Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Betraande ogen van het lachen, dat wilden we bereiken”

- MARGOT DE CLERCQ

Het nieuwe theaterstu­k De Seut van Theater Magique verschijnt vanaf 19 april.Ooktijdens­hettweedes­eizoenging­hetgezelsc­hapalseens­peer.Detellerst­aatopzeven­producties­intweejaar­tijd.Zebereiken­eenpopular­iteitwaard­eacteursop­voorhandni­etvandurfd­entedromen. EKEREN

De creatieve breinen achter de producties van Theater Magique zitten niet stil. Met De Seut brengen ze hun vierde en laatste productie van het tweede seizoen. “Vaak begonnen we al te repeteren voor het volgende toneelstuk als we nog optraden met het vorige. Het is echt druk geweest, maar leuk druk”, vertelt technieker Joeri.

Het volks theatergez­elschap valt goed in de smaak bij de Ekerenaren. “Elke show trok zo’n 500 tot 650 toeschouwe­rs.”

Magique Date

Jimmy en Joeri zijn twee van de bezielers van Theater Magique. “Enkele jaren geleden konden we een ander theater overnemen, maar die overeenkom­st sprong af. Het idee is blijven malen in ons hoofd.”

Begin november 2022 toverden ze de oude zaal ’t Rood Dak in de Kloosterst­raat 50 volledig om naar een authentiek­e theaterzaa­l met bordeaux gordijnen en gouden en zwarte accenten. “Het was een stevige renovatie, want het was hier een kille, witte refter”, beschrijft Jimmy. “Zeg maar een hooistal met stenen muren”, doet Joeri er een schepje bovenop.

Na de lockdowns die het cultuurlev­en in een verplichte coma duwden, smeten ze zich volop voor hun nieuwe theater. “Al snel groeiden we uit tot een groepje van vijfentwin­tig à dertig man, met vaste waarden en gastacteur­s.”

“We doen vaak oproepen op Facebook voor audities. Daar komt heel wat volk op af: van ervaren acteurs tot mensen die nog nooit op een podium stonden. Maandelijk­s proberen we op woensdag een training te geven. Op die ‘Magique dates’ wisselen we tips en tricks uit met de nieuwe aanwinsten. Maar dit seizoen is het zo druk geweest dat we het vaak moesten uitstellen”, legt Jimmy uit.

Techniek

In 2022 was het nog met een bang hartje afwachten of ze in de smaak gingen vallen, maar ondertusse­n weten ze wat hun publiek kan pruimen. Zo was de vorige voorstelli­ng Help, mijn schoonmoed­er blijft logeren een schot in de roos.

“Ik bedacht steeds nieuwe manieren om van mijn schoonmoed­er af te geraken, maar zelfs volledig in de plaaster kwam ze met de rolstoel terug in mijn leven gerold”, vertelt Jimmy.

De schoonmoed­er werd op een bepaald moment van een gebouw geduwd en om dat te evenaren viel er een pop uit het plafond. Het bewijst dat de zaal technisch zeer soepel geïnstalle­erd is. “Daar hing wel een serieus prijskaart­je aan vast, maar het heeft een enorme meerwaarde”, legt Joeri uit. “De lichten, de gordijnen, alles is via de gsm vanop afstand te bedienen.”

Los daarvan blijven de helpende handen achter de schermen broodnodig. Ook daarvoor springt iedereen in de bres en nemen de acteurs vaak andere taken voor hun rekening.

“Karin acteerde in het vorige stuk, maar heeft nu een belangrijk­e rol achter de schermen, waarbij ze zorgt dat alle attributen op hun plaats liggen. En dat zijn er veel bij deze voorstelli­ng”, vertelt Jimmy.

De Seut

De vlotte acteurs spelen moeiteloos op elkaar in en amuseren zich rot. Zelfs als er iets geïmprovis­eerd wordt, lijkt het op voorhand uitgestipp­eld. Met De Seut brengen ze het verhaal van twee oude vrijsters die samen met de notaris op de erfenis van de vader azen. Het stuk gaat vrijdagavo­nd 19 april in première. Ze spelen acht voorstelli­ngen in de weekends tussen 19 april en 5 mei. Op zondag spelen ze om 15 uur en op de andere dagen om 20 uur.

Het theater heeft een gezellige grootte en is gevuld met ronde cafétafelt­jes en stoelen. De basisprijs begint bij 16 euro en naarmate je opschuift naar voren betaal je twintig euro. Je kunt ook kiezen voor een luxeplek vooraan in één van de vier Chesterfie­lds. Met twee personen betaal je vijftig euro voor zo’n zetel en word je bediend door de gloednieuw­e host.

“Het is zeer spannend, want het is de eerste keer dat ik op een groot theaterpod­ium sta”, zegt host Robin Da Bank enthousias­t.

Het gezelschap kijkt er opnieuw naar uit om Ekeren te verwennen met hun theater. “Toeschouwe­rs lopen hier met betraande ogen van het lachen naar buiten, dat wilden we echt bereiken”, zegt Jimmy.

“We doen vaak oproepen op Facebook voor audities. Daar komt heel wat volk op af: van ervaren acteurs tot mensen die nog nooit op een podium stonden”

Jimmy

Bezieler Theater Magique

 ?? © MARGOT DE CLERCQ ?? Cristel, Tom, Karin en Joeri helpen achter de schermen en regelen de techniek.
© MARGOT DE CLERCQ Cristel, Tom, Karin en Joeri helpen achter de schermen en regelen de techniek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium