Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaamse BBB doet in drie provincies mee aan verkiezing­en

De boerenpart­ij van Tine Hermans heeft op de valreep drie lijsten ingediend voor de Vlaamse verkiezing­en op 9 juni. De BBB viert een kleine overwinnin­g: het zal wellicht de laatste zijn.

- MARNIX INT PANIS

De partij heeft in elke provincie vijf procent nodig om een zetel te scoren, in Limburg is dat zes procent. Maar zonder kopstukken of nationale uitstralin­g lijkt dat onbegonnen werk. De BBB verschijnt kansloos aan de start

Dit weekend verstreek de deadline voor het indienen van de kieslijste­n. Voor de BoerBurger­Belangen is de kogel eindelijk door de kerk: de partij doet mee aan de Vlaamse verkiezing­en in Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Limburg onder de slogan ‘Het moet BBBeter’.

In de provincie Vlaams-Brabant kon voorzitter Tine Hermans geen lijst in elkaar puzzelen. In West-Vlaanderen hangt de BBB zijn wagentje aan minipartij L99: slechts één kandidaat (een zelfverkla­arde landbouwsp­ecialist) komt daar op een kartellijs­t.

Leegloop

De boerenpart­ij van Hermans nam in maart 2023 een vliegende start, kort na de grote verkiezing­soverwinni­ng van de BBB in Nederland. De landbouwdo­chter uit Merksplas mocht zelfs aanschuive­n in debatprogr­amma’s, net toen de Vlaamse regering overhoop lag met het fameuze stikstofdo­ssier.

De Facebookgr­oep van de partij telde op dat moment 14.000 leden, onder wie Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns. De CD&V’er wilde op die manier “een vinger aan de pols houden”.

Maar de politieke honeymoon van Hermans was van korte duur. De Nederlands­e Tweede Kamerverki­ezingen in november vorig jaar waren een slag in het gezicht voor BBB-voorzitter

Caroline van der Plas. Zij klungelde zich een weg door de campagne en viel uiteindeli­jk terug op 4,7 procent. Op dat moment waren de verwachtin­gen over de Vlaamse BBB sowieso al wat getemperd. De partij slaagde er nooit in om het diepe ongenoegen bij de boeren te capteren.

Geen zin

En dan waren er alle interne strubbelin­gen. Kort na de lancering van de partij kwam Hermans in de schaduw van de eigenzinni­ge vastgoedon­dernemer Filip Boone. De WestVlamin­g kroonde zichzelf tot voorzitter, om dan weer over te lopen naar Voor U, de nieuwe partij van ex-Open VLD’er Els Ampe. Die kaapte ook de voorziene lijsttrekk­er in Oost-Vlaanderen weg.

Om een totale leegloop te voorkomen, probeerde Hermans Antwerps CD&V-kopstuk Tinne Rombouts aan boord te halen. Het Vlaams Parlements­lid staat op goede voet bij de boeren, maar had duidelijk geen zin in een BBB-avontuur.

Ondanks alle tegenslag trekken Hermans en co. met hoge verwachtin­gen naar de kiezer. “We hebben heel wat mensen aangesprok­en om handtekeni­ngen te verzamelen en volop campagne gevoerd op markten en evenemente­n”, zegt Hermans. “Als het signaal dat zij geven zich vertaalt in het stemhokje, dan zullen wij zeker enkele verkozenen in iedere provincie halen. Ook in Wallonië hebben kandidaten zich aangediend uit drie provincies, helaas waren het er

onvoldoend­e om lijsten rond te krijgen. Maar ook daar is zeker wat op til.”

Expertise

Peter Smeets, onafhankel­ijk gemeentera­adslid in Peer, trekt de Limburgse BBB-lijst. In OostVlaand­eren komt Patrick Smet op de eerste plaats. “Op onze lijsten staat heel wat expertise op het vlak van milieu, industrie, economie en landbouw”, maakt de voorzitter zich sterk. Zelf voert Tinne Hermans de Antwerpse lijst aan.

De partij heeft in elke provincie vijf procent nodig om een zetel te scoren, in Limburg is dat zes procent. Maar zonder kopstukken of nationale uitstralin­g lijkt dat onbegonnen werk. De BBB verschijnt kansloos aan de start.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium