Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dosko Baarle-Hertog brengt volgend seizoen geen eerste ploeg meer in competitie

- DENNIS ROSIERS

Dosko (Baarle-Hertog) brengt volgend seizoen geen eerste ploeg meer in competitie. Een zware, maar juiste beslissing, zegt het bestuur. “Na de degradatie uit derde provincial­e zijn we met ons eerste elftal in een negatieve spiraal beland.”

Sinds de oprichting van Door Onderlinge Samenspel Komt Overwinnin­g (Dosko) in 1945 is de club een gevestigde waarde in het provincial­e voetbal. De ploeg uit Baarle-Hertog pendelde jarenlang tussen derde en vierde provincial­e. De laatste jaren ging het bergaf met de club: vorig seizoen op twee na laatste in de laagste provincial­e reeks, dit seizoen zelfs hekkenslui­ter met amper tien punten uit 28 matchen. Maar het seizoen is nog niet gedaan. Het bestuur was genoodzaak­t een zware knoop door te hakken. Dosko zal komend seizoen geen eerste ploeg in competitie brengen. Voor de volledighe­id: voor de jeugdploeg­en zal er niets veranderen.

Het kantelpunt kwam er in 2020, toen voorzitter en sponsor Ad Haneveer overleed. “Een van de grote problemen van Dosko is de ligging”, vertelt bestuursli­d Jef Nemsdael. “We liggen in de uithoek van het land. Vroeger waren er f inanciële middelen om jongens te overtuigen de trip naar Baarle-Hertog te maken of om kwaliteits­volle Nederlande­rs naar België te halen.”

Zware erfenis

Nemsdael benadrukt dat de keuze om geen eerste ploeg meer in te schrijven niets te maken heeft met de financiële situatie van de club. “De erfenis na het wegvallen van Ad Haneveer was heel groot. We bleven achter met een geringe bestaande selectie, moesten onze jeugdafdel­ing herbouwen en tegelijker­tijd investeren in onze verouderde accommodat­ie. Als club hebben we zeker stappen voorwaarts gezet, maar met ons eerste elftal zijn we in een neerwaarts­e spiraal beland. Twee jaar op rij slechte resultaten, twee jaar op rij problemen om spelers te vinden voor onze eerste ploeg. Spelers die beslissen om in het midden van het seizoen de club te verlaten en andere spelers die uitvielen met een zware blessure. Daarnaast is er voorlopig weinig doorstromi­ng uit de eigen jeugd en is onze ligging niet ideaal. Het was de bedoeling om alsnog een ploeg bij elkaar te puzzelen, maar de recente forfaits (Dosko gaf al drie keer forfait, red.) hebben ervoor gezorgd dat we deze onpopulair­e beslissing moesten nemen.”

Jeugd laten rijpen

Zo komt er een einde aan een tijdperk voor Dosko. “We hopen dat de komende seizoenen onze jeugd verder zal rijpen en we doorstromi­ng kunnen genereren. Wanneer we opnieuw een eerste ploeg zullen samenstell­en? Als de tijd rijp is, maar dat zal minstens nog enkele jaren duren”, besluit Jef Nemsdael.

 ?? © MPICS ?? Dosko Baarle-Hertog (in het groen) tegen VNA Wortel.
© MPICS Dosko Baarle-Hertog (in het groen) tegen VNA Wortel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium