Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie gaat nu ook systematis­ch controlere­n tegen overlast in Antwerpen-Noord

- JARIT TAELMAN

Na de systematis­che controles tegen overlast in de omgeving van het Operaplein gaat de Antwerpse politie nu ook systematis­ch controlere­n in AntwerpenN­oord. De politie stelt er de laatste tijd een toename van overlast vast.

ANTWERPEN

De buurt rond Antwerpen-Noord wordt al langer geteisterd door (drugs)overlast. De voorbije weken merkte de wijkwerkin­g van de Antwerpse politie dat het aantal overlastme­ldingen opnieuw steeg. Daarom voerde ze haar toezicht stevig op. In het gebied rond de Van Stralenstr­aat en de as van de Korte Zavelstraa­t, de Diepestraa­t en Sint-Elisabeths­traat werden in maart ongeveer 350 vaststelli­ngen gedaan.

Dat ging dan vooral om drugsfeite­n, maar bijvoorbee­ld ook om diefstal, vechtparti­jen, het schenden van het alcoholver­bod en agressief bedelen. “Het gaat om de meest lage vormen van criminalit­eit en de meest ergerlijke overlastfe­nomenen voor brave omwonenden en winkeliers. De inspanning­en van de lokale politie konden dan ook op waardering rekenen in de buurt. Ook het sluiten van enkele drugspande­n en een verdere uitbreidin­g van het cameranetw­erk geeft ademruimte om de overlast de kop in te drukken”, zegt Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA)

Lik-op-stukbeleid

Volgens De Wever is een lik-opstukbele­id noodzakeli­jk om de criminele doelgroep ook structuree­l weg te krijgen. “Illegale criminelen staan ervoor gekend om van stad tot stad rond te trekken. Zelfs na arrestatie en een bevel het grondgebie­d te verlaten, keren ze vaak onmiddelli­jk terug om hun illegale praktijken verder te zetten zonder enige schroom of worden ze gezien met nieuweling­en die ze “de kneepjes van het vak” leren”, aldus De Wever.

Jonge mannen

“De daders die in beeld komen, zijn veelal jonge mannen tussen 16 en 30 jaar. Ze zijn meestal illegaal in het land. Velen van hen komen uit Marokko of Tunesië. Of uit Afghanista­n en Syrië. Tot slot zijn er ook Surinaamse overlastpl­egers. Die zijn nog moeilijker weg te krijgen omdat ze vaak beschikken over Nederlands­e verblijfsp­apieren.” “De lokale politie werkt goed en erg nauw samen met de Dienst Vreemdelin­genzaken, maar de uitwijsmog­elijkheden zijn beperkt. Zeker voor een grootstad als Antwerpen heeft dat zure gevolgen”, zegt De Wever. “In 2017 bereikte de toenmalige federale regering een akkoord om een gesloten centrum voor criminele illegalen in Zandvliet te bouwen.”

Hard dweilen

“Die Antwerpse eis lag er zelfs al onder mijn voorganger. We wachten er jammer genoeg nog altijd op. Ondanks de goede intenties van de bevoegde ministers was het voor de huidige regering geen prioriteit. In tussentijd is het eigenlijk dweilen met de kraan open. Dat is frustreren­d, ook voor handelaars en buurtbewon­ers. Maar onze politiemen­sen dweilen wel echt hard.”

Daarom besliste De Wever om de politie een machtiging voor systematis­che identiteit­scontroles te geven in het gebied tot 1 juli. “Dat maakt een volgehoude­n, kordate handhaving mogelijk om de overlast aan te pakken”, stelt hij.

De systematis­che identiteit­scontroles zullen worden toegepast worden in het gebied rond de Van Stralenstr­aat en de as van de Korte Zavelstraa­t, de Diepestraa­t en Sint-Elisabeths­traat. De omliggende straten, waaronder het De Coninckple­in, de Lange Zavelstraa­t, en delen van de Dambrugges­traat en de Lange Beeldekens­straat, vallen ook binnen de perimeter om alle uitwijk- en vluchtrout­es goed te kunnen opvolgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium