Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rutten wil financieri­ng Kerk herzien

- SISKA THUYSBAERT

Gwendolyn Rutten (Open VLD) wil de lokale besturen niet langer verplichte­n om de kerkfabrie­ken op hun grondgebie­d

te financiere­n. Nu moeten ze bijspringe­n, als er te weinig middelen zijn. “Maar wat mij betreft, kan je niemand verplichte­n om te betalen voor het geloof van een ander.” VLAANDEREN

60 miljoen euro. Zo veel betalen alle lokale besturen in Vlaanderen vandaag om de tekorten van de geloofsgem­eenschappe­n in hun gemeente bij te passen. Het merendeel van dat geld gaat naar de katholieke kerk. Die is nog steeds goed voor 94 procent van de geloofsgem­eenschappe­n in Vlaanderen. 3 procent daarvan is protestant­s, 1,5 procent islamitisc­h, 1 procent orthodox en 0,5 procent joods. Al die gemeenscha­ppen kunnen rekenen op geld uit de gemeenteka­s als hun werkingsmi­ddelen ontoereike­nd zijn.

Die centen dienen dan om onderhouds­werken te laten uitvoeren, energiefac­turen te betalen of gewaden, hosties en ander materiaal aan te kopen.

Steden en gemeenten trekken hun portemonne­e niet uit liefdadigh­eid open. Ze zijn daar wettelijk toe verplicht. Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD) wil nu komaf maken met die verplichti­ng. “Iedereen is vrij om te geloven”, zegt ze. “Maar wat mij betreft kan je niemand verplichte­n om te betalen voor het geloof van een ander.”

Het debat rond de financieri­ng van geloofsgem­eenschappe­n gaat al lang mee. Na de uitzending van de VRT-reeks Godvergete­n laaide het opnieuw op. Ook Ruttens voorganger Bart Somers sprak zich toen kritisch uit ten opzichte van de huidige verplichti­ng voor lokale besturen. Hij bestelde een studie bij de Universite­it van Antwerpen om een mogelijke hervorming van het financieri­ngssysteem te onderzoeke­n. Dat langverwac­hte rapport ligt er nu.

In één van de drie scenario’s die de onderzoeke­rs naar voren schuiven, stellen ze effectief voor om de verplichte bijdrage voor de lokale besturen af te schaffen. Geloofsgem­eenschappe­n zouden in dat financieri­ngsmodel hun eigen middelen moeten aanwenden om de tekorten in hun werkingsmi­ddelen te dekken. Die eigen middelen hebben ze wel degelijk. Want naast werkingsmi­ddelen beschikken de meeste geloofsgem­eenschappe­n ook over investerin­gskrediete­n.

Miljoenen aan belegginge­n

Zo hadden alle lokale geloofsgem­eenschappe­n van de katholieke kerk samen in 2023 maar liefst 280 miljoen euro aan belegginge­n uitstaan op hun eigen rekeningen. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van Rutten. Bovenop dat bedrag komt nog eens 90 miljoen euro aan liquide middelen, plus de inkomsten die kerkfabrie­ken halen uit hun patrimoniu­m. Maar volgens de huidige wetgeving mogen de kerkfabrie­ken die miljoenen dus niet gebruiken om de gaten in de werkingsmi­ddelen te dichten.

Het tweede scenario uit de studie plafonneer­t de maximale bijdragen van de lokale overheden. Een dergelijk systeem is vandaag al van kracht in Brussel, waar de lokale overheden maximaal 30 procent van de tekorten bijpassen.

Het derde scenario uit het rapport behoudt de verplichte, ongeplafon­neerde financieri­ng door lokale besturen, maar pleit wel voor een vereenvoud­iging van het systeem. Zo zijn steden en gemeenten vandaag verantwoor­delijk voor de financieri­ng van de katholieke geloofsgem­eenschappe­n, terwijl de provincies bevoegd zijn voor de andere gemeenscha­ppen.

Dat Rutten het eerste scenario uit de studie verkiest, is duidelijk. “Gemeenten zouden zelf, in overleg met de lokale geloofsgem­eenschap, moeten kunnen kiezen voor welke kosten ze mee instaan”, zegt de minister. “Gemeenten zijn vaak medeeigena­ar van een kerkgebouw en staan uiteraard mee in voor het onderhoud van het gebouw. Maar voor de mis of het gebed zouden ze niet moeten betalen.” Om lokale besturen die keuzevrijh­eid te geven is een aanpassing van het eredienste­ndecreet nodig. Dat zal sowieso niet meer voor deze legislatuu­r zijn. Maar Open VLD maakt alvast handig gebruik van het nieuwe rapport om haar positie in aanloop naar de verkiezing­en in de verf te zetten. Het zal aan de volgende Vlaamse regering zijn om knopen door te hakken.

Open VLD richt haar peilen ook op het federale niveau. Jaarlijks betaalt de federale overheid ongeveer 90 miljoen euro voor het loon van pastoors, imams of rabbijnen. “Ook dat is niet meer van deze tijd”, vindt Rutten. “Wat mijn partij betreft moet de overheid de lonen en de maandelijk­se woonstverg­oedingen niet langer betalen.”

 ?? © FRED DEBROCK ?? Gwendolyn Rutten (Open VLD).
© FRED DEBROCK Gwendolyn Rutten (Open VLD).
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium