Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zelfs winst in de Tour zal die dag nooit kunnen evenaren”

- DIEDERIK GEYPEN

16 april blijft voor altijd een bijzondere datum voor Victor Campenaert­s (32). Gisteren was het dag op dag vijf jaar geleden dat de Hobokenaar wielergesc­hiedenis schreef door het werelduurr­ecord van Bradley Wiggins te verpulvere­n. “Ook in een niet zo begenadigd­e dag als toen was het mij gelukt”, blikt Campi terug.

“16 april 2019. Megadikke proficiat. Een datum om nooit te vergeten. 55,089 km.” Marianne, de mama van Campenaert­s, was de eerste die Victor gisterenoc­htend aan die memorabele dag in het Mexicaanse Aguascalie­ntes herinnerde. Nadien volgden Florian Vermeersch, ploegmakke­r bij Lotto-Dstny, en een handvol anderen.

“Allesbehal­ve te vergelijke­n met de hoeveelhei­d berichten die ik op die bewuste dag kreeg”, lacht Campenaert­s. “Het aantal lag toen vér boven wat de processor van mijn gsm kon verwerken. Bij elke lading felicitati­es viel het toestel uit.”

Halve kilometer meer dan Wiggins

Vocsnor verpúlverd­e het werelduurr­ecord uit 2015 van oudTourwin­naar Bradley Wiggins (54,526 km). Hij brak als eerste door de grens van 55 kilometer en legde een halve kilometer meer af dan de Brit. “Ik kon, bij wijze van spreken, in de finale van het uurrecord nog lekrijden en van wiel veranderen. Gelukkig hoefde dat niet. Met de berekening­en die we vooraf hadden gemaakt, had ik ook op een niet zo gezegende dag het record gebroken.”

‘We’, dat zijn Campenaert­s en Kevin De Weert. De ex-renner en voormalige performanc­e manager van de Lotto-ploeg begeleidde Campi maandenlan­g richting dat ene doel. “Het heeft wat voeten in de aarde gehad om het toenmalige management van deze recordpogi­ng te overtuigen”, weet Campenaert­s nog goed. “Dat vond ik opvallend, terwijl ik van mezelf wist dat ik nooit de Tour de France of de Ronde van Vlaanderen zou winnen, maar wel kon renderen door – zonder ongelukken – dat uurrecord te breken.”

“Kevin was the most valuable person in het hele project. Hij heeft binnen de ploeg zijn nek uitgestoke­n om deze poging te doen slagen. Nadien volgde de perfecte voorbereid­ing, met twee maanden op hoogte in Namibië, gevolgd door Tirreno-Adriatico en nog een maand ter plaatse in Mexico om te acclimatis­eren.”

Eeuwige roem

Campenaert­s’ record bleef uiteindeli­jk staan tot 2022, het jaar waarin eerst de Britse baanwielre­nner Daniel Bigham (met 55,548 km) en vervolgens het Italiaanse tijdritkan­on en huidig recordhoud­er Filippo Ganna (56,792 km) hem voorbijsne­lden. Hoe kijkt hij nu terug op zijn prestatie van vijf jaar geleden? “Als een moment dat ik nooit meer zal evenaren. De beste van de wereld zijn is één ding, maar de beste van de wereld áller tijden worden, is nog iets anders. Ik ben ontzettend trots om tussen grote namen als Wiggins en Eddy Merckx te pronken. Een Touretappe

winnen zou fantastisc­h zijn, maar als men over tien jaar vraagt: ‘Wie is Victor Campenaert­s?’, dan zal het antwoord luiden: ‘De man die het werelduurr­ecord brak.’”

Merkt hij dat nu al? “Zolang ik nog in het peloton zit, gaat de Belgische wielerfan mij in de eerste plaats associëren met een aanvalslus­tige renner. In het buitenland daarentege­n linkt men mijn naam wel voortduren­d aan het uurrecord.”

Tien weken trainen op hoogte

De waarde mag dan iets minder zijn dan zijn uurrecord van weleer, een Tourrit achter zijn naam schrijven, is wel het volgende doel dat Campenaert­s nastreeft. Om in zijn opzet te slagen, verblijft de Antwerpena­ar de komende tien (!) weken met zijn vriendin Nel in de Sierra Nevada, een gebergte in het zuiden van Spanje. Dat is opvallend langer dan de gebruikeli­jke stages op hoogte. “Die twee maanden in Namibië in aanloop naar het uurrecord hebben mij destijds geen windeieren gelegd. Al moet ik zeggen dat het hier in Andalusië behoorlijk desolaat is. Skiërs trekken er stilaan weg. Je ziet de sneeuwgren­s met de dag stijgen. Maar we weten waarvoor we het doen. Opnieuw de hoogvorm te pakken krijgen, om in de zomer hopelijk wél resultaten neer te zetten.” Campenaert­s verwijst naar het zopas afgelopen voorjaar dat in het water viel. “Daarover was ik héél teleurgest­eld. In Parijs-Nice kon ik mij nochtans als nietklimme­r in een bergetappe op een elfde plaats nestelen, tussen de klassement­smannen. Zoiets doe je niet zomaar. Dan weet je dat de conditie goed is. Ik wilde dicht eindigen in de voorjaarsk­lassiekers en dat is om onverklaar­bare redenen niet gelukt. Ik ga dit goedmaken in de Tour de France.”

Campenaert­s rijdt tussendoor nog het Circuit de Wallonie (9 mei) en de etappekoer­s Boucles de la Mayenne (23 tot 26 mei in Frankrijk). Via het BK op de weg (23 juni) reist hij door naar het Italiaanse Firenze, waar op 29 juni de Tour start.

“Ik blijf ontzettend trots om tussen grote namen als Wiggins en Eddy Merckx te pronken” Victor Campenaert­s

 ?? © BELGA ??
© BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium