Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bijna alle partijen willen dat sociale huurders verplicht Nederlands kennen,

-

Er groeit in politiek Vlaanderen een consensus over de noodzaak om Nederlands te kennen voor iedereen die een sociale woning huurt. Slechts één partij kant zich tegen een verplichti­ng.

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependael­e (N-VA) maakte de regels voor sociale huurders een pak strenger deze legislatuu­r. De beroepsact­ieve bewoners zijn onder meer verplicht om zich bij de VDAB in te schrijven.

Ze moesten daarnaast ook al een basiskenni­s hebben van het Nederlands. De verplichti­ng om onze taal te kennen, bestaat dus al. Diependael­e verstrengd­e de regel zelfs. Wie nu een sociale woning wil, moet binnen de twee jaar een mondelinge kennis van het niveau A2 kunnen voorleggen. Dat betekent dat ze met succes een tweejarige opleiding moeten hebben afgerond. Dat de partijen die momenteel deel uitmaken van de Vlaamse regering - N-VA, CD&V en Open VLD - achter de stelling staan dat je Nederlands moet kennen om een sociale woning te kunnen krijgen, is niet meer dan logisch. In De Stemtest van Gazet van Antwerpen,

in samenwerki­ng met VRT NWS, antwoordde­n die partijen dan ook positief op de vraag of Nederlands kennen een voorwaarde moet zijn. “Een sociale woning is geen cadeau. Het is een springplan­k om hogerop te geraken. Dat lukt alleen als je je ook integreert en de taal leert,” zeggen de Vlaamse liberalen bijvoorbee­ld. Ook Vlaams Belang koppelt aan het krijgen van een sociale woning een aantal verplichti­ngen, zoals de kennis van het Nederlands, maar ook minimaal 8 jaar in ons land wonen en 3 jaar gewerkt hebben.

Opvallende­r is dat ook oppositiep­artij Vooruit – toch in de oppositie in Vlaanderen – voor de verplichti­ng is. De Vlaamse socialiste­n hameren sinds de komst van Conner Rousseau aan het hoofd van de partij al enkele jaDe

ren op het belang van de kennis van het Nederlands. Zijn opvolger Melissa Depraetere volgt dezelfde lijn. “We verwachten dat wie naar België komt, de taal leert. Dat heeft uiteraard tijd nodig, dus niet iedereen zal meteen Nederlands spreken. Maar we verwachten wel dat iedereen, ook iemand die in een sociale woning woont, Nederlands leert,” stelt Vooruit.

PVDA wil de kennis van onze taal niet verplichte­n, maar wel aanmoedige­n en ondersteun­en. Groen is eigenlijk de enige partij dat de voorwaarde niet ziet zitten. “Iedereen heeft recht op een dak boven het hoofd. Dat recht afnemen omdat die niet genoeg Nederlands spreekt? Dat is onmenselij­k en je helpt mensen op die manier niet om Nederlands te leren,” vindt de partij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium