Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het draait niet om macht of onderdanig­heid”

- DENNIS VAN GOETHEM

‘No sex zone’

Leder, latex, BDSM of

voeten. De ene fetisj is de andere niet. In

Durf te vragen praat Steven (42) openlijk over de zijne: puppy play, waarbij hij zich verkleedt en gedraagt als een hond. “Sommigen doen het voor het seksuele, maar voor ons is het een uitlaatkle­p.”

Twee derde van de Vlamingen hebben een fetisj. Maar meer dan de helft houdt het stil. Wie dat niet doet, is Steven uit Antwerpen, een van de getuigen in Durf te vragen gisteravon­d. In het dagelijkse leven werkt hij als customer care assistent. In zijn vrijetijd doet hij aan puppy play. Voor Steven dus geen SM-speeltjes, latex bodysuits of vrijages met voeten. Wel een hondenmask­er, ‘playdates’ en fotoshoots met andere ‘pups’ uit zijn community.

Concreet: zodra Steven zijn masker opzet, voelt en gedraagt hij zich als een hond. “Het is iets waar ik vier jaar geleden mee in contact kwam”, vertelt hij. “Een bevriend koppel liet me zo’n masker passen en nam me mee naar Darklands (een fetisj-festival in Antwerpen met 12.000 bezoekers, red.). Daar liep ik voor het eerst rond als pup. Stap voor stap heb ik die wereld verder ontdekt. Sindsdien ben ik er dag in, dag uit mee bezig.”

Steven steekt zijn fetisj niet weg. “Iedereen in mijn omgeving weet ervan. Toen ik op mijn nieuwe job begon, heb ik het meteen verteld. Omdat ik er zo open over ben, komt het als normaal binnen. Dan leg ik uit dat het een sociaal gebeuren is. Een uitlaatkle­p, om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur.”

Want hoewel voor velen ‘fetisj’ rijmt met ‘seks’, is dat bij Steven niet het geval. Ook zijn partner Vexx (27) – niet zijn echte naam – doet aan puppy play. Maar het sluipt hun slaapkamer niet binnen. “Anderen doen het puur voor het seksuele. Maar op de playdates die ik organiseer, is één heilige regel: no sex zone. Het moet deftig en gekleed blijven, om elkaar te beschermen. Niet iedereen heeft dezelfde wensen. Voor wie het wel graag fysiek heeft, zijn er andere opties.”

Wat Steven en zijn ‘pack’ – zeg maar een familie van pups – dan doen? “We leggen matjes en hondenspee­ltjes op de vloer. Er wordt gepraat, en tussen pot en pint wordt er met de bal gespeeld. Persoonlij­k doe ik dat minder vaak, en ik loop ook niet op handen en voeten. Sommigen leven zich volledig in, eten uit een kom en laten zich aaien. Iedereen is daar vrij in.”

“Dat is het mooie aan elke fetisj: je kan volledig jezelf zijn”, zegt Steven. “Het draait niet om macht of onderdanig­heid, zoals de meesten denken. Wel is de ene pup dominanter en laat de andere zich graag leiden. Het gebeurt vaak dat iemand met een leidinggev­ende functie, pakweg een militair, zich bij ons ondergesch­ikt opstelt. Ikzelf ben dominant, zij het eerder als een vaderfiguu­r. Ik zeg niemand wat hij moet doen, maar ik begeleid.”

“Iedereen in mijn omgeving weet ervan. Toen ik op mijn nieuwe job begon, heb ik het meteen verteld. Omdat ik er zo open over ben, komt het als normaal binnen.”

Steven

doet aan puppy play

““Tijdens de Pride wordt er al eens iets geroepen. Maar verder hebben we geen negatieve ervaringen, deels omdat we het niet opzoeken.”” Steven en Vexx doen aan puppy play

Puppyhuwel­ijk

Elke pup heeft ook een puppynaam. Die van Steven is Flash, zoals de superheld. “Ik ben nogal een nerd. Ooit ging ik naar de FACTSbeurs verkleed als The Flash, maar met mijn hondenmask­er aan. Twee keer Flash dus. Alle kinderen wilden met me op de foto, zonder te weten wat het precies betekende.”

Behalve tijdens de Antwerp Pride komen Steven en Vexx niet in het openbaar als pups. Ze merken dat het soms toch op onbegrip stuit. “Tijdens de Pride wordt er al eens iets geroepen. Maar verder hebben we geen negatieve ervaringen, deels omdat we het niet opzoeken.” Thuis draagt het koppel wel hun outfits. “Het helpt om je zorgen te vergeten. Onlangs is mijn moeder gestorven. Om me op te beuren, deed Vexx zijn masker aan en speelden we met de bal. Voor ons is puppy play een vorm van psychologi­sche hulp.”

Steven en Vexx hielden ook al een puppyhuwel­ijk, als eersten ter wereld. “Geen officieel huwelijk, natuurlijk, maar we vonden het een sterk statement. Er waren zo’n tachtig aanwezigen, van wie de meesten ook pups waren.” In plaats van ringen dragen ze halsbanden met elkaars naam en hun trouwdatum. “Onze familie was er niet bij, omdat Vexx zijn fetisj tot dusver grotendeel­s stilhield. Nu zullen ze het wel te weten komen. We zijn benieuwd naar de reactie.”

“Voor veel pups blijft het lastig om zich te outen. Omdat er in de buitenwere­ld nog veel onwetendhe­id heerst. Daarom wil ik erover praten. Vergelijk het met dragqueens: overdag zijn ze boekhouder­s en advocaten, maar ’s avonds worden ze een compleet andere persoonlij­kheid. Vandaag wordt dat algemeen aanvaard. Het zou mooi zijn als we met puppy play hetzelfde kunnen bereiken.”

i Durf te vragen, dinsdag om 20.45 uur op VRT 1.

 ?? © VRT ?? Steven (rechts) en zijn partner Vexx doen aan puppy play: “Ik ben er dag in, dag uit mee bezig.”
© VRT Steven (rechts) en zijn partner Vexx doen aan puppy play: “Ik ben er dag in, dag uit mee bezig.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium