Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Black Devil Felix (90) brak elk botje in zijn lijf, maar komt toch naar parareünie

-

De veteranen van het derde bataljon paracomman­do’s, 16de detachemen­t, die in 1959 en 1960 in Congo dienden, kwamen weer samen in Halle-Zoersel. De nu ongeveer 84-jarige rode baretten hadden nog extra collega’s uitgenodig­d.

Traiteur Sigrid uit Zoersel, die al voor het vierde jaar voor de paracomman­do’s kookt, had twee taarten gebakken. Op de ene stond de naam van het bataljon, de tweede was een garde met daarop een chocoladen hoed die een parachute uitbeeldde.

Er was een 20-tal para’s aanwezig in het KLJ-lokaal van Halle, met hun echtgenote­s. “Omdat we elk jaar met wat minder zijn, hebben we nu ook twee leden van het 18de detachemen­t van het derde bataljon te gast”, vertelt Leo Van Dyck, die de samenkomst­en in Halle al jaren dirigeert.

Broer vermist

“We zijn ook blij om onze nieuwe padre, benoemd tot katholiek aalmoezeni­er van Defensie, Hans Van Wichelen, te mogen verwelkome­n. Net als een delegatie van het ANPCV Leuven, de Regionale Vriendenkr­ing Leuven van gebrevette­erde para’s en/of commando’s, en een afvaardigi­ng van Schaffen.”

Het bataljon werd beroemd omdat het de lijkkisten van Joseph Lippens en Henri De Bruyne moest opgraven, militairen die tijdens de slavenoorl­og in Congo waren gesneuveld. Ze evacueerde­n naar schatting vijf- tot tienduizen­d landgenote­n en andere Europeanen en konden hen zo redden van een massaslach­ting. Van Dyck werd destijds para omdat zijn broer vermist was geraakt in Congo en hij zo naar ginder kon.

Er waren para’s uit Schoten, Wuustwezel, noem maar op, op de reünie. De oudste was Felix Van Kerckhoven (90) uit Blauberg (Herselt). Hij behoorde vroeger bij de Black Devils, de elite valschermp­loeg van het Belgische leger.

“Mirakel”

Felix werd meermaals wereldkamp­ioen parachutes­pringen met de militairen, onder meer in Pisa (Italië). Hij was dertig jaar para en maakte meer dan 5.000 sprongen, vaak in vrije val. “Congo, China, Ivoorkust, Amerika: ik ben overal uit een vliegtuig gesprongen. Ik heb alle botten in mijn lichaam gebroken, inclusief mijn twee benen. Acht keer in twee dagen tijd heb ik mijn reservepar­achute moeten opentrekke­n. Het is eigenlijk een mirakel dat ik hier zit”, zegt de eerste korporaal.

 ?? © KRISTIN MATTHYSSEN ?? Felix Van Kerckhoven (tweede van links) met naast hem aalmoezeni­er Hans Van Wichelen.
© KRISTIN MATTHYSSEN Felix Van Kerckhoven (tweede van links) met naast hem aalmoezeni­er Hans Van Wichelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium