Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ModeMuseum-boekenwink­el Copyright doet de boeken toe

- © RR ILSE DEWEVER

Kunst- en architectu­urboekhand­el Copyright in de Nationales­traat sluit op 1 juni zijn deuren. Daarna zal het ModeMuseum aan het pand een nieuwe bestemming geven.

Na 28 jaar houdt de bekende kunst- en architectu­urboekhand­el Copyright van Hilde Peleman en Johan Boeykens ermee op in Antwerpen. De winkel in Gent, waar het verhaal van Copyright in 1983 begon, en de online bookshop blijven evenwel bestaan.

“Na meer dan 40 jaar in het boekenvak willen we het wat rustiger aan doen”, vertelt Hilde Peleman. “Corona en de tijdelijke sluitingen van MoMu hadden ons al aan het denken gezet. Twee winkels en het dagelijkse pendelen en de files tussen Gent en Antwerpen begonnen te wegen.”

Ontwerp Van Duysen

De winkel in de Nationales­traat die deel uitmaakt van de ModeNatie is een ontwerp van de bekende Antwerpse architect Vincent Van Duysen. “Vijf jaar voor we in dat pand trokken, had Vincent

voor ons al een kleinere boekenwink­el ontworpen in de Haarstraat. We kennen Vincent al sinds de jaren 80 toen hij architectu­ur studeerde in Gent en bij ons zijn boeken kocht.”

“Dat ook de bevriende Zeno X Gallery, Galerie Geukens & Deville en modeontwer­per Dries Van Noten ermee ophouden, gaf de doorslag”, treedt Johan Boeykens haar bij. “Maar van volledig stoppen is nog geen sprake.”

Copyright staat bekend als een gespeciali­seerde boekhandel met een bijzondere selectie boeken over kunst, architectu­ur, design, fotografie, mode, grafisch ontwerp en lifestyle.

In het minimalist­ische interieur in de Nationales­traat vallen over twee verdieping­en vooral de grote glazen pivotdeur en het Spaanse emperadorm­armer in de vloer op. “Het ModeMuseum zal zich later over de ruimte ontfermen”, zegt MoMu-woordvoerd­er David Flamée. “Over de nieuwe invulling kunnen we nu nog niets prijsgeven.”

De Antwerpse vestiging van Copyright sluit haar deuren definitief op 1 juni. Van 1 tot en met 22 mei organiseer­t de boekhandel een stockverko­op met 50 tot 70% korting.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium