Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij dreigde met een kogel, brandstich­ting en messteken”

- MAAIKE FLOOR

“Hij zit nu vast, maar tot wanneer? We hebben het gevoel dat we altijd op onze hoede moeten zijn” Ann en Katrin

Slachtoffe­rs partnergew­eld

“Hij dreigde vaak om mij iets aan te doen: ik maak u kapot, ik snijd u in 100.000 stukjes, ik steek het huis in brand… Later zag ik dat hij nog een dolk in de kast op de slaapkamer had geplant. Dat was angstaanja­gend” Ann

Slachtoffe­r partnergew­eld

Ondanks een opgelegd contactver­bod bleef de ex van Ann haar maandenlan­g berichten sturen en opzoeken. Ondertusse­n was hij ingetrokke­n bij een nieuwe vriendin, die hij ook begon te bedreigen en belagen. De twee slachtoffe­rs vragen zich af waarom er niet eerder ingegrepen werd.“Gelukkigst­eunenwijel­kaar,maarzoiets­heeftenorm­veelimpact­opjeleven”,zeggenslac­htoffersAn­nenKatrin.

Al een geluk dat ze bij elkaar steun hebben gevonden, beseffen ook Ann (54) en Katrin (56). Katrin kwam naar de rechtbank van Turnhout om Ann te steunen toen haar ex eind februari terechtsto­nd voor belaging. Omgekeerd kwam Ann Katrin steunen in de rechtbank van Antwerpen toen dezelfde man daar begin maart terechtsto­nd voor opzettelij­ke slagen met verzwarend­e omstandigh­eden. Amper negen maanden na elkaar ging de vrachtwage­nchauffeur, die eerst een relatie had met Ann en nadien met Katrin, compleet door het lint, terwijl hij volgens hen al eerder gestopt had kunnen worden. Daarom vertellen ze nu hun verhaal.

“Het heeft lang geduurd voor ik Ann een berichtje durfde te sturen. Ik wist dat zij zijn ex was, maar hij had haar helemaal zwartgemaa­kt in zijn verhalen”, vertelt Katrin. “Zij was volgens hem de ex die hem bedrogen had met een boekhouder en een kind had verwekt met haar minnaar. Hij zou dat kind hebben opgevoed als zijn eigen zoon. Pas nadat ik achter al zijn leugens was gekomen en zelf van zijn agressieve gedrag aangifte had gedaan, durfde ik de stap te wagen om contact met haar te zoeken.”

Ann wist ook dat haar ex-partner een nieuwe vriendin had en had zich al afgevraagd of ze haar niet moest waarschuwe­n voor de man. Maar haar familie en vrienden zeiden dat het beter was om het te laten rusten. “De kans was ook groot dat Katrin mij niet geloofd

had.” Katrin knikt. Als er één ding is waarover ze het eens zijn, is het namelijk dat Dimitri, zoals we hem in dit artikel zullen noemen, héél charmant overkwam.

Angstaanja­gend

“Ik leerde hem vijftien jaar geleden kennen op café. Echt een mooie man, heel sociaal, ik dacht dat ik mijn prins op het witte paard gevonden had”, vertelt Ann, die vijftien jaar met hem samen was. “Sinds 2013 hadden we veel ruzies. Zijn humeur kon ineens omslaan. Dan werd hij plots heel kwaad en trok hij midden op de snelweg de handrem op bijvoorbee­ld, levensgeva­arlijk. In februari vorig jaar had ik er genoeg van. Hij had een aardappels­chilmesje naar mijn hoofd gegooid, een keukenstoe­l voor mijn neus kapot gesmeten en een gsm vertrapt. Hij dreigde ook vaak om mij iets aan te doen: ik maak u kapot, ik snijd u in 100.000 stukjes, ik steek het huis in brand… Ik kon het niet meer aan. Mijn broer en mijn zonen hebben geholpen om de stap naar de politie te zetten. Dimitri wilde het huis niet uit. De politie is hem komen halen. Later zag ik dat hij boven nog een dolk in de kast op de slaapkamer had geplant. Dat was angstaanja­gend.”

Dimitri zat vijf weken in voorarrest en kwam in maart 2023 voorlopig vrij. Hij kreeg een contactver­bod opgelegd met Ann, mocht niet meer in haar woonplaats komen en moest hulp zoeken. Alleen trok hij zich daar niets van aan. “Twee dagen later kreeg ik al een brief van hem. In de maanden die volgden, stuurde hij mij berichten, een kaartje, bloemen, of kwam hij onverwacht­s langs. Dat was heel ongemakkel­ijk. Ik heb hem meteen geblokkeer­d op mijn telefoon en sociale media, maar hij vond altijd wel een andere manier om me te bereiken. Ik ben daar ook aangifte van gaan doen bij de politie, maar er veranderde eigenlijk niets.”

In mei 2023 leerde Dimitri in Antwerpen zijn nieuwe vriendin Katrin kennen. “Via Facebookda­ting. Ik was helemaal onderstebo­ven van hem. Hij is knap, heeft charisma, hij is een hippe vent van 60. Ik was onmiddelli­jk onder de indruk”, vertelt ze. “Pas later besefte ik dat hij helemaal anders was dan hij zich voordeed.”

Dimitri trok bij haar in. De dag nadat de wijkagent zijn domicilie was komen controlere­n, vond Katrin de papieren van de belaging van Ann en de rechtszaak die daarover zou komen. “Ik heb de wijkagent nog gebeld en gezegd: ‘Ik trek het in, annuleer dat dossier.’ Ik voelde me niet serieus genomen. ‘Och mevrouw, als wij voor iedere echtelijke twist onze dossiers moeten aanpassen… Zo erg zal het niet zijn. Bel maar naar de politie als er echt iets is’, was de reactie.” Ondertusse­n kwam ook haar relatie met Dimitri steeds meer onder spanning te staan. “Er waren steeds vaker ruzies. Als het niet ging zoals hij in zijn hoofd had, ontplofte hij. Hij dreigde vaak zichzelf van kant te maken. Toen ik aangaf dat we misschien te snel waren gaan samenwonen, draaide hij een snoer om zijn nek en zei dat ik eraan moest trekken. Toen ik na een ruzie in bad ging, duwde hij me lang onder water. Hij zei: ‘Als je naar de poli

tie gaat, heb ik één kogeltje voor jou.’ Ik durfde niets te ondernemen.”

Aangifte

Omdat haar bazin de blauwe plekken op haar armen had gezien en zelf de politie had ingelicht, deed Katrin uiteindeli­jk toch aangifte. Dimitri werd ook opgeroepen voor verhoor en zat vijf dagen in voorhechte­nis. Nadien nam hij ook weer contact op met Katrin. “Ik was doodsbang, al heeft hij hier nooit voor de deur gestaan, gelukkig maar.”

Op 20 februari van dit jaar moest Dimitri zich voor de rechtbank in Turnhout verantwoor­den voor belaging. Het Openbaar Ministerie vorderde twee jaar cel. Volgens het psychiatri­sch verslag was de kans op recidive zeer laag. Dat bleek dus niet te kloppen, want hij herviel snel.

Ann: “Het psychiatri­sch verslag klopte naar mijn gevoel echt niet. Psychologe­n en rechters gaan gemakkelij­k mee in zijn verhaal omdat hij zich zo goed voordoet.”

Op 6 maart volgde de behandelin­g van de tweede zaak in Antwerpen. De twee vonnissen werden uitgesprok­en op 19 en 20 maart. Katrin: “In Turnhout kreeg hij een effectieve celstraf van een jaar opgelegd, in Antwerpen kreeg hij een jaar cel met uitstel. Deels omwille van zijn gunstig strafverle­den, maar ondertusse­n was die zaak in Turnhout dus al achter de rug.”

Ook na de uitspraak bleef Dimitri de twee vrouwen berichten sturen.

Niet gerust op

Dirk Vliegen, de advocaat van de twee slachtoffe­rs, zegt dat hij de samenvoegi­ng van de twee dossiers gevraagd heeft, maar dat de rechtbank daar niet op in is gegaan. De advocaat van Dimitri wil niet reageren. Het parket bevestigt dat de man opnieuw vastzit in een nieuw onderzoek naar belaging. “Er wordt meteen ingegrepen als we weten dat er voorwaarde­n worden geschonden, in welke fase dan ook”, zegt Kristof Aerts van parket Antwerpen. De man is in april 2023 ook nog eens opgepakt na inbreuken op het contactver­bod en daarnaa opnieuw vrijgelate­n onder voorwaarde­n. “Thuisverbo­den en contactver­boden worden uiteraard opgelegd als maatregel om in te grijpen. Als we vooraf zouden weten dat ze met de voeten worden getreden, heeft het ook geen nut om ze op te leggen.”

“Wij zijn er niet gerust op”, zeggen Ann en Katrin. “Voorlopig zit hij vast, maar hoelang nog? Hij heeft al een tijd in voorhechte­nis gezeten en kan al snel vrijkomen met een enkelband. Meent hij dat van die kogeltjes en die brandstich­ting? We hebben het gevoel dat we altijd op onze hoede moeten zijn.”

 ?? © KOEN FASSEUR ?? Katrin en Ann steunen elkaar.
© KOEN FASSEUR Katrin en Ann steunen elkaar.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium