Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaams Belang en Brusselse PS blijven scoren op elkaars kap

- MARNIX INT PANIS

De poort naar onze hoofdstad zit goed op slot voor het Vlaams Belang, met dank aan de Brusselse PS. De twee zijn al jaren elkaars beste vijanden, ook dinsdag weer tijdens een topconfere­ntie van rechts-conservati­even.

Opnieuw stuurt een Brusselse PS-burgemeest­er de politie af op het Vlaams Belang. En opnieuw kunnen beide partijen politiek scoren in hun eigen achtertuin. Deze keer is de aanleiding een topconfere­ntie van Europese rechts-conservati­even die dinsdag moest plaatshebb­en in Brussel. Een politiebev­el van Emir Kir (PS), de burgemeest­er van SintJoost-ten-Node, stak daar een stokje voor. De Hongaarse premier Viktor Orban, oud-Europarlem­entslid Nigel Farage en Europees Parlements­lid voor Vlaams Belang Tom Vandendrie­ssche zijn niet welkom in zijn gemeente.

Resultaat: Vandendrie­ssche mocht op de Britse televisie zijn gal spuwen over het “corrupte Belgische systeem”. GB News, de Britse tegenhange­r van de Amerikaans­e zender Fox News, kopte vervolgens met de quote: “De socialisti­sche burgemeest­ers hier in Brussel weigeren mensen met tegengeste­lde opvattinge­n om hun grondwette­lijke rechten uit te oefenen.”

Acties van het Vlaams Belang worden al jaren systematis­ch uit de hoofdstad geweerd. Zo kwam in 2020 een autokarava­an van de partij uiteindeli­jk niet verder dan Parking C aan de Heizel. De manifestat­ie die het Vlaams Belang op pinksterma­andag gepland had, werd verboden door de Stad Brussel, maar uiteindeli­jk toch toegelaten na een interventi­e van de Raad van State.

In juni vorig jaar zette de Brusselse politie een Vlaams Belangdele­gatie die kwam betogen voor de zorg aan de kant. Voorzitter Tom Van Grieken kreeg zelfs een smak tegen zijn kaak. “Ik kan hier niks anders uit af leiden dan dat dit een soort wraakactie van de Brusselse politieke elite is”, was dan de voorspelba­re quote. Hij zag vooral de hand van PSburgemee­ster Close tegen zijn gezicht gedrukt.

Chartre de la Démocratie

Brusselse politici beroepen zich telkens op het Chartre de la Démocratie. Dat is de Franstalig­e versie van het cordon sanitaire en zit veel strakker in elkaar dan de Vlaamse variant, met een algemeen embargo op extreemrec­hts in de media en zelfs een soort manifestat­ieverbod. In Franstalig België leeft het idee dat dergelijke sabotageac­ties nodig zijn om radicaal-rechts in te dammen. Franstalig­en zien daarin hun gelijk bevestigd: zij hebben in hun landsdeel geen ‘last’ van partijen als het Vlaams Belang.

Bovendien: de Vlaams-nationalis­ten vormen in de hoofdstad ook geen electorale bedreiging. Politici kunnen zich meer permittere­n tegenover een partij die aan Vlaamse kant nochtans koploper is in de peilingen. En de kans dat dinsdag ook maar één PS-kiezer naar GB News zapte, is vrij klein.

Deze krant maakte al eerder de analyse dat PS en Vlaams Belang elkaars geliefde danspartne­r zijn in de aanloop naar de verkiezing­en. Dinsdag was dat niet anders. De PS-achterban juicht met het Chartre de la Démocratie in de hand. En het Vlaams Belang kruipt in zijn vertrouwde rol: dat van slachtoffe­r van het systeem.

nieuwe, spectacula­ire versie ontroerend verhaal

Topcast

Buitengewo­ne theatererv­aring:

Tickets categorie 1, 2 en 3

Exclusief aanbod

€ 53,95

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium