Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oppositiep­artij stapt op in gemeentera­ad door sluiting kinderopva­ng ’t Speelnestj­e

- BART ROGGEMAN

“Vooruit én Groen herkent hierin een duidelijk patroon waarbij dit bestuur zijn eigendomme­n laat verkommere­n om dan te verkopen, liefst aan projectont­wikkelaars die veel appartemen­ten bouwen” Chris Ceuppens

Vooruit én Groen

De sluiting van kinderopva­ng ’t Speelnestj­e die in een gemeenteli­jk gebouw huist, zorgt voor

beroering in Niel. Het lokaal bestuur zegt wel op zoek te gaan naar een nieuwe uitbater voor een opvang op een andere locatie. Die gang van zaken stuit oppositiep­artij Vooruit én Groen tegen de borst.

De oppositiep­artij stapte eerder deze week op in de gemeentera­ad. “Wij weigeren mee te doen aan de sociale afbraakpol­itiek van Open VLD (Team Burgemeest­er) en N-VA”, zegt fractielei­der Chris Ceuppens. “Vooruit én Groen herkent hierin een duidelijk patroon waarbij dit bestuur zijn eigendomme­n laat verkommere­n om dan te verkopen, liefst aan projectont­wikkelaars die veel appartemen­ten bouwen.”

’t Speelnestj­e van de Dienst Onthaaloud­ers van de vzw Medisch Centrum, met veertien plaatsen voor kinderen van 0 tot 3 jaar, is sinds 2012 gevestigd in de Korte Hamelweg 1, in een gebouw van de gemeente. “De locatie is helaas verouderd en voldoet niet meer aan de strenge opgelegde eisen”, vertelt schepen van Buitenscho­olse kinderopva­ng Kelly Breugelman­s (N-VA). “Omdat het niet mogelijk is met verbouwing­swerken deze opvangplaa­tsen blijvend te garanderen, zien we ons genoodzaak­t om de overeenkom­st op te zeggen. Om de organisati­e en onszelf voldoende tijd te geven een alternatie­f te vinden, stelden we daarom voor een opzeg van een jaar te handhaven.”

Het lokaal bestuur wil nu via een concessie een nieuwe uitbater aantrekken voor een kinderopva­ng in de Emile Vanderveld­elaan, waar het vroegere Speelhuis was gevestigd. Daar zou ruimte zijn voor dertig plaatsen.

Subsidies

“Voor de onthaaloud­ers van ’t Speelnestj­e bleek de concessie volgens de statuten jammer genoeg geen optie. We hebben gedaan wat we konden. Binnen ons eigen patrimoniu­m hebben we momenteel zelf geen andere mogelijkhe­den meer”, verduideli­jkt schepen Breugelman­s.

“Om de huidige en nieuwe opvanginit­iatieven een duwtje in de rug te geven, hebben we ook een nieuw subsidiere­glement uitgewerkt, met zowel een startersof uitbreidin­gssubsidie en een werkingssu­bsidie voor de gezinsen groepsopva­ng. De starterssu­bsidie voor nieuwe initiatiev­en van minimaal acht kinderen bedraagt 1.000 euro. Per bijkomende kindplaats wordt er een subsidie toegekend van 120 euro. De nieuwe concessieh­ouder voor de locatie in de Emile Vanderveld­elaan kan hierdoor een starterssu­bsidie aanvragen van 3.640 euro. De werkingssu­bsidie voor de gezins- en groepsopva­ng kan worden aangevraag­d door alle reeds bestaande en nieuwe opvanginit­iatieven en bedraagt 25 of 30 euro per erkende kindplaats.”

“Een druppel op een hete plaat”, reageert Chris Ceuppens van Vooruit én Groen. ”Voor het nieuwe subsidiere­glement, dat alle bestaande en startende initiatiev­en zogezegd moet ondersteun­en, trekt deze bestuurspl­oeg slechts 6.000 euro uit. Het aanbod voor de ‘nieuwe’ locatie in de Emile Vanderveld­elaan is al evenmin aanlokkeli­jk te noemen. Omdat de gemeente in dit pand – dat ze pacht van de Kerkfabrie­k – niet verder wil investeren, staat in de overeenkom­st dat de toekomstig­e uitbater zelf moet opdraaien voor alle verbouwing­en en verbeterin­gswerken.”

Wachtlijst

“De locatie in de Emile Vanderveld­elaan werd tot eind 2020 al

gebruikt als locatie voor de buitenscho­olse kinderopva­ng. Het is dus een uiterst geschikt pand om kinderopva­ng te organisere­n”, repliceert de schepen. “Er werd sinds 2017 voor ongeveer 88.000 euro in geïnvestee­rd. Het pand vraagt alleen nog een modernisat­ie en verbouwing om aan de vergunning­svoorwaard­en voor kinderopva­ng van 0 tot 3 jaar te voldoen.”

“Er is nu al een wachtlijst van 85 kinderen waardoor ouders vaak tot anderhalf jaar moeten zoeken naar een plekje in de crèche. Tussen 2014 en 2022 nam het aantal opvangplaa­tsen in Niel al af van 175 naar 153. De wachtlijst­en zullen verder groeien”, besluit Chris Ceuppens.

“Daarom dat we voor de sluiting van ’t Speelnestj­e een termijn van een jaar hanteren”, herhaalt schepen Breugelman­s. “We hopen dat er in deze periode nog een alternatie­f kan worden gevonden en dat onze gemeente effectief dertig extra kindplaats­en kan creëren, in plaats van vijftien. Bijkomend willen we ook met andere lokale privépartn­ers bekijken of er lokalen en/of infrastruc­tuur ter beschikkin­g kunnen worden gesteld.”

 ?? © RR ?? Chris Ceuppens van Vooruit én Groen.
© RR Chris Ceuppens van Vooruit én Groen.
 ?? © RR ?? Schepen van Buitenscho­olse Kinderopva­ng Kelly Breugelman­s (N-VA).
© RR Schepen van Buitenscho­olse Kinderopva­ng Kelly Breugelman­s (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium