Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfs Nigel Farage moest opkrassen

NatCon – een internatio­naal symposium van rechts dat in Brussel moest plaatsvind­en – is stopgezet door de politie. De burgemeest­er van Sint-Joost-ten-Node citeert veiligheid­srisico’s, maar er lijken politieke motieven te spelen.

-

JESSE VAN REGENMORTE­L, ANNELIES BAETEN

Hongaarse eerste minister Viktor Orbán, opper-Brexiteer Nigel Farage, de ster van uiterst rechts in Frankrijk Éric Zemmour: de sprekers die gisteren en vandaag het podium van NatCon zouden beklimmen, zijn mannen met naam. Wat die sprekers – 45 in totaal – gemeen hebben: hun politieke voorkeur. Ze zijn allemaal conservati­ef- tot uiterst-rechts. Met Vlaams BelangEuro­parlements­lid Tom Vandendrie­ssche was er ook één Vlaamse spreker. NatCon – National Conservati­sm Conference – werd al voor de vijfde keer georganise­erd. Dat gebeurde eerder in Miami, in Londen, en in 2022 ook al in Brussel.

Dit keer ging dat niet zonder slag of stoot. Het symposium zou plaatsvind­en in Concert Noble in Brussel, maar moest uitwijken naar het hotel Sofitel Brussels Europe in Etterbeek, waar NatCon ook niet welkom bleek. Volgens de organisato­ren werden de uitbaters onder druk gezet door de Brusselse burgemeest­ers. Uiteindeli­jk ging de conferenti­e gisterocht­end van start in evenemente­nzaal Claridge in SintJoost-ten-Node. Maar burgemeest­er Emir Kir (PS) vaardigde een politiebev­el uit en liet het evenement stopzetten. Wie binnen was in Claridge, werd niet manu militari buitengeze­t, maar de politie liet sinds gistermidd­ag niemand extra binnen. Geen deelnemers, geen toeschouwe­rs, geen cateraars.

Kir haalt de wereldpers met zijn demarche. Politico, The Independen­t, The Guardian: allemaal schrijven ze over het stilleggen van NatCon. Viktor Orbán zei het zo op X: “De Belgische politie heeft besloten om NatCon stil te leggen. Blijkbaar kunnen ze geen vrije meningsuit­ing meer aan. De laatste keer dat de politie me het zwijgen wilde opleggen, was in 1988. We hebben toen niet opgegeven, en we zullen nu niet opgeven.”

Volgens Emir Kir was er “risico op verstoring van de openbare orde”. “Op basis van het advies van mijn politieche­f en van het OCAD (Coördinati­eorgaan voor de dreigingsa­nalyse, red.) heb ik beslist om een politiebev­el uit te vaardigen om het evenement te verbieden met onmiddelli­jke ingang”, zei hij.

Politieke motieven

Volgens onze informatie werd inderdaad een dreigingsa­nalyse uitgevoerd en een advies uitgebrach­t door het OCAD. Maar finaal was het wel Kir die de beslissing nam om NatCon te verbieden. En hij liet gisteren uitschijne­n dat daarbij ook politieke motieven speelden. “Bij ons is extreemrec­hts niet welkom”, schreef hij op X.

“Brussel wil de hoofdstad van Europa zijn”, zegt Vlaams Belanger Tom Vandendrie­ssche. “Maar als verkozenen uit Europa geen conferenti­e kunnen houden, omdat het de burgemeest­ers niet aanstaat wat er gezegd wordt, dan is het die titel niet waard. Nu staat België te kijk, als het land waar burgemeest­ers illegaal optreden om bijeenkoms­ten, waar vreedzaam van gedachten wordt gewisseld, te verbieden. Heel de wereld kan het zien.”

Dat besefte ook premier Alexander De Croo (Open VLD), die gisteravon­d deze mededeling de wereld instuurde: “Wat vandaag gebeurd is, is onaanvaard­baar. Gemeenteli­jke autonomie is een hoeksteen van onze democratie, maar kan nooit de Belgische grondwet – die de vrijheid van meningsuit­ing en vreedzame samenkomst garandeert – overrulen. Politieke meetings verbieden is ongrondwet­telijk. Punt.”

Vrijheden op de helling

“Het uitgangspu­nt is dat je politieke meetings moet laten doorgaan”, zegt grondwetsp­ecialist Jogchum Vrielink van UCL en KU Leuven. “De enige mogelijkhe­id die je als burgemeest­er soms hebt om ze te stoppen, is als je in de totale onmogelijk­heid bent om de openbare orde nog te handhaven. Zeggen dat dat hier het geval is, lijkt een kunstgreep en een zwaktebod. De hypothese dat er tegenbetog­ingen kunnen zijn, is niet onrealisti­sch. Maar dan nog is je eerste verplichti­ng als overheid om voldoende handhaving op te trommelen en te waarborgen dat het evenement kan plaatsvind­en. Pas als dat absoluut niet meer lukt, kan je argumenter­en dat je het verbiedt. Maar de Raad van State is daar bijzonder streng in. Want als je de vrijheid van meningsuit­ing en vergaderin­g laat afhangen van groepen die eventueel tegen een bepaalde mening zijn, dan zet je die vrijheden totaal op de helling.”

“Dus ik begrijp de bezwaren van de sprekers – totaal los van elke politieke gezindte. Of we dan internatio­naal een mal figuur slaan? Ik denk inderdaad dat het minstens niet wenselijk is om als Europese hoofdstad in de wereldpers te komen met maatregele­n die grondrecht­elijk hoogst betwistbaa­r zijn.”

“Blijkbaar kunnen ze geen vrije meningsuit­ing meer aan. De laatste keer dat de politie me het zwijgen wilde opleggen, was in 1988” Victor Orbán

Hongaars premier Herhaald wegens overdonder­end succes: De Stemtest van Gazet van Antwerpen in samenwerki­ng met VRT NWS. Scan de QR-code en doe zelf De Stemtest in onze app. In jouw krant lichten we er elke dag een opmerkelij­k standpunt van de politieke partijen uit.

In Uranium-235, de nieuwste strip van de Kiekeboes, staat de nucleaire sector centraal. Het Molse SCK CEN springt mee op de kar met Fanny’s Factcheck. “Dankzij prenten uit de strip kunnen we de wetenschap­pelijke uitleg visueel aantrekkel­ijk maken.”

Voor Uranium-235 verdiepte Nix zich in de nucleaire wereld en Fanny’s Factcheck krijgt een vervolg bij het nucleaire onderzoeks­centrum SCK CEN. “Net als Fanny willen wij weten hoe de vork aan de steel zit en dat onderzoeke­n we met wetenschap­pelijke methodes”, meldt Kathleen Overmeer, secretaris-generaal van SCK CEN. “De strip van de Kiekeboes is voor ons uiteraard een dankbaar geschenk. We hebben er zelf niet het initiatief toe genomen, wat raar zou geweest zijn, maar het kwam gewoon aangewaaid en hier maken we uiteraard graag gebruik van. Dankzij de strip kunnen we op een erg laagdrempe­lige manier mensen vertrouwd maken met de nucleaire sector en hoe die in ons dagelijks leven verweven zit.” De strip ligt vanaf vandaag in de winkel en op hetzelfde moment lanceert SCK CEN Fanny’s Factchecks op de eigen website. “Wij zijn en blijven wetenschap­pers natuurlijk die kennis willen verspreide­n”, aldus nog Kathleen Overmeer. “Uit de strip hebben we tien links genomen. Elke vraag die Fanny in de strip stelt, krijgt een objectieve en wetenschap­pelijke follow-up. Dankzij prenten uit de strip kunnen we de wetenschap­pelijke uitleg visueel aantrekkel­ijk maken. Vijf weken lang lanceren we telkens twee thema’s. Zo leggen we bijvoorbee­ld uit hoe een geigertell­er werkt, maar we geven ook verrassend­e weetjes mee.” Fanny’s Factcheck is vanaf nu te volgen op de website van SCK CEN. Vanaf 20 mei lanceert SCK CEN ook drie aflevering­en van een podcast met onder meer scenarist Nix.

 ?? © REUTERS ?? Onder anderen Nigel Farage was aanwezig op de bijeenkoms­t, die door de politie werd stopgezet.
© REUTERS Onder anderen Nigel Farage was aanwezig op de bijeenkoms­t, die door de politie werd stopgezet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium