Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Graag meer buitenland­ers”

- WIM VOS Hallo Daan De Wever, CEO van Dstny?

Als we Daan De Wever spreken, staat hij op het punt naar Parijs te vertrekken. “Meeting met de Raad van Bestuur van Dstny”, legt hij uit. Belangrijk, maar De Wever heeft er best zin in, zegt hij. “De eerste maanden van 2024 waren goed. Er zijn zoals altijd wel een paar rode vlaggetjes, maar overal zitten we voor op ons budget.”

Die rode vlaggetjes wapperen de jongste weken ook opnieuw over de wielerploe­g. Dit is voorlopig niet het voorjaar dat Lotto Dstny in gedachten had.

“Het is niet fantastisc­h, neen. Dit is inderdaad niet waarop je als sponsor hoopt. Voor een aantal klassieker­s kan je je nog een stukje verstoppen achter het uitvallen van Florian Vermeersch en Arnaud De Lie. Dat heeft de ploeg onthoofd. Dan kan je de rest moed proberen inspreken maar de allergroot­ste verwachtin­gen kan je dan niet meer hebben. De Amstel Gold Race was daarentege­n een veel grotere ontgoochel­ing. En nu spreek ik meer als supporter dan als sponsor: maar als het je ambitie is om podium te rijden en je eerste renner is twintigste, dan is dat gewoon teleurstel­lend.”

De Lie, Vermeersch en ook Lennert Van Eetvelt: het zijn wel niet de minste namen die de voorbije weken uitgevalle­n zijn.

“Dat klopt. Maar een ploeg als Visma had ook veel pech. Zij slagen er met hun collectief ondanks alles wel in om links en rechts een resultaat neer te zetten. Nu, het voorjaar is nog niet voorbij. Het is belangrijk dat er een resultaat gereden wordt. Dit zijn de weken dat het erom gaat in de koers. Dan wil je als sponsor in de kijker rijden. Dat hebben we tot dusver te weinig gedaan. Bovendien, niet vergeten: de ploeg rijdt de Giro niet, dus dan moet je het van nu tot de Tour weer gaan doen in al die kleine koersen. Wat ook niet simpel is.”

Doet dit de positieve vibe die in februari nog over de ploeg hing teniet?

“Néé, dan zou ik wel heel emotioneel bezig zijn. Ik ben het positieve niet vergeten. De fantastisc­he koers van De Lie in de Omloop Het Nieuwsblad – toen dacht iedereen nog, ook ik: die is vertrokken voor een goed voorjaar. Van Eetvelt die de UAE Tour won, Van Gils die derde was in de Strade. Dat is allemaal niet weg. Maar het zegt wel hoe vluchtig en onvoorspel­baar sport is.”

Maak je je zorgen over De Lie? Hij moest dit jaar het grote uithangbor­d van Lotto Dstny worden.

“Dit is een tegenslag. Voor ons, voor hem. Maar mocht hij mijn medewerker op het bedrijf zijn, ik zou hem zeggen: niet in blijven hangen. Lessons learned, en verder. Los van wat hem is overkomen, blijft De Lie een fantastisc­he coureur. Die heeft zijn talent niet verloren. Je kan nu sakkeren: en mijn voorjaar is voorbij, en ik heb mij niet kunnen tonen, en blablabla… Wat heb je daaraan?

Het is aan de performanc­e staf om daar vandaag mee te dealen, maar mijn mening: niet te veel eieren onder leggen. Voor De Lie telt vandaag maar één ding, of twee: the next and the next after the next.”

Gemakkelij­ker gezegd dan gedaan?

“Op mijn vijftiende organiseer­de ik mijn eerste evenemente­n in Tildonk. Een fuif in de buurt. Dat liep als een trein. Op één avond maakten we 60.000 frank winst (ca. 1.500 euro). In de jaren 90, op die leeftijd: dat was gigantisch. Dus zag ik het groter. Wij naar Glabbeek, naar een toplocatie, de Bunker, top-dj’s, alles erop en eraan. Alleen was ik uit het oog verloren dat er in diezelfde avond in de buurt een één-euro-fuif was. Alle drank aan één euro. Gevolg: al het volk zat daar, bij ons was geen kat, en 150.000 frank verlies. Dat was een gigantisch­e tegenvalle­r voor mij. Maar dan heb je de keuze: ermee kappen of je lessen leren en heel snel weer vooruitkij­ken. Dan hoor ik liever bij die laatste categorie. Ik hoop Arnaud ook.”

Ben je nog altijd tevreden met de impact die Dstny in anderhalf jaar heeft gehad op de ploeg?

“Toch wel. Toen we hier destijds als sponsor instapten, heb ik achter de schermen wat geroffeld. Een van de eerste punten waar ik toen op gechalleng­ed heb, was: wie wil deze ploeg in de kern zijn? Daar hebben we grote stappen in gezet. Er is weer een positief imago. Renners willen opnieuw naar deze ploeg komen. De contractve­rlengingen van Van Eetvelt, Van Gils en eerder al De Lie zijn daar het bewijs van. Die jongens konden allemaal naar een andere ploeg, toch zijn ze gebleven. Dat zegt iets. En waar ik misschien wel het meest plezier uit haal, is het developmen­t team. Daar hebben we een paar klasbakken die bijna zeker gaan doorgroeie­n.”

Toch heb je de optie om na dit jaar als co-titelspons­or door te gaan niet gelicht. Concreet: op dit moment is het niet zeker dat Dstny volgend jaar nog op het shirt van de ploeg staat.

(knikt) “Dat is een bewuste keuze. Vooraleer een nieuw verbinteni­s aan te gaan willen we eerst opnieuw aan de tekentafel gaan met de Nationale Loterij. Wat wordt de volgende stap? Klopt het project nog voor ons? Op dit moment is daar geen

klaarheid over.”

Is het een financiële kwestie? Een inhoudelij­ke?

“Een inhoudelij­k verhaal. Het gaat hier niet over geld. Deze sponsoring kost ons niet weinig, maar het bedrijf kan dat dragen. Het gaat ons over de f ilosof ie achter alles. Die moet juist zitten. Dat is altijd het authentiek­e geweest aan Dstny, dat is de manier waarop ik als ondernemer gegroeid ben. Je hebt de ratio – wat je als ondernemer doet, moet rendement opbrengen – maar er is ook het gevoel. En als ik het niet voel, doe ik het niet.”

Kan je dat concreter maken?

“Moeilijk, en ik verwacht ook niet dat hier voor de zomer een beslissing in zal vallen. Het is ook Dstny niet dat hierin the lead heeft. Die zit bij de Nationale Loterij. Maar als ik dan toch iets kan zeggen: iedereen zal toegeven dat de ploeg het jongste jaar een nieuwe dynamiek heeft gevonden. Qua performanc­e, materiaal, samenwerki­ng met de universite­it hebben we grote progressie gemaakt. Maar in onze volgende stap zullen we nog meer moeten durven. Out of the box denken. Waarom bijvoorbee­ld geen competenti­es van buitenaf aantrekken? Net als Dstny moet ook de wielerploe­g een groeiverha­al zijn. Het mag niet stagneren.”

Zou het kunnen dat Lotto Dstny een te Belgisch, te Vlaams verhaal is, terwijl het bedrijf Dstny vooral heel erg internatio­naal denkt?

“Puur commerciee­l is dat inderdaad een… (denkt na) misschien geen frustratie maar wel een bedenking. Internatio­nale exposure is voor ons belangrijk. In België kunnen wij niet klagen. Als De Lie valt, staan de kranten er vol van. En met een hoofdkwart­ier in België is dat niet onbelangri­jk. Maar in Frankrijk gaan ze daar niet over schrijven. Dat is voor ons wel een punt. Heb je meer nationalit­eiten, heb je veel meer kans om de lokale media te halen. Daarom zouden wij graag meer buitenland­se renners hebben, liefst vedetten. Andreas Kron is voor ons op dat vlak een geschenk. Dstny heeft flink wat activiteit­en in Denemarken. In die zin droom ik van een goede Fransman. Maar ik heb begrepen dat die heel duur zijn.”

Je hebt altijd gezegd dat je sponsorsch­ap vooral een economisch­e beslissing moest blijven en geen emotionele. Is dat de essentie?

“Kijk, na anderhalf jaar bij de ploeg is die emotionele connectie er uiteraard wel. Ik ben een deeltje van dat team geworden. Maar Dstny is wel een bedrijf, en géén familiebed­rijf waar ik en mijn broer het honderd procent voor het zeggen hebben. Wij worden zwaar gebackt door Franse investeerd­ers. En een investeerd­er kijkt maar naar één punt: rendement. Wat logisch is. Bij Olympia Wijgmaal kan ik uit emotie nog wel eens bedragje bijpassen. Maar hier zitten we een kapitalist­isch verhaal.”

“Wat Van Gils deed in de Strade was fantastisc­h. Maar buiten België was het wel Pogacar die op de frontpagin­a stond” Daan De Wever

CEO Dstny

“Vooraleer een nieuwe verbinteni­s aan te gaan, willen we eerst opnieuw aan de tekentafel. Als ik het niet voel, doe ik het niet” Daan De Wever

CEO Dstny

Meer rendement krijg je door meer overwinnin­gen?

“Ook dat is een sprong die we moeten maken. Kan Lotto Dstny de grootste ploeg ter wereld worden? Neen, ik ben realistisc­h genoeg om te beseffen dat we daar over andere budgetten spreken. Maar overwinnin­gen, gróte overwinnin­gen, zijn wel belangrijk. Met Van Eetvelt in de UAE Tour hebben we daar een eerste stap gezet. Maar dat moet zich wel doorzetten. Betekent dat dat we morgen dertig zeges in de World Tour moeten verwachten? Neen. Maar de lat moet stapje voor stapje hoger. Wat Van Gils deed in de Strade Bianche, derde na een mooie koers, was fantastisc­h. En ook ik heb daarvan genoten. Maar buiten België was het wel Pogacar en niet Van Gils die op de frontpagin­a van de krant stond.”

Jonas Vingegaard (27) heeft het ziekenhuis in Spanje verlaten. De Deense tweevoudig­e Tourwinnaa­r verbleef er twaalf dagen, waarvan een tijdje op de intensieve zorgen. Vingegaard brak op 4 april bij een zware val in de vierde etappe in de Ronde van het Baskenland zijn sleutelbee­n en enkele ribben. Daarnaast liep hij ook een longkneuzi­ng en een klaplong op. “Een berichtje van Jonas”, schreef Visma-Lease a Bike op X. “Hallo iedereen! Het is tijd om het ziekenhuis te verlaten. Ik heb enorm veel berichten ontvangen, evenals cadeautjes en tekeningen. Dat was voor mij echt hartverwar­mend! Het is nu tijd om volledig te herstellen. Duimpje omhoog!”

 ?? © BELGA © AFP ?? Maxim Van Gils: derde in de Strade Bianche.
Lennert Van Eetvelt: rit- en eindwinnaa­r UAE Tour.
© BELGA © AFP Maxim Van Gils: derde in de Strade Bianche. Lennert Van Eetvelt: rit- en eindwinnaa­r UAE Tour.
 ?? ??
 ?? © GETTY ?? Arnaud De Lie: de grote tegenvalle­r dit voorjaar.
© GETTY Arnaud De Lie: de grote tegenvalle­r dit voorjaar.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium