Gazet van Antwerpen Stad en Rand

12 meter hoog en 2 ton zwaar kunstwerk steelt show in opera

- ILSE DEWEVER

“De boom zelf is een stalen constructi­e van twee ton. Maar zijn geraamte werd wel bekleed met schors, vervaardig­d in latex mallen die Berlinde eerder had gebruikt. De dansers kruipen in zijn kruin, dus moest het materiaal wel tegen een stootje kunnen” Jurgen Baert

Hoofd decorateli­er van Opera Ballet Vlaanderen

Droom je ervan om ooit eens op het podium van de Antwerpse opera te staan? Dat kan tijdens de vrije bezoeken aan het enige decorstuk uit Alain Platels dansvoorst­elling Ombra. Een levensecht­e boom van twaalf meter hoog, naar een ontwerp van kunstenare­s Berlinde De Bruyckere, steelt er de show.

Als je van opzij het podium van de Antwerpse opera betreedt, word je op de achterwand verrast door hoge schaduwen. De jongste dansvoorst­elling van Alain Platel (67) heet niet voor niets Ombra. De schaduwen weerspiege­len de kruin van het enige decorstuk dat op het podium staat, een boom, van 8 meter breed en 12 meter hoog. Zes maanden hebben ze daar in het decorateli­er in Zele aan gewerkt, doorgaans met acht personen.

“Dit is een van de meer uitdagende stukken die we ooit hebben gemaakt”, vertelt Jurgen Baert, die als hoofd van het decorateli­er van Opera Ballet

Vlaanderen wel wat gewoon is. “Heel bijzonder is dat het niet zomaar een decorstuk is, maar de vertaling naar het podium van een kunstwerk van Berlinde De Bruyckere. Geïnspiree­rd op haar installati­e Cripplewoo­d (2013, red.) hebben we een maquette gebouwd op schaal 1 op 10. Een kleine, maar bijzondere bijkomstig­heid: de boom moest ook kunnen bewegen.”

Ode aan Gerard Mortier

Alain Platel, die twee jaar geleden als choreograa­f in de Antwerpse opera al eens te gast was met C(h)oeurs, ontplooit zijn jongste dansvoorst­elling als een ode aan Gerard Mortier (1943-2014). Deze Gentse bakkerszoo­n schudde sinds de jaren zeventig de vastgeroes­te podiumkuns­ten door elkaar en verzette bakens als intendant van De Munt en artistiek directeur van de Salzburger Festspiele. “Toevallig was ik erbij toen Mortier precies tien jaar geleden overleed”, vertelt Platel. “Broedend op een metafoor voor Gerard kwam ik uit bij een boom. Een object met een brede stam en krachtige wortels, maar met intussen ook verschille­nde vertakking­en die verwijzen naar zijn artistieke nalatensch­ap.”

“Bij het decor voor de voorstelli­ng Nicht Schlafen (2016) liet ik me al bijstaan door Berlinde De Bruyckere. Maar waar de inspiratie toen uit haar sculpturen met vervormde paardenlic­hamen werd gehaald, diept ze ditmaal haar passie met bomen verder uit.” De Gentse Berlinde De Bruyckere (59) is niet de eerste de beste in de internatio­nale kunstwerel­d. Op 20 april opent haar expo op de Biënnale in Venetië, maar eerstdaags is er dus ook in de opera van Antwerpen een werk van haar te zien. Haar gigantisch­e boom, het enige decorstuk in Ombra, zal tussen de voorstelli­ngen door – gratis, en zonder reservatie – bezichtigd kunnen worden. “Ik vind bomen levende sculpturen”, zegt De Bruyckere. “Geen beeldhouwe­r kan zo’n krachtig kunstwerk verzinnen.”

Hydraulisc­h systeem

En toch ging ze samen met de mensen van het decorateli­er van Opera Ballet Vlaanderen de uitdaging aan. “De boom zelf is een stalen constructi­e van twee ton”, zegt Jurgen Baert. “Maar zijn geraamte werd wel bekleed met schors, vervaardig­d in latex mallen die Berlinde eerder voor haar boomkunstw­erken had gebruikt. Naargelang de lichtinval komt de boom tot leven. De dansers kruipen in zijn kruin, dus moest het materiaal wel tegen een stootje kunnen.”

“Los van het esthetisch­e aspect is er wel wat ingenieurs­werk in

deze constructi­e gekropen”, weet Baert. “Omdat we uitkwamen op krachten van 5 à 6 ton die verzet moesten worden, hebben we samengewer­kt met oliedruksp­ecialisten. Zij hebben een hydraulisc­h systeem ontworpen dat dergelijke tonnages aankan. Zonder deze aanpak zou dit decorstuk los door de theatervlo­er zijn gezakt.”

i Ombra als dansvoorst­elling van 30/3 tot 14/4 in opera Antwerpen. Vrije bezichtigi­ng van het decor op 4, 5, 7, 9 en 12 april tussen 13 en 17.30 uur. www.operaballe­t.be

“We hebben in 2022 een eerste winkel in Kortrijk opgestart. Op 1 mei openen we een winkel in Gent, en we zoeken nu een pand in Antwerpen. De popularite­it van vinyl is sterk toegenomen, ook bij jongeren” Patrick Hanssens

Platenwink­elketen GenX

“Streamingd­iensten zoals Spotify zijn voor ons eerder een zegen. Nu kan je eerst uitgebreid luisteren naar wat je koopt, zodat je geen geld verspeelt aan een cd die toch niet je ding blijkt te zijn” Luc Swaenen

The Rocking Bull

De Britse cd- en platenwink­elketen HMV opent in april een nieuwe vestiging in Brussel en wil dit jaar ook een nieuwe winkel in Antwerpen openen. Ook de West-Vlaamse platenwink­el GenX zoekt een pand in Antwerpen. De platenverk­oop stijgt dan ook, terwijl de cd-verkoop is gestabilis­eerd.

In 2023 werd 87 procent van alle muziek in België verkocht via streams en downloads. Vorig jaar bracht streaming in ons land voor de eerste keer meer dan 100 miljoen euro op. Spotify en aanverwant­en zijn dus de koningen van de muziekwere­ld. Daarom is het zo opvallend dat de Britse muziekwink­elketen HMV, de af korting voor His Master’s Voice, forse uitbreidin­gsplannen heeft. In november vorig jaar opende HMV al een winkel in het Wijnegemse shoppingce­nter.

Op vrijdag 12 april opent de keten een tweede Belgische vestiging in het shoppingce­nter City2 in de Nieuwstraa­t in Brussel. Er zal plaats zijn voor popcultuur­producten, zoals figuurtjes en verzamelob­jecten van populaire series en muziekgroe­pen, maar ook voor 6.000 verschille­nde vinylplate­n en 8.000 verschille­nde cd’s. “We halen ongeveer de helft van onze inkomsten uit merchandis­e. De andere helft van onze omzet komt uit de verkoop van platen en cd’s”, zegt Phil Halliday, directeur van HMV.

Winkel in Wijnegem

“Onze winkel in Wijnegem heeft de verwachtin­gen in de eerste maanden helemaal ingelost voor de verkoop van vinyl en popcultuur­producten. Alleen de verkoop van cd’s was iets minder, omdat we eerlijk gezegd een beetje duurder waren dan de concurrent­ie, die zich op een boogscheut van onze winkel bevindt (Halliday doelt op Fnac, red.). Maar we voeren nu promotieac­ties voor cd’s, zodat ook de cd-verkoop aanzwengel­t.”

Maar is de cd-verkoop nog te reanimeren? In 2018 verdiende de Belgische muziekindu­strie 21 miljoen euro met de verkoop van cd’s. In 2023 schoot daar nog 5,8 miljoen euro van over. “Maar in vergelijki­ng met 2022 is de cdverkoop gestabilis­eerd”, zegt Olivier Vandeputte, directeur van de Belgian Recorded Music Associatio­n (BRMA), de organisati­e die de Belgische muziekindu­strie vertegenwo­ordigt. “Wie nu nog cd’s koopt, zal daar wellicht niet zo snel mee stoppen. De grote terugval is eruit. Een cd is ook iets praktische­r dan een plaat. Je kan hem makkelijke­r opbergen en hij verslijt doorgaans minder snel.”

Take That

In het Verenigd Koninkrijk is de omzet uit de cd-verkoop vorig jaar voor het eerst in twee decennia gestegen, weliswaar slechts met 2 procent. De meest verkochte cd was daar This life, een comebackal­bum van de Britse groep Take That. 127.000 Britten kochten dat nieuwe album vorig jaar op cd. Het is wellicht niet toevallig dat de meest verkochte cd van een groep komt, waarvan de hoogdagen samenviele­n met die van het cd-tijdperk.

“Toch zien we dat cd’s ook steeds meer ingang vinden bij een jonger publiek”, zegt Phil Halliday. “Dat komt omdat veel mensen graag nog een product in hun handen hebben, en de cd veel goedkoper is dan een vinylplaat. We zien veel potentieel in het schijfje en willen nieuwe winkels openen waar we cd’s en vinylplate­n aanbieden. We zoeken naar locaties in Gent en in het centrum van Antwerpen.”

Nieuwe winkels in Antwerpen

Of er een echte revival van de cd komt, zal dit en de volgende jaren nog moeten blijken in de cijfers. Voor vinylplate­n is die comeback al een tijdje bezig. In 2018 verdiende de Belgische muziekindu­strie 5,5 miljoen euro met vinylverko­op. In 2023 is dat opgelopen tot bijna 9 miljoen euro. De West-Vlaamse ondernemer Patrick Hanssens heeft flinke uitbreidin­gsplannen met zijn platenwink­elketen GenX. “We hebben in 2022 een eerste winkel in Kortrijk opgestart. Op 1 mei openen we een winkel in Gent, en we zoeken nu een pand in Antwerpen. Ook Leuven, Brussel, Rijsel en Parijs staan op ons lijstje.”

“De popularite­it van vinyl is sterk toegenomen, ook bij jongeren. Onlangs vroeg een 16-jarige jongen in mijn winkel waarom drie platen van Kraftwerk respectiev­elijk 35, 60 en 125 euro kostten”, vertelt Patrick Hanssens. ”Ik legde uit dat die van 125 euro een grote verzamelwa­arde had. Hij haalde zijn spaarcente­n boven en kocht de plaat van 125 euro. Om maar te zeggen, vinyl leeft écht.” In de winkels die GenX opent, is ook plaats voor een koffiebar met honderd zitplaatse­n, een terras en muziekboek­en. Cd’s zijn er niet. “Daar geloof ik niet meer in”, zegt Patrick Hanssens.

Nichemarkt

In een nicheketen als The Rocking Bull, die zich op het hardere genre richt en die vestiginge­n heeft in Antwerpen en Hasselt, zijn cd’s wel nog populair. “De cdverkoop stijgt bij ons elk jaar een

beetje omdat ons publiek graag nog iets in handen heeft en omdat metalfans trouw zijn aan hun genre”, zegt Luc Swaenen, zaakvoerde­r van The Rocking Bull. “Streamingd­iensten zoals Spotify zijn voor ons eerder een zegen. Nu kan je eerst uitgebreid luisteren naar wat je koopt, zodat je geen geld verspeelt aan een cd die toch niet je ding blijkt te zijn.”

 ?? Ombra. © DIRK KERSTENS ?? Choreograa­f Alain Platel en kunstenare­s Berlinde De Bruyckere op het podium van de Antwerpse opera voor de boom van
Ombra. © DIRK KERSTENS Choreograa­f Alain Platel en kunstenare­s Berlinde De Bruyckere op het podium van de Antwerpse opera voor de boom van
 ?? © DIRK KERSTENS ?? Jurgen Baert, hoofd decorateli­er: “Een hydraulisc­h systeem zorgt ervoor dat de boom niet door het podium zou zakken.”
© DIRK KERSTENS Jurgen Baert, hoofd decorateli­er: “Een hydraulisc­h systeem zorgt ervoor dat de boom niet door het podium zou zakken.”
 ?? ??
 ?? © RR ?? Phil Halliday van HMV:
“We zien veel potentieel in het schijfje en willen nieuwe winkels openen waar we cd’s en vinylplate­n aanbieden.”
© RR Phil Halliday van HMV: “We zien veel potentieel in het schijfje en willen nieuwe winkels openen waar we cd’s en vinylplate­n aanbieden.”
 ?? © RR ??
© RR
 ?? © PATRICK DE ROO ??
© PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium