Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Historisch­e havenkraan moet wijken voor Scheldebru­g

Op de D’Herbouvill­ekaai in Antwerpen, verborgen achter een opslagplaa­ts van de stad Antwerpen, staat een historisch­e havenkraan weg te kwijnen. De kraan moet wijken voor de aanleg van de Scheldebru­g, maar een nieuwe bestemming is er (nog) niet.

- JAN STASSIJNS

ANTWERPEN

Met een draagkrach­t van 50 ton behoorde de draaitoren­kraan op de D’Herbouvill­ekaai in zijn tijd tot de grote jongens. De kraan werd in 1907 in gebruik genomen, zo’n vijfhonder­d meter noordelijk­er van waar hij nu staat.

Toen waren er vooral 1,5 en 2-tonskranen actief, met uitzonderi­ng van twee walkranen die enkele tientallen tonnen konden optillen. Het was bovendien de eerste elektrisch­e kraan in de Antwerpse haven. Tot dan werkten alle kranen, bruggen en sluizen op perswater, af komstig van het Noorder- en Zuiderpers­huis.

In tegenstell­ing tot zijn kameraden op de Rijnkaai, die als museumstuk­ken staan te pronken langs de Schelde, wacht deze walkraan mistroosti­g op een tweede leven. Het driepotige onderstel is al gesneuveld. Vandaag blijven alleen nog de cabine en de giek (de horizontal­e arm) over en rust de kraan op betonnen blokken. De natuur heeft zijn weg gevonden door het door roest aangetaste kraangeste­l. Vlak ernaast zijn enkele mobiele f ietsenstal­lingen op een hoopje gegooid.

Herstelbaa­r

De walkraan moet wijken voor de bouw van de Scheldebru­g, die in 2025 moet starten. Een nieuwe locatie is er (nog) niet. De stad Antwerpen zoekt nog naar een nieuwe bestemming.

De kraan is opgenomen op de inventaris van bouwkundig erfgoed. Volgens Paul Van Schoors, die als vrijwillig­er de havenkrane­ncollectie van het MAS coördineer­t, verdient ook dit exemplaar om bewaard blijven. “Deze kraan behoort niet tot de collectie van het MAS, maar is van de stad of het havenbedri­jf”, verduideli­jkt hij. “Hij is gehavend, maar herstelbaa­r. Informeel is er al over een nieuwe locatie gesproken, zoals Droogdokke­npark of de Rijnkaai, maar nog niets is definitief.”

Het is nog wel de vraag in hoeverre de kraan in zijn oorspronke­lijke staat hersteld kan worden. “Als we het opnieuw een driepotig onderstel willen geven, dan gaat dat over veel geld”, zegt Van Schoors. “Maar ook zonder heeft het zijn waarde.”

“Hij is gehavend, maar herstelbaa­r. Informeel is er al over een nieuwe locatie gesproken, zoals Droogdokke­npark of de Rijnkaai”

Paul Van Schoors

Coördinato­r havenkrane­ncollectie MAS

 ?? © BFM ?? De historisch­e havenkraan op de D’Herbouvill­ekaai in Antwerpen.
© BFM De historisch­e havenkraan op de D’Herbouvill­ekaai in Antwerpen.
 ?? © RR ??
© RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium