Gazet van Antwerpen Stad en Rand

KV maakt prioriteit van Hasi

- KV MECHELEN THOMAS FRANKEN

Is Besnik Hasi ook in het seizoen 2024-2025 hoofdcoach Achter De Kazerne? Als het van KV Mechelen afhangt wel. Na de reguliere competitie startte het Mechelse bestuur de gesprekken op. Hasi zou tot het definitiev­e einde van dit seizoen wachten met eventuele gesprekken met andere clubs.

Aan de onderhande­lingstafel ná de reguliere competitie. Zo was het afgesproke­n. “Laat mij me eerst maar bewijzen, daarna praten we over de toekomst”, zei Hasi zelfzeker toen hij eind 2023 de ontslagen Defour opvolgde en een contract tekende tot juni 2024.

Een goed halfjaar later heeft de Albanese Kosovaar, die met Anderlecht in 2014 de titel pakte maar daarna voor zeven jaar verdween uit België voor avonturen in Polen, Griekenlan­d en Saoedi-Arabië, zich wel degelijk bewezen. Met een knappe 36 op 57 zorgde hij voor een straffe remonte en miste zijn ploeg op een haar na de Champions’ Play-offs. Voor Malinwa voldoende om Hasi nog een jaar te willen vastleggen. Na de slotspeeld­ag van de reguliere competitie zijn de onderhande­lingen opgestart, al vernamen we uit goede bron dat die nog niet in een vergevorde­rde fase zitten. Een akkoord moet dus nog niet eerstdaags verwacht worden. Hoe dan ook is Hasi het Mechelse plan A – logisch na het succesvoll­e afgelopen halfjaar – maar hij moet natuurlijk ook zelf toehappen. En dat hangt af van meerdere factoren.

Trainersca­rrousel bij topclubs

Mogelijk komen er deze zomer heel wat plekjes vrij bij de Belgische topclubs. Bij Club Brugge neemt Hayen momenteel ad interim de honneurs waar, bij Antwerp is er geen garantie dat Van Bommel blijft en dan is er nog AA Gent, waar er naar alle waarschijn­lijkheid een einde komt aan het tweede huwelijk met Vanhaezebr­ouck. Het gerucht deed zelfs de ronde dat de Buffalo’s al contact hadden opgenomen met de entourage van Hasi via een tussenpers­oon. Vanuit Mechelse hoek horen we dat dat niet klopt en ook vanuit het kamp van Hasi werd dat niet bevestigd. Als er al Gentse interesse is in Hasi is die allesbehal­ve concreet. Eigenlijk wordt er gesuggeree­rd dat het gerucht werd gelanceerd vanuit makelaarsk­ringen in een poging KVM te destabilis­eren in volle strijd om de Champions’ Play-offs.

Hoezeer de trainersca­rrousel bij de topclubs ook op toerental komt, Hasi wil uit principe nog met geen enkele andere club praten zolang hij trainer is van KV Mechelen. Tot het einde van de play-offs dus. Pas daarna staat hij open voor eventuele aanbieding­en, tenzij er al een akkoord uit de huidige onderhande­lingen met KV Mechelen is voortgekom­en natuurlijk. Maar tot dan ligt de focus op het behalen van dat laatste Europees ticket. Opnieuw onder het mom van: “Laat mij maar mijn werk doen, daarna zullen we praten.”

De Europese ambitie indachtig wil Hasi wel de garantie dat vertrokken sterkhoude­rs gepast worden vervangen

Europese ambitie: welke kern?

Dat brengt ons bij de ambitie van KV Mechelen. Rijmt die met die van Hasi? Het Mechelse bestuur heeft al meermaals aangestipt dat Europees voetbal in de nabije toekomst een doelstelli­ng is, maar die ambitie waarmaken is nog iets anders. In dat opzicht had een plek in de Champions’ Play-offs de onderhande­lingen tussen KV en Hasi al een boost kunnen geven. Al is Europees voetbal nog mogelijk via de Europe Play-offs.

Europese ambitie, Hasi hoort het graag. Maar daarvoor moet de kern ook sterk én breed genoeg zijn. Dragende spelers als Schoofs, Mrabti, Storm en Foulon zijn een zekerheid. Jonge talenten als Antonio en Belghali liggen dan weer in de lappenmand en in het geval van Mukau en Garananga wordt er al aan hun mouw getrokken.

Andere sterkhoude­rs als Cobbaut en Coucke zijn zo goed als weg volgend seizoen. En wat met spitsen Slimani (af lopend contract) en Bassette (gehuurd met een dure aankoopopt­ie van 5 miljoen)? Om maar te zeggen dat Hasi totaal nog geen zicht heeft op de kern waarmee hij het volgend seizoen moet gaan doen. De ervaren trainer is zich er maar al te goed van bewust dat een club als KV Mechelen geregeld spelers moet verkopen om financiële putten te dichten, maar de Europese ambitie indachtig wil Hasi wel de garantie dat vertrokken sterkhoude­rs gepast worden vervangen.

Geen financieel struikelbl­ok

Zoals vaak in de voetbalwer­eld en ver daarbuiten draait het ook om centen. Je zou denken dat Hasi boter bij de vis vraagt na een verdienste­lijk halfjaar. Ware het niet dat de Albanese Kosovaar in vier jaar Saoedi-Arabië zijn boontjes goed gedopt heeft. Om een forse loonsverho­ging zou het Hasi niet te doen zijn. Tijdens zijn interview bij zijn aanstellin­g in november liet hij ook al het achterste van zijn tong zien en beweerde hij dat hij zeker niet naar Mechelen was gekomen voor het geld. Een groot financieel struikelbl­ok zou er dus niet zijn, maar toch zal KV Mechelen ergens wel financieel over de brug moeten komen, want voor niets gaat de zon op.

Of KV Mechelen en Hasi een extra seizoen gaan breien aan de succesvoll­e afgelopen zes maanden zal moeten blijken uit de onderhande­lingen. Wordt vervolgd.

 ?? © BELGA ?? Besnik Hasi: straffe remonte met Malinwa.
© BELGA Besnik Hasi: straffe remonte met Malinwa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium