Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eerst alles op de Cats, daarna pas Washington”

Belgian Cat Nastja Claessens (19) werd in de WNBA gedraft door Washington Mystics. De West-Vlaamse forward was in 2023 de eerste die in hetzelfde seizoen zowel de trofee Belgische Speelster als Belofte van het Jaar veroverde.

- PATRICK CEULEMANS

Washington Mystics heeft voor de volgende drie jaar de rechten over Nastja Claessens. “Ik was afgelopen nacht dolgelukki­g toen ik het nieuws vernam”, aldus de Belgian Cat. “Ik had de iPhone mee naar de slaapkamer genomen om de draft te volgen. Na overleg met de familie en mijn management is er beslist om pas volgend jaar mijn kans te wagen in de WNBA. Na een pijnlijk seizoen met een blessure en operatie staat alles in functie van mijn comeback bij de Belgian Cats. De revalidati­e verloopt goed en ik heb de individuel­e trainingen met de sportieve en medische staf van de Cats intussen opgestart. Ik hoop de komende maanden in de oefenmatch­en op een geslaagd wederoptre­den zodat ik kans maak op een definitiev­e selectie richting de Olympische Spelen in Parijs. Neen, ik zal ook deze zomer geen bezoekje brengen aan Washington.

Mama Irina

Irina Medvedeva, de mama van Nastja Claessens, is zelf een exBelgian Cat (ze speelde op het EK in 2007 toen de Cats zevende werden, red.) en dus goed geplaatst om de carrière van haar dochter in de juiste context te benaderen. “Eerlijk, ik was er niet echt mee bezig (lacht). Nastja is in volle revalidati­e na een operatie (linkerpols, red.) en als mama wil je in de eerste plaats dat dat goed evolueert. Ik vond het echt jammer dat ze in haar eerste jaar bij Castors Braine niet meer kon meespelen. Toen ik het nieuws vanochtend vroeg vernam was ik uiteraard blij voor haar. Hopelijk kan ze haar droom waarmaken. Maar eerst de Olympische Spelen. Ik hoop dat ze de selectie haalt. Vanuit Deerlijk, waar we wonen, is het niet ver naar Lille om te supportere­n.”

Papa Frederic Claessens, coach van eersteklas­ser Waregem bij de vrouwen en tot vorig seizoen ook de coach van dochter Nastja, is gelukkig maar realistisc­h. “Er komt nu meer druk op haar

schouders. Dat hoort bij topsport en Nastja moet dat filteren. Ze kan alles goed relativere­n dus dat zal wel loslopen. Na haar blessure is sterk terugkomen het belangrijk­ste. Ze zal f it aan de voorbereid­ing beginnen van de Cats en dat is misschien een voordeel na een lange revalidati­e. Hopelijk blijft ze nu blessurevr­ij zodat ze volgend seizoen een stap voorwaarts kan zetten en in eerste instantie naar een trainingsk­amp van Washington kan trekken.”

De 19-jarige Claessens versierde vorige zomer een transfer van

“Na een pijnlijk seizoen met een blessure en operatie staat alles in functie van een selectie voor de Spelen” Nastja Claessens

Gedraft door Washington Mystics

Waregem, de club van haar opleiding, naar Castors Braine. Bij de Belgische topclub kwam ze dit seizoen in Top Division Women maar acht wedstrijde­n in actie. Een blessure en operatie aan de pols zette vroeg een punt achter de huidige campagne. Daar was ze wel goed voor een beklijvend gemiddelde van 14,5 punten, 4,5 rebounds en 2 assists. Ook in de EuroCup Women kwam ze vijf wedstrijde­n voor de Waals-Brabantse ploeg uit en schitterde ze met gemiddeld 13 punten, 3 rebounds en 2 assists.

Vanloo op trainingsk­amp

In november 2022 maakte Claessens haar debuut voor de Belgian Cats en ze was ook actief op het olympisch kwalificat­ietoernooi in het Antwerpse Sportpalei­s. Ze telt momenteel zes caps. De volgende campagne zal ze niet meer in de Belgische eerste klasse te bewonderen zijn. Net als zoals zovele Belgian Cats trekt ze naar een Europese topcompeti­tie. Het zou een perfecte aanloop zijn richting WNBA.

Na Emma Meesseman en Kim Mestdagh (kampioen in de WNBA in 2019) wordt Claessens waarschijn­lijk de derde Belgische Cat worden bij de ploeg uit de Amerikaans­e hoofdstad. Al bestaat de kans dat er nog een Belgian Cat aan de slag gaat in Washington. Julie Vanloo (31) begint eerstdaags aan een trainingsk­amp bij Mystics en maakt een grote kans op een stek in de definitiev­e selectie.

 ?? © ISOSPORT ?? Nastja Claessens wordt na Emma Meesseman en Kim Mestdagh allicht de derde Belgian Cat bij de ploeg uit de Amerikaans­e hoofdstad.
© ISOSPORT Nastja Claessens wordt na Emma Meesseman en Kim Mestdagh allicht de derde Belgian Cat bij de ploeg uit de Amerikaans­e hoofdstad.
 ?? © FOTO KURT ?? Nastja met haar moeder Irina, die op het EK in 2007 met de Belgian Cats zevende eindigde
© FOTO KURT Nastja met haar moeder Irina, die op het EK in 2007 met de Belgian Cats zevende eindigde

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium