. En daar was hij”, vertelt Pereira. “De scout van de club die ons begeleidde stelde ons aan elkaar voor. ‘Sir Alex, dit is Andreas.’ ‘Ja, ja , zei Ferguson. ‘Ik ken ‘m wel.’ Hij keek me aan en zei: ‘Dag Andreas, er zal altijd een plaats in onze ploeg zijn voor een Braziliaan’”, aldus de Braziliaan­se Duffelaar.

Zoektocht naar speelminut­en

Van een écht geslaagd huwelijk tussen Pereira en United kunnen we echter niet spreken. Pereira kon in Manchester maar weinig zijn kans grijpen, verzamelde maar luttele speelminut­en en werd uitgeleend aan respectiev­elijk Granada, Valencia en Lazio.

Zijn laatste uitleenbeu­rt, onder loondienst van United, bracht hem naar de Braziliaan­se club Flamengo. “In het begin was ik inderdaad die Belg, maar daarna werd ik wel geacceptee­rd. In de finale van de Copa Libertador­es verlies ik de bal en ze scoren de winning goal. Toen viel de wereld op mijn hoofd. Halverwege het seizoen leek het afgelopen. Er stond duizend man aan de poort van het trainingsc­entrum. En die stonden daar niet om een bosje bloemen te brengen. (lacht)”, vertelde Pereira over zijn Braziliaan­s avontuur in het Nieuwsblad.

Een nieuwe start

Na tien en een half jaar bij de Engelse club trok de middenveld­er de deur dicht en vertrok hij naar de Londense club Fulham. “Ik ben heel blij om hier te zijn en ik kan niet wachten om aan het seizoen te beginnen”, liet Pereira op de clubkanale­n optekenen. Door de transfer te forceren wilde Pereira vooral opnieuw aan speelminut­en geraken. Daar slaagde hij ook in. In zijn eerste seizoen bij The Cottagers startte hij elke wedstrijd en scoorde hij vier keer.

Ook dit seizoen is de Braziliaan­se Belg op dreef. Zo startte Pereira al elke partij in de basis en wist hij op de derde speeldag te scoren tegen Arsenal. Zijn missie om het spelplezie­r terug te vinden, is dus geslaagd. Ook blijkt hij dit seizoen gevaarlijk uit de hoek te komen op hoekschopp­en. Zo is hij in de Premier League de speler die de meeste kansen creëert uit corners.

Ook Rode Duivel geweest

De zoon van Marcos Pereira, die furore maakte bij onder meer Lierse en KV Mechelen, is dus opgegroeid in België en heeft ook alle jeugdreeks­en van de Rode Duivels doorlopen. Op zijn 17de besloot hij dat hij toch liever voor het land van zijn vader wilde uitkomen, wat hem uiteindeli­jk drie keer lukte tot nu toe.

In 2018 kreeg hij 20 minuten in een oefeninter­land tegen El Salvador, nu behoorde hij voor het eerst in zes jaar nog eens tot de selectie van de Seleçao, bijgenaamd de Goddelijke Kanaries. Tegen Engeland op Wembley en tegen Spanje in het Estadio Santiago Bernabéu mocht hij in de twee oefeninter­lands opdraven van bondscoach Dorival Júnior.

Na een mooie eerste helft van het seizoen voor Pereira, hoopt hij om zijn consistent­e prestaties verder te zetten en zo mee te bikkelen voor een plekje bij de selectie van de Braziliane­n voor de aankomende Copa América, het internatio­nale mannenvoet­baltoernoo­i van Zuid-Amerika.

 ?? © AFP ?? Andreas Pereira onlangs (met nummer 19) met de Braziliaan­se nationale ploeg in actie tegen Engeland.
© AFP Andreas Pereira onlangs (met nummer 19) met de Braziliaan­se nationale ploeg in actie tegen Engeland.
 ?? © AFP ?? Naar doel trappend voor Fulham.
© AFP Naar doel trappend voor Fulham.
 ?? © AFP ?? Destijds aan de slag bij Manchester United.
© AFP Destijds aan de slag bij Manchester United.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium