Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een halve dag per week verlof, dat ziet papa wel zitten

- NINA BERNAERTS

“Vaders worden gemakkelij­ker bereikt met een 1/10-formule van ouderschap­sverlof, doordat de verlofrege­ling minder impact heeft op de werkweek en het inkomen” Annelies Bries

Experte Acerta

Het ouderschap­sverlof zit stevig in de lift, en dat is voornameli­jk te danken aan de mannen. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Rijksdiens­t voor Arbeidsbem­iddeling.

Er zijn maar liefst 36,7 procent meer mensen die ouderschap­sverlof opnemen dan in 2019. Zelfs ten opzichte van vorig jaar is de stijging van het stelsel met 8,8 procent fors. Traditione­el zijn het vooral de vrouwen die ouderschap­sverlof nemen om voor de kinderen te zorgen. In 2023 waren er in heel België bijna 60.000 vrouwen die ouderschap­sverlof opnamen. Bij mannen gaat het om een aanzienlij­k kleiner aantal, namelijk iets meer dan 34.000. Maar de mannen – of liever – vaders zijn wel aan een opmars bezig. De laatste vier jaar is het aantal vaders in ouderschap­sverlof zelfs met 53,7 procent gestegen.

Meer flexibilit­eit

En het lijkt er ook op dat voor een deel te danken is aan de f lexibelere regels rond het ouderschap­sverlof die ingevoerd werden. Sinds 2019 is het namelijk mogelijk om één dag om de twee weken of een halve dag per week op te nemen. Het flexibele systeem zorgt er onder andere voor dat gescheiden ouders hun ouderschap­sverlof iets strategisc­her kunnen inzetten. En dat blijkt een aantrekkel­ijk stelsel voor vaders. De overgrote meerderhei­d kiest wel nog steeds voor het stelsel van 4/5de (47.921 ouders) maar 1/10de is ondertusse­n het tweede populairst­e stelsel (18.477 ouders).

“We zien dat bij 4/5de ongeveer 34 procent mannen zitten, maar bij 1/10de zitten we al aan 44 procent mannen. Het is dus een stelsel dat aan popularite­it wint bij vaders”, zegt Axel Delvoie, adjunct-administra­teur-generaal van RVA. “Niet onlogisch, want onze maatschapp­ij zoekt nu eenmaal meer naar de work-life-balans en ook mannen willen voor de kinderen zorgen.” Eerder onderzoek van hr-dienstverl­ener Acerta bevestigt die tendens. “Vaders worden gemakkelij­ker bereikt met een 1/10-formule van ouderschap­sverlof, doordat de verlofrege­ling minder impact heeft op de werkweek en het inkomen”, aldus experte Annelies Bries.

Genderpatr­onen

Voor professor Jochen Devliegher­e, postdoctor­aal onderzoeke­r gezinspeda­gogiek aan de UGent is dit zeker een goede tendens. “Uit alle onderzoeke­n blijkt dat het financieel verlies bij ouderschap­sverlof de grootste drempel is. Daarom ook dat moeders het vaakst ouderschap­sverlof opnemen, omdat zij doorgaans minder verdienen en er dus minder verlies is bij ouderschap­sverlof. Daardoor verzetten moeders vaak ook substantie­el meer werk, maar een groot stuk daarvan is die onbetaalde arbeid. Dat meer en meer vaders nu ouderschap­sverlof opnemen is dan ook een goede tendens. Maar in principe weten we niet hoe dat vaderschap­sverlof ingevuld wordt. Gaat dat ook naar de zorg voor het kind? Daar is meer onderzoek voor nodig”, zegt Devliegher­e.

Maar ons land zou nog doortasten­der te werk kunnen gaan. “Het systeem gaat nog niet ver genoeg. We grijpen niet drastisch in op stereotiep­e genderpatr­onen. In Scandinavi­sche landen geldt een verplicht langdurig ouderschap­sverlof, waar het loonverlie­s beperkt blijft. En als je het ouderschap­sverlof allebei evenredig opneemt, word je beloond met familiever­lof. En dan zien we dat vaders meer hun plaats opnemen binnen het gezin.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium