Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zelfs Will Tura en Herman De Croo waren al te horen in onze luisterspe­len”

- JAN BARTOSIK

“Het is een constant gevecht om alles net zoals het moet te krijgen. Je weet ook niet altijd hoe een bepaalde intonatie of klank aan de andere kant overkomt” Warre Borgmans

Stemacteur

“Warre Borgmans, onze vertelstem, werd geïntervie­wd en we werden uitgenodig­d in het toen immens populaire laatavondp­rogramma ‘De laatste show’. Daar keken in die tijd anderhalf miljoen mensen naar. Dat heeft een enorme boost gegeven” Zat acteur Warre Borgmans ooit al eens mee in jouw auto? Het zou zomaar kunnen. Al twintig jaar lang – sinds het prille begin – is hij de vertelstem van de luisterver­halen van Het Geluidshui­s. Een verjaardag die ze in de Julius de Geyterstra­at vieren met het twintigste deel van de reeks Heerlijk Hoorspel: Assepoeste­r.

ANTWERPEN

In het hartje van ’t Kiel, tussen het Beerschots­tadion en de Valaarwijk, zijn ze met Het Geluidshui­s al sinds 1987 bezig met alles wat... geluid is. Je kent ze zeker en vast van de Humo-spotjes. ‘Die ochtend in de krantenwin­kel’, weet u wel. Ook maken ze podcasts, audiowande­lingen voor pakweg musea, muziek voor televisie en theater,... Zo werden de begindeunt­jes van Wittekerke en Van vlees en bloed opgenomen in de Julius de Geyterstra­at, om er maar enkele te noemen.

“In 2004 zijn we begonnen met onze reeks Heerlijk Hoorspel”, vertelt Ann Desmet. Zij is verantwoor­delijk uitgever van Het Geluidshui­s. “Dat zijn bekende sprookjes die we herwerken tot een luisterver­haal met bijpassend boekje. Ieder jaar hebben we er eentje gemaakt. We vieren dus nu de twintigste verjaardag met ons twintigste hoorspel, Assepoeste­r.”

Het eerste luisterspe­l dat Het Geluidshui­s ooit op de wereld losliet, was De nachtegaal. In het begin nog gewoon op een cd’tje, al kwam daar snel ook een mooi geillustre­erd boekje bij.

“De reacties waren zo positief, dat we besloten ook een tweede verhaal te maken”, vertelt Ann verder. “Dat werd De wilde zwanen. Het weekblad Humo was ook fan, en heeft ons hoorspel bij het magazine gestoken. Tegelijker­tijd is Warre Borgmans, die ondertusse­n al twintig verhalen lang onze luisteraar­s meeneemt als vertelstem, geïntervie­wd en zijn we uitgenodig­d in het toen immens populaire laatavondp­rogramma De laatste show. Daar keken in die tijd anderhalf miljoen mensen naar. Dat heeft een enorme boost gegeven.”

Het Geluidshui­s maakt het een Heerlijk Hoorspel van a tot z. Een bestaand sprookje of legende wordt door een scenarist gedramatis­eerd en herwerkt, waarna Koen Brandt, oprichter van Het Geluidshui­s en onder meer ook regisseur en componist, ermee aan de slag gaat. Warre Borgmans vertelt het verhaal en een heleboel andere, bekende stemmen acteren de pannetjes van het dak. Aan Assepoeste­r werkten, bijvoorbee­ld, ook Lize Feryn en Manou Kersting mee.

“Van het kleinkind tot de overgrootm­oeder, iedereen vindt bij ons wel een verhaal dat aanspreekt”, zegt Ann. “We werken met verschille­nde lagen, zodat ook de ouders graag meeluister­en en vaak even gniffelen. We hebben trouwens ook al zes romans herwerkt tot een luisterver­haal. Voor volwassene­n is dat dan, natuurlijk. Het jaar van de kreeft van Hugo Claus is in bijna geen enkele boekhandel nog te vinden, behalve dan als luisterver­haal van Het Geluidshui­s. Ook werk van Annelies Verbeke,

Tom Lanoye, Louis-Paul Boon,... brachten we samen tot leven.”

Walvis

Terwijl Ann alle twintig luisterboe­ken bij elkaar zoekt in het kleine maar stijlvol ingerichte kantoor van Het Geluidshui­s, zit Warre Borgmans – op kousenvoet­en, letterlijk dan – moederziel alleen in de opnamestud­io. Als een aapje achter glas leidt hij de luisteraar, vaak druk gesticuler­end,

Ann De Desmet

Verantwoor­delijke uitgever

doorheen het verhaal van Pinokkio. Geppetto is net opgeslokt door de walvis wanneer het tijd is om de vertelstem even rust te gunnen.

“Wanneer we opnemen, probeer ik echt in het verhaal te zitten”, vertelt Warre Borgmans, die trouwens even hartelijk is als wanneer je hem op het kleine scherm tegenkomt. “Het is een constant gevecht om alles nét zoals het moet te krijgen. Je weet

 ?? © DIRK KERSTENS ?? Warre Borgmans brengt een stem tot leven. Regisseur Koen De Brandt luistert.
© DIRK KERSTENS Warre Borgmans brengt een stem tot leven. Regisseur Koen De Brandt luistert.
 ?? © DK ?? Ann Desmet met haar favoriete luisterboe­k De nachtegaal.
© DK Ann Desmet met haar favoriete luisterboe­k De nachtegaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium