Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Overschake­ling is voor ons dit jaar niet meer mogelijk”

- CHRISTOF WILLOCX

De festivals Graspop, Rock Werchter en Pukkelpop gaan deze zomer voor het eerst overal met herbruikba­re

bekers werken. Tomorrowla­nd wil dat niet doen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) moet die uitzonderi­ng voor Tomorrowla­nd nog goedkeuren, maar volgens het Boomse dancefesti­val is het sowieso te laat voor herbruikba­re bekers.

Wie deze zomer een beker bier, water of andere drank op Graspop, Rock Werchter of Pukkelpop bestelt, zal meer moeten betalen dan vorig jaar. Maar geen nood: als je die beker braaf terugbreng­t naar een inzamelpun­t, zal je de waarborg terugkrijg­en. Bij Rock Werchter bedraagt die waarborg bijvoorbee­ld 0,3 coin. In mensentaal: een dikke euro. De festivals sturen die bekers dan naar afwassers, die de ze daarna terugbreng­en naar het festival zodat ze opnieuw kunnen worden gebruikt.

Volledig herbruikba­ar

Het is de eerste keer dat de drie grote festivals volledig overschake­len op herbruikba­re bekers. In de vorige jaren hebben veel kleinere festivals de overgang al gemaakt. Dit jaar wordt voor de verkopers van herbruikba­re bekers wellicht het beste ooit, zeker omdat deze zomer het Europees Kampioensc­hap Voetbal plaatsvind­t, en er bijvoorbee­ld in EKdorpen over het hele land veel herbruikba­re bekers nodig zullen zijn.

Dat leidt tot zogenaamde ‘consolidat­ies’ in de sector. Grote verkopers van herbruikba­re bekers nemen iets minder grote sectorgeno­ten over, om nog efficiënte­r te kunnen werken. Zo is het Aarschotse bedrijf Festicup, dat onder meer bekers levert aan Herentals Fietst en Feest, Suikerrock en de Lokerse Feesten, overgenome­n door zijn Franse sectorgeno­ot Reuz. “Daardoor kunnen we veel efficiënte­r werken en hebben we schaalvoor­delen”, zegt Pieter Behets, CEO van Festicup. “De naam Festicup blijft wel apart bestaan.”

Voor alle duidelijkh­eid: zo’n herbruikba­re beker is ook gemaakt van plastic. Of preciezer: van polycarbon­aat of polypropyl­een. In de herbruikba­re bekers zit zelfs meer plastic dan in een wegwerpbek­er omdat de bekers steviger moeten zijn.

Daar staat tegenover dat die bekers heel lang kunnen worden hergebruik­t. “Festicup bestaat zeven jaar. Veel van onze bekers gaan al zeven jaar mee en zijn in die tijd al tientallen keren verhuurd aan organisato­ren van evenemente­n”, zegt Pieter Behets. “Natuurlijk gaat niet élke herbruikba­re beker zeven jaar mee. Een beker op een festival als Graspop ziet doorgaans meer af dan een beker die voor een trouwfeest wordt gebruikt.”

Maar niet iedereen vindt dat herbruikba­re bekers beter zijn voor het milieu. Het dancefesti­val Tomorrowla­nd in Boom, dat dit jaar plaatsvind­t in de weekends van 19 en 26 juli, wil dit jaar op het festivalte­rrein nog met wegwerpbek­ers werken.

Wel op camping

“Wegwerpbek­ers zijn volgens ons op ecologisch vlak zeker niet slechter dan herbruikba­re bekers”, zegt Debby Wilmsen, woordvoerd­er van Tomorrowla­nd. “Wij hebben vorig jaar op onze camping DreamVille wél met herbruikba­re bekers gewerkt, en zullen dat dit jaar op die camping trouwens opnieuw doen, maar dus niet op ons festivalte­rrein. We stellen vast dat 18 procent van de herbruikba­re bekers op onze camping vorig jaar niet werd teruggebra­cht en dus wellicht in de natuur is beland, of in de vuilnisbak is gegooid en dus niet is hergebruik­t.”

“We vragen wel een borg aan onze festivalga­ngers, maar dat helpt blijkbaar niet. In het eerste weekend hebben we vorig jaar een borg gevraagd van 0,80 euro per beker. Het weekend daarna hebben we die verhoogd naar 1,60 euro, maar nog steeds werd 18 procent van de bekers niet teruggebra­cht. Zo’n herbruikba­re beker bevat meer plastic dan een wegwerpbek­er, waardoor de schade voor het milieu dus groter kan zijn.”

“Los daarvan, zouden we voor die herbruikba­re bekers ook zes extra transporte­n per dag met een vrachtwage­n moeten organisere­n”, zegt Debby Wilmsen. “Want die bekers moeten bij de leverancie­rs worden gewassen, en die bevinden zich niet in de regio van het festival.”

Beslissing van Demir

Om opnieuw wegwerpbek­ers te gebruiken moet Tomorrowla­nd wel de expliciete toestemmin­g krijgen van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), die daar deze maand over beslist.

“Maar eigenlijk komt de beslissing van de minister sowieso te laat”, zegt Debby Wilmsen. “De inplanting van ons terrein is gebeurd en we kunnen nu nog moeilijk leverancie­rs voor herbruikba­re bekers vinden. Ik vrees dat een overschake­ling naar herbruikba­re bekers dit jaar niet meer mogelijk is voor ons. We zoeken naar een meer duurzame oplossing voor 2025.”

“De inplanting van ons terrein is gebeurd en we kunnen nu nog moeilijk leverancie­rs voor herbruikba­re bekers vinden”

Debby Wilmsen

Woordvoerd­er Tomorrowla­nd

 ?? © RR ?? Op de camping van Tomorrowla­nd werden vorig jaar herbruikba­re bekers gebruikt, op het festivalte­rrein waren dat nog wegwerpbek­ers. Ook dit jaar wil Tomorrowla­nd met wegwerpbek­ers werken.
© RR Op de camping van Tomorrowla­nd werden vorig jaar herbruikba­re bekers gebruikt, op het festivalte­rrein waren dat nog wegwerpbek­ers. Ook dit jaar wil Tomorrowla­nd met wegwerpbek­ers werken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium