Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zuid verwelkomt galeries Plus-One en Ibasho

Volgende maand openen tijdens Antwerp Art Weekend twee nieuwe galeries de deuren op het Zuid. Geen volledige nieuwkomer­s want het gaat om initiatiev­en van Plus-One en Ibasho die op respectiev­elijk de Vlaamseen Waalsekaai een tweede kunstruimt­e starten.

- FRANK HEIRMAN

ANTWERPEN

Jason Poirier dit Caulier begon zeven jaar geleden een galerie in Berchem maar verhuisde die al snel naar de Léon Stynenstaa­t 21, een grote nieuwbouw op Nieuw Zuid die hij deelde met galeriehou­dster Sofie Van de Velde. Enkele jaren later opende het duo een opnieuw gedeelde ruimte op de Vlaamsekaa­i 74-75. Vanaf 16 mei breidt Plus-One uit naar het buurhuis op de Vlaamsekaa­i 73.

De feestelijk­e opening vindt tijdens Antwerp Art Weekend plaats met de groepstent­oonstellin­g Aesthetic Echoes. Daarvoor nodigde Jason Poirier dit Caulier honderd kunstenaar­s uit om een lp-hoes van 31 bij 31 centimeter te ontwerpen. “Het wordt een ode aan de vinylplaat als muziekdrag­er en als plastische expressiev­orm”, belooft de galeriehou­der. Bij de uitgenodig­de artiesten zitten bekende namen als Fred Bervoets, Narcisse Tordoir en Hans Op De Beeck naast artiesten van de galerie en jongeren.

Waalsekaai

Aan de overkant van het nieuwe Zuidpark , op de Waalsekaai 59, verschijnt ‘In-dependance’. De officiële opening is gepland voor september maar tijdens Antwerp Art Weekend willen de initiatief­nemers Annemarie Zethof en Martijn Van Pieterson al een inkijk geven in hun nieuwe kunstruimt­e.

Tolstraat

Negen jaar geleden opende het duo in een herenhuis in de Tolstraat 67 Ibasho, een galerie gespeciali­seerd in Japanse fotografie en fotoboeken. In-dependance laat de link met Japan los en focust op westerse kunstenaar­s. Fotografie behoudt een belangrijk­e plek maar ook andere media en samenwerki­ngsproject­en komen aan bod. Als openingste­ntoonstell­ing presenteer­t In-dependance de Nederlands­e fotografen Vera Van Olmen en Elizabeth Alderliest­en.

Het jaarlijkse Antwerp Art Weekend is van 16 tot 20 mei aan de tiende editie toe. Alle vooraansta­ande Antwerpse galeries zijn dan extra lang open en presentere­n evenemente­n. Het Weekend trekt steeds meer buitenland­se kunstlief hebbers.

 ?? © FH ?? Op de Waalsekaai 59, tussen een restaurant en een fitness, komt straks galerie In-dependance.
© FH Op de Waalsekaai 59, tussen een restaurant en een fitness, komt straks galerie In-dependance.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium