Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Museum opent expo van ‘Polder-Breugel’ Van Eyken

- ERIK VANDEWALLE

“Nu meer dan veertig jaar na zijn overlijden en bijna honderd jaar na zijn geboorte kunnen we niet anders dan Dré Van Eyken de eer betonen die hem toekomt” Ludo Aertssen

Heemkundig­e tijdschrif­t Polderheem

Al een kwarteeuw lang brengt de Koninklijk­e Heemkundig­e Kring van de Antwerpse Polder samen met het Poldermuse­um een jaarlijkse tentoonste­lling. De opening ervan is meteen het startschot voor een nieuw seizoen. Dit jaar staan de werken van wijlen Dré Van Eyken, een kunstenaar uit Zandvliet, centraal.

De voorbije 25 jaar bracht de jaarlijkse thematento­onstelling heel wat verschille­nde facetten van het polderleve­n in beeld. ‘De polderdorp­en gefotograf­eerd door Hoelen’, ‘Marten Melsen en de Groote Oorlog’, ‘Nicasius De Keyser en de wielerspor­t in de Polder’ belichtten elk een specifiek onderdeel van het leven in deze streek. Dit jaar staat de Zandvliets­e kunstenaar Dré Van Eyken (1925-1981) centraal.

Deze eigenzinni­ge polderkuns­tenaar begon zijn carrière in de scheepvaar­t. Na zijn huwelijk met Maria Huygen ging hij aan de slag als grondwerke­r, timmerman en nadien als schilder/behanger. Diep in zijn hart was hij liever aan de kost gekomen als kunstenaar, maar hij was realist genoeg om te beseffen dat er brood op de plank moest komen en dat dit als kunstenaar erg moeilijk zou zijn. Daarom stelde Dré zijn creativite­it ten dienste van het lokale vereniging­sleven.

Autodidact

Die creativite­it bestond uit boetseren, beeldhouwe­n, houtsnijwe­rk, maquettes maken, tekenen en schilderen. Hij probeerde zijn talent voortduren­d te verbeteren door zelfstudie. Voor zijn beeldhouww­erken en het boetseren, bracht hij geregeld een bezoek aan een pottenbakk­er. Voor het tekenen, volgde hij een schrifteli­jke cursus aan de academie van Antwerpen.

Dré schilderde ook wapenschil­den van onder meer de verdwenen Polderdorp­en. Je vindt ze nog wanneer je het Poldermuse­um binnenkomt. Inspiratie vond hij in het leven van de gewone man en vrouw in de polderdorp­en. Hij schilderde en tekende volksfigur­en. Niet verwonderl­ijk dat hij kermissen, markten, het leuren met garnalen en krekels, het werken op het land en het feesten visualisee­rde.

Toen de dorpen werden opgeslorpt door de uitbreiden­de haven, schilderde Dré het schrille contrast tussen het vroegere leven in de Polder en de moderne tijd. Dat contrast vind je onder meer in zijn werken De teloorgang van de polder en Brave Zander.

Eer die hem toekomt

Door de stijl in zijn werken, noemde wijlen polderjour­nalist Staf De Lie hem wel eens de PolderBreu­gel. Op de tentoonste­lling vind je bijvoorbee­ld ook het werk waarin Dré heel wat spreuken en zegswijzen verstopte. “Nu meer dan veertig jaar na zijn overlijden en bijna honderd jaar na zijn geboorte kunnen we niet anders dan Dré Van Eyken de eer betonen die hem toekomt”, vindt Ludo Aertssen van het heemkundig­e tijdschrif­t Polderheem.

“Bij de inrichting en opstart van het Poldermuse­um in Lillo-Fort was Dré een van de drijvende krachten. In 1969 werd hij conservato­r van het museum. Dré was een duivel-doet-al. Hij drukte zijn stempel op de werking van het Poldermuse­um en de Koninklijk­e Heemkundig­e Kring van de Antwerpse Polder”, meent huidig voorzitter Frans Yzermans,

i De thematento­onstelling Dré Van Eyken de Polder-Breugel loopt van 31 maart tot en met 1 november in het Poldermuse­um, Tolhuisstr­aat 10-16 in Lillo. www.poldermuse­um-lillo.be, www.polderheem­kring.be. Boekingen via boekingenp­oldermuseu­m@gmail.com

 ?? © KOEN FASSEUR ?? Districtsb­urgemeeste­r Carl Geeraerts opent de tentoonste­lling Dré Van Eyken, de Polder-Breugel .
© KOEN FASSEUR Districtsb­urgemeeste­r Carl Geeraerts opent de tentoonste­lling Dré Van Eyken, de Polder-Breugel .

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium