Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nu tegen elkaar in Champions League, op EK dodelijk duo?

- JONAS WITHOUCK

Ja, Phil Foden en Jude Bellingham deden allebei de hele wedstrijd mee bij Engeland tegen de Rode Duivels vorige maand. En nee, ze speelden niet weergaloos. Maar de onwaarschi­jnlijke klasse van Bellingham boorde de Belgen in het absolute slot wel een prestigieu­ze zege door de neus. En het was maar een oefeninter­land: de sterspeler­s die niet ‘geblesseer­d’ afhaakten speelden hoe dan ook met de rem op.

Volgens de bookmakers, die aan de hand van allerhande statistiek­en de kansen berekenen, maakt Engeland komende zomer veel kans op EK-winst. Bij Unibet is Engeland op dit moment zelfs dé topfavorie­t, nipt voor Frankrijk. Duitsland, Portugal en Spanje vervolledi­gen de top vijf, daarna komt België op gelijke voet met Italië. Nederland is achtste.

Feit is dat de Engelsen, vierde op de FIFA-ranking, van alle landen ter wereld veruit de meest waardevoll­e selectie hebben. Volgens het gespeciali­seerde Transferma­rkt zijn ze samen liefst 1,47 miljard euro waard. Met Jude Bellingham (180 miljoen), Phil Foden (130 miljoen) en ook Bukayo Saka (130 miljoen) als uitschiete­rs. En dan zijn er natuurlijk

Kevin De Bruyne

over Foden in Engelse media

nog Harry Kane en Declan Rice met hun 110 miljoen. Ter vergelijki­ng: Jérémy Doku (65 miljoen) en Loïs Openda (60 miljoen) zijn als duurste Belgen nog niet de helft van de duurste Engelsen waard.

De Champions League-clash van vanavond tussen Manchester City en Real Madrid is ook Phil Foden (23) vs. Jude Bellingham (20). Mede dankzij hun recordseiz­oen is Engeland volgens de bookmakers topfavorie­t voor het EK. Samen waren ze al bij meer dan 60 goals betrokken dit seizoen en zijn ze ruim 300 (!) miljoen euro waard.

“Phil is een van de grootste talenten met wie ik ooit heb gespeeld”

Foden barst van talent

De waarde van Foden en Bellingham is sinds vorige zomer nog toegenomen. Beide spelers zijn dan ook bezig aan een recordseiz­oen: Foden heeft al aan 32 Manchester City-goals bijgedrage­n dit seizoen met 22 doelpunten en tien assists, Bellingham zit in zijn eerste jaar bij Real Madrid al aan twintig goals en tien assists.

Het is nu al veruit hun meest productiev­e seizoen ooit.

“Hij is een van de grootste talenten met wie ik ooit gespeeld heb”, zei Kevin De Bruyne onlangs nog over Foden in Engelse media. Foden zit al sinds 2017, toen hij amper 16 was, in de A-kern van City nadat hij al sinds zijn 9de in de jeugd had gespeeld. Op zijn 23ste heeft hij al bijna 300 profwedstr­ijden op de teller. “Hij kan voetbalges­chiedenis schrijven voor de volgende vijftien jaar”, zei KDB nog over zijn ploegmaat. “Ik ken hem al zeven jaar en voel dat hij geen jonkie meer is. Hij is een gevestigde waarde, een superster in ons team.”

Na zijn hattrick tegen Aston Villa begin deze maand zei Citycoach Pep Guardiola nog dat “Phil kan doen wat hij wil met zijn talent”, vooral doelend op de f litsende dribbels, subtiele passjes en heerlijke traptechni­ek van de polyvalent­e aanvaller.

Leider Bellingham

Ook Bellingham, die nog drie jaar jonger is maar ook al meer dan 200 profmatche­n op de teller heeft, krijgt van alle kanten lof. De (aanvallend­e) middenveld­er koppelt enorme fysieke kwaliteite­n aan goeie techniek, onwaarschi­jnlijke efficiënti­e voor doel én leiderscha­pskwalitei­ten. Zijn coach bij Real Madrid, Carlo Ancelotti, noemde hem al “een

geschenk voor het voetbal”. “Hij heeft ons niet verrast als speler, wel als persoon. Voor zijn leeftijd is hij zeer matuur in zijn hoofd”, aldus Ancelotti. Ook ervaren ploegmaat Antonio Rüdiger was onder de indruk. “Als je met hem praat, dan krijg je het gevoel dat je met een ervaren speler aan het spreken bent. Hij wordt een echte leider.”

Vanavond staan ze nog eens lijnrecht tegenover elkaar. Letterlijk, want net als vorige week, toen Real en City in een hoogstaand­e pot voetbal 3-3 gelijk speelden, worden Foden en Bellingham allebei op ‘de tien’ verwacht. Man in vorm Foden scoorde met één echte klassef lits, Bellingham draaide mee op het Madrileens­e middenveld, maar is nog op zoek naar zijn topniveau van eerder dit seizoen.

Op het EK in Duitsland deze zomer kunnen de twee een dodelijk duo vormen. Foden dan wellicht op de flank, Bellingham op het middenveld. Bondscoach Gareth Southgate durft een van de twee al eens op de bank te zetten, maar in Engeland werd door de fans en media al meermaals opgeroepen om ze samen in de ploeg te zetten. En vooral in de cruciale EKkwalific­atiematch tegen Italië werkte dat al prima.

 ?? © GETTY IMAGES ?? Bellingham en Foden, samen 300 miljoen waard, bij Engeland. Vanavond zijn ze concurrent­en.
© GETTY IMAGES Bellingham en Foden, samen 300 miljoen waard, bij Engeland. Vanavond zijn ze concurrent­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium