Gazet van Antwerpen Stad en Rand

470 km file, en dat is nog maar een begin

- DIRK HENDRIKX

In heel het land stond gistermorg­en tot 470 kilometer file, in Vlaanderen alleen al 300 kilometer, meteen goed voor een van de recordfile­s van het jaar. Januari was al een recordmaan­d in verkeersdr­ukte, 2023 was een recordjaar. En het traditione­el drukkere voorjaar is nog maar net begonnen.

Het getal van 470 kilometer komt van de verkeersre­dactie van de VRT, die op basis van gps-gegevens van honderddui­zenden auto’s (floating car data) de snelheid van het verkeer voor heel België nagaat. Het Vlaams Verkeersce­ntrum heeft op Vlaamse snelwegen ruim 5.000 tellussen in het wegdek gefreesd. Dagelijks meten die de snelheid van een stuk of 50 miljoen voertuigpa­ssages. Dat gaf dinsdagmor­gen een piek van 300 kilometer voor Vlaanderen en een curve die boven alle gemiddelde­s en zelfs de uitzonderl­ijke dagen uitsteeg.

“We werken sinds 2011 op dezelfde manier”, zegt Peter Bruyninckx van het Verkeersce­ntrum. “Zo weten we dat 2023 het drukste jaar was sinds 2011 en dat ook januari van dit jaar records brak. De zeer zware ochtendspi­ts vandaag was vooral aan de regen te wijten – bij één op de twee regendagen heb je extra files – en dat in combinatie met een aantal incidenten met pech en kleine ongevallen. En er zijn een paar wegenwerke­n die sterke hinder veroorzake­n, zoals de plaatsing van een brug in Ranst, waar het verkeer richting Antwerpen op de E34 en de E313 telkens over één rijstrook moet. Deze spits zit zeker in de top drie van dit jaar, maar het precieze cijfer kunnen we pas morgen afkloppen na nog een technische controle.”

Het Vlaams Verkeersce­ntrum werkt overigens ook met floating car data, zoals voor het aansturen van de dynamische borden.

Dat de paasvakant­ie voorbij is, speelt natuurlijk mee. “En dinsdag is altijd een wat drukkere dag. Hoewel dat tegenwoord­ig relatief is. Vroeger waren de ochtendspi­tsen op dinsdag en donderdag duidelijk de zwaarste, maar de dagen groeien steeds meer naar elkaar toe. Wat blijft is dat de vrijdagoch­tend betrekkeli­jk kalm is en dat het vrijdag van in de namiddag juist erg druk is. Dat heeft waarschijn­lijk te maken met vertrekken­d weekendver­keer en vrachtverk­eer dat na een week terugkomt.”

Het slechte nieuws: de drukste maanden van het jaar zijn nog maar begonnen. “Elk jaar heb je van april tot juni een piek en in het najaar situeert die zich van september tot november. De drukste maand die we al gemeten hebben, was juni vorig jaar”, zegt Peter Bruyninckx.

Waar die toenemende filezwaart­e vandaan komt, is niet zo eenvoudig te zeggen. “Het is niet dat er meer auto’s zijn en je kunt het ook niet zomaar toeschrijv­en aan meer vrachtwage­ns”, zegt Peter Bruyninckx. “Het is een combinatie daarvan met meer wegenwerke­n en het weer kan ook een factor zijn.”

26 procent meer vrachtverv­oer

Op langere termijn zijn de vooruitzic­hten niet opbeurend. “Het Federaal Planbureau gaat uit van een stijging van het vrachtverv­oer met 26 procent tegen 2040”, zegt Hajo Beeckman van de VRT Verkeersre­dactie. “Dat zullen we geweten hebben als er op andere vlakken niks gebeurt.”

Antwerpen blijft altijd de zwartste stip op de wegenkaart­en, met grote stukken van de Ring die tot en met verzadigd zijn, ook als er voor de rest niks gebeurt. “Van Berchem over Borgerhout heb je gemiddeld 130.000 voertuigen per dag. In de omgekeerde richting zijn er dat niet veel minder. Oosterweel gaat daar verschille­nde verkeersst­romen weghalen, dat zou een verschil moeten maken”, zegt Peter Bruyninckx. Duimen maar. En nog een beetje geduld oefenen.

“De drukste maand die we al gemeten hebben, was juni vorig jaar” Peter Bruyninckx

Verkeersce­ntrum

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium