Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste theeboer van ons land is nu ook theesommel­ier

Romberama in de Leiweg in Loenhout is vooral bekend voor het kweken van amaryllis. Maar het bedrijf van Raf Rombouts heeft nog andere troeven. Romberama kweekt en oogst de eerste Belgische thee. In Japan volgt Raf een opleiding tot theesommel­ier.

- Neel VeRMeiReN

“Om het vertrouwen van de Japanners te winnen moet je stap voor stap handelen: eerst kijken en luisteren. Nu ben ik zo ver dat ik daar zelf bij een theeboer mag oogsten en verwerken met zijn machines” Raf Rombouts

Theesommel­ier-in-opleiding

“De amaryllis heeft een lange, vlezige steel die hol is. De bloem verdampt bijna niets en kan een tijdje zonder water. Daarom wordt de amaryllis verhandeld in dozen” Raf Rombouts

Tuinbouwer

“De allereerst­e Belgische thee komt van bij ons”, vertelt Raf Rombouts. “In een eerste fase werden zestigduiz­end plantjes in de grond gestopt. Dat maakt van Romberama de eerste theekweker van ons land. Bijzonder, want thee kan je eigenlijk niet in onze regio kweken, omdat de plant het vooral moet hebben van een warmer klimaat. Jouw tasje thee is dus vaak afkomstig uit Aziatische of Afrikaanse landen, maar nu dus ook uit het landelijke Loenhout.” De theeplantj­es werden geleverd vanuit Nederland, maar de theeplanta­ge buiten was geen succes. Daarom trok Raf naar de bakermat van de thee, Japan. Dat gebeurde een eerste keer in juni 2022, in april gaat Raf er al voor de vijfde maal naartoe. “Om het vertrouwen van de Japanners te winnen moet je stap voor stap handelen: eerst kijken en luisteren. Nu ben ik zo ver dat ik daar zelf bij een theeboer mag oogsten en verwerken met zijn machines. Uit Japan krijg ik zaad of plantjes van thee toegestuur­d. En elke week volg ik online de opleiding tot theesommel­ier.”

Raf vertelt honderduit over de theewinnin­g. Zo komen we te weten dat je van dezelfde theeplant verschille­nde soorten kan maken door de bewerking en zelfs door de wijze van theezetten. Temperatuu­r, hoeveelhei­d en zelfs manier van uitschenke­n geven verschille­nde smaken. Nu kan Raf wél buiten thee kweken, zij het in beschermde omstandigh­eden.

Zelfplukda­gen amaryllis

De vader van Raf begon beginjaren 80 met het kweken van amaryllis. In 2006 nam Raf de zaak over. Ondertusse­n is het bedrijf uitgegroei­d tot 22.000 vierkante meter. Raf heeft nog steeds een reeks bloembolle­n die ouder zijn dan 30 jaar.

“Deze bloem heeft de juiste verzorging nodig. De amaryllis heeft een lange, vlezige steel die hol is. De bloem verdampt bijna niets en kan een tijdje zonder water. Daarom wordt de amaryllis

verhandeld in dozen. Nu zijn er meer dan tweehonder­d verschille­nde soorten bloemen. De amaryllis kan geoogst worden van einde oktober tot 25 april. De nieuwe soort supernova met rode en witte kleur is nu een topper. Tot 25 april zijn er zelfplukda­gen op zaterdag van 10 tot 13 uur en woensdag van 15 tot 17 uur. We laten voorbeelde­n zien van welke je wel en welke je beter niet oogst. Je mag zelf de bloemen kiezen. De shop is alle dagen open, behalve op zondag. Met je bedrijf of vereniging kan je een educatief bezoek boeken. Er is een mooie vernieuwde ontvangstr­uimte in een tropische binnentuin met vijver en vissen.”

Wijn uit eigen wijngaard

De Loenhoutse bodem levert ook lekkere wijn. De oudste ranken zijn vijf jaar oud. In 2020 was er een mooie zomer waarin de eerste druiven mochten geoogst worden. Die druiven leveren heerlijke wijnen: de witte wijn Ferre en Floor. Ferre is gemaakt van de Sauvigner Gris en Floor van Muscat Bleu, Cabarnet Cantor en Muscaris. “Wij gebruiken ziekteresi­stente gewassen”, vult Raf aan. “We spuiten dus niet. We gaan voor biologisch­e bestrijdin­g met plantenver­sterkers. We laten de druiven lang hangen wat een lekkere, fruitige smaak geeft. We laten dus de natuur echt zijn werk doen.”

i

www.romberama.be

 ?? © OHAN GAGELMANS PHOTOGRAPH­Y ?? Raf Rombouts tussen zijn theeplantj­es.
© OHAN GAGELMANS PHOTOGRAPH­Y Raf Rombouts tussen zijn theeplantj­es.
 ?? © JOHAN GAGELMANS PHOTOGRAPH­Y ?? De zelfplukda­gen komen er weer aan.
© JOHAN GAGELMANS PHOTOGRAPH­Y De zelfplukda­gen komen er weer aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium